Grenzen Stellen In Een Relatie, Hoe Doe Je Dat

Wil je gezonde grenzen stellen in je relatie? Zo doe je dat

Dat goede communicatie belangrijk is in een relatie, weet je vast wel. Maar wist je dat het minstens zo belangrijk is om gezonde grenzen in de liefde te stellen? Voor wie niet zo goed weet hoe je dat doet, komen deze tips goed van pas.

Gezonde grenzen stellen in een relatie

Als je een relatie aangaat, helpt het stellen van grenzen om je relatie ‘gezond’ en in evenwicht te houden. Waarom? Omdat het bewust en onbewust zorgt dat zowel je partner als jij zich gerespecteerd, gehoord en gewaardeerd voelt.

Door grenzen te stellen laat je aan elkaar zien dat je zelfrespect hebt en je eigen behoeften kunt en wil beschermen. Aan de andere kant voorkomt het misverstanden en conflicten, versterkt het wederzijds respect en vertrouwen en voorkom je overbelasting of uitputting, omdat je duidelijk aangeeft wat wel en niet kan.

Grenzen stellen kan gaan om je persoonlijke ruimte, maar ook over fysieke grenzen (van knuffelen tot intimiteit), je emotionele welzijn (zoals angsten en kwetsbaarheden) en tijd (van hoelang en hoe vaak je met mensen afspreekt tot het bewaken van me-time). Het kan ook gaan over financiën, je persoonlijke doelen, de manier van communiceren (niet schreeuwen, niet uitschelden) en gedrag.

Lees ook: 5 rode vlaggen in een relatie die je beter niet negeert

Hoe doe je dat?

Dan is de vraag: hoe stel je dan grenzen in je relatie? Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om ‘nee’ te kunnen verkopen, of om duidelijk te communiceren wat wel en niet prettig is. En ook als je denkt dat je je grenzen goed aangeeft, kan het zijn dat je dingen die je helemaal niet fijn vindt en voor lief neemt om de vrede te bewaren.

  • De eerste stap is open communicatie. Durf het gesprek aan te gaan en daarin, op een vriendelijke manier, eerlijk te zijn. Wat vind je vervelend in de relatie? Waar voel je je wel comfortabel bij? Misschien vind je het vervelend dat als je partner afspreekt met vriend(inn)en, hij of zij te laat of in beschonken toestand thuiskomt. Of zit het je hoog dat de taken in huis onevenredig verdeeld zijn. Dit is het moment om de kaarten op tafel te leggen.
  • Luister naar elkaar. Zo’n gesprek kan confronterend zijn of misschien ben je het niet met elkaar eens. Hierbij is het juist belangrijk om wederzijds begrip te tonen en gevoelens te respecteren.
  • Leef je in. Als je merkt dat je tegenover elkaar staat of elkaar niet begrijpt, is het van belang om empathie te tonen. Waarom zegt je partner dit en welke grenzen moeten gesteld worden om het in de toekomst beter te doen? Stel vragen, maar zonder te oordelen.
  • Geef de ruimte. Iedereen heeft behoefte om tijd door te brengen met vrienden of familie. De een wat meer dan de ander, en zeker als jullie daarin verschillen is het goed om de ruimte te geven. Je hoeft niet altijd samen te zijn, zolang je maar op een goede en duidelijke manier de planning communiceert.
  • Herken triggers. Het komt vaak voor dat overschreden grenzen triggers veroorzaken. Leer die signalen herkennen: waarom reageert iemand zo als x, y, z gebeurt? Het laatste wat je wil is bij elkaar ongemak of stress veroorzaken. Wees daarom gevoelig voor elkaars grenzen en behoeften.
  • Respecteer de grenzen. Om te voorkomen dat je in oude patronen valt, wil je actief elkaars grenzen respecteren. Dat kan moeilijk of zelfs lastig zijn. Mocht één van jullie per ongeluk de mist ingaan, dan is het belangrijk om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen.
  • Heb geduld. Wees lief voor elkaar, geef elkaar de tijd voor deze veranderingen en forceer niks. Het gaat erom dat je comfortabel wordt met de nieuwe situatie, hoe groot of klein de verandering ook is.

Lees ook: Eva ging vreemd en dat pakte goed uit: ‘Mijn minnaar redde mijn relatie’

Vriendin’s favoriet

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images