Dit is het moment om je winterdekbed te gebruiken.

Vanaf dít moment gebruik je het winterdekbed (en deze soorten zijn er allemaal)

Nu we langzamerhand de koudere maanden weer tegemoet gaan, nemen we niet alleen maatregelen in onze garderobe, maar is het ook weer tijd om het winterdekbed op je bed te leggen. Maar vanaf wanneer kun je dit het beste doen? En welke soorten winterdekbedden zijn er?

Er is geen specifieke richtlijn voor het verwisselen van je dekbed. Dat verschilt namelijk per persoon. Misschien heb jij het sneller koud dan iemand anders en lig jij het liefst in september al onder het winterdekbed. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je het winterdekbed het liefste pas in december op je bed legt. 

Wanneer gebruik je het winterdekbed?

Wat is dan een beetje de gemiddelde periode waarin mensen hun winterdekbed gaan gebruiken? Volgens Swiss Sense leggen de meeste mensen in oktober hun winterdekbed erop. In deze maand gaat de wintertijd weer in en merk je vaak het grootste verschil in de temperatuur. In de maanden april en maart leggen veel mensen het dunnere dekbed vaak weer neer. 

Luister naar je lichaam en je woning

Het hangt dus vooral af van wat je zelf het prettigst vindt bij het verwisselen van het winterdekbed. Ten eerste is het goed om te luisteren naar je eigen lichaam, want die geeft het beste aan wanneer het te koud is in bed of te warm. Verder is het ook goed om rekening te houden met de temperatuur in je huis. Is je woning goed geïsoleerd, dan wordt het ‘s nachts vaak niet ontzettend koud. Maar als je woning slecht geïsoleerd is, dan zal je dat in de wintermaanden sneller voelen. In dat geval is het geen probleem om je winterdekbed in september al op je bed te leggen. 

Lees ook: Zó vaak moet je je dekbed verschonen

Verschillende soorten dekbedden

Naast het moment waarop je het winterdekbed in gebruik neemt, is ook het materiaal van het dekbed persoonsafhankelijk. Maar let ook hierbij op hoe je woning geïsoleerd is, want dit kan je meenemen tijdens de keuze voor een dekbed. 

Wollen dekbed

Een wollen dekbed staat erom bekend dat het de warmte heel goed vasthoudt. Daarnaast geeft een wollen dekbed je ook een warm en fijn gevoel, alsof je bent ingestopt. 

Donzen dekbed

Houd je van een warm bed, maar vind je het niet prettig om een te ingestopt gevoel te hebben? Dan is een donzen dekbed een goede optie. Dons is het pluizige deel dat vogels beschermt tegen de kou. Het bestaat uit kleine stukjes die isolerend werken. In de winter houdt het je lekker warm, terwijl het in de zomer juist voor verkoeling zorgt. Verder is dit een fijn dekbed als je ‘s nachts veel transpireert. De stilstaande lucht tussen het dons neemt het vocht snel op en geeft het eenvoudig weer af aan de buitenlucht. 

Zijden dekbed

Zijde staat erom bekend dat het tot wel 30 procent meer vocht opneemt dan katoen. En dat vocht wordt – net als bij dons – meteen weer afgegeven aan de lucht. Hierdoor is het een warm dekbed, maar slaapt het wel lekker luchtig. Zijde komt van de cocon van de rups van een zijdevlinder, wat het een dierlijke vezel maakt. En heb je last van allergieën? Dan is zijde ook een goede optie, omdat het hypoallergeen is. 

Tencel dekbed

Ben je op zoek naar een dik dekbed dat niet te zwaar aanvoelt, zacht is als zijde, sterk is als polyester en koel is als linnen? Dan kun je kiezen voor een tencel dekbed. Dit dekbed neemt 150 procent meer vocht op dan katoen. 

Kasjmier dekbed

Wol van de kasjmiergeit is zeldzaam, omdat iedere geit jaarlijks maar 100 gram wol levert. Tijdens het kammen van de dieren wordt de wol verzameld. Voor de dekbedden wordt alleen het fijnste haar uit de onderlaag van de vacht gebruikt. De fijne vezels zorgen ervoor dat het dekbed veel warmte vasthoudt, maar het niet zwaar maakt.

Vriendin’s favoriet

Heb je slaapproblemen of voel jij je niet uitgerust in de ochtend? Hier dé oplossing! De Nieuwste Generatie verzwaringsdeken van Simply Cosy® zorgt voor een diepe en ontspannen slaap. Je lichaam kan optimaal tot rust komen en herstellen. Je zult uitgerust wakker worden en kunt vol energie aan je dag beginnen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Swiss Sense, Margriet
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.