5 meest voorkomende fouten als je de airco in de auto gebruikt
6 oktober 2023
Om het optimale uit de airco van je auto te halen, zijn er bepaalde handelingen die je kunt uitvoeren. Ontdek in dit artikel de meest voorkomende fouten bij het gebruik van de airco en hoe het wel ‘hoort’.
Veelgemaakte fouten bij het gebruik van airco in de auto
Misschien gebruik je de airco vooral om tijdens de warme maanden de auto te koelen. Maar een airco heeft nog een belangrijkere taak: beslagen ruiten voorkomen. Het gebruiken van de airco kost wat (hoger brandstofverbruik) en kan bij onjuist gebruik voor nare geurtjes zorgen en zelfs schimmel.
Leer van de volgende veelgemaakte fouten en ontdek tips om de auto-airco zo goed mogelijk te gebruiken.
1. De airco direct op volle kracht aanzetten
Is de auto warm en wil je de binnenkant afkoelen? Zet dan niet meteen de airco op volle stand aan, maar laat de warmte eerst naar buiten gaan door de ramen te openen. Hierdoor bespaar je brandstof, omdat de temperatuur in de auto daalt en de airco daardoor minder hoeft te koelen.
Lees ook: Koukleumen opgelet: er bestaat nu een elektrische deken voor in de auto
2. De airco aanlaten tot aankomst
Maak je je er ‘schuldig’ aan om de airco pas uit te zetten als je op de plek van bestemming arriveert? Het is beter om de airco minimaal tien minuten voor aankomst al uit te schakelen. Waarom? Om te voorkomen dat bacteriën en schimmels groeien op de verdamper. Die wordt koud en vochtig als de airco aanstaat. Door de airco op tijd uit te zetten, zorg je ervoor dat de verdamper al droogt voor je de auto uitzet.
3. De verkeerde recirculatie-stand gebruiken
Bij nat weer wil je beslagen ruiten voorkomen, maar dan is het wel handig om te weten hoe je de luchtrecirculatie gebruikt. Zet de airco aan in de recirculatie-stand en schakel na een tijdje over op de gewone ontwaseming. De lucht in het interieur is dan snel droog en je ruiten zijn niet langer beslagen. Misschien heeft je auto hier een automatische functie voor die je kunt gebruiken.
Bij warm weer kun je het beste eerst de interne recirculatie (symbool van een auto met daarin een pijl die in een cirkel doorloopt) inschakelen om het interieur snel af te laten koelen. Na een paar minuten moet je de stand met de toevoer van buitenlucht gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de luchtstroom gelijkmatig en efficiënt verdeeld wordt in de auto.
4. De airco zo min mogelijk gebruiken
Door de hoge brandstofkosten wil je de auto-airco misschien zo min mogelijk gebruiken. Wist je dat het juist goed is voor je airco om ‘m regelmatig aan te zetten? Je kunt hem het hele jaar door gebruiken. Dit houdt het systeem in goede conditie. Daarnaast is het slim om tijdig de filters aan te vangen en het koudemiddel aan te vullen. Je garage kan je daarbij adviseren.
Lees ook: Heb je een autostoeltje? Dit verandert er (mogelijk) voor jou per 1 september
5. De uitstroomopeningen niet goed gebruiken
Laat je koude lucht direct op je gezicht blazen? Dan gebruik je de airco niet efficiënt. Verdeel de luchtstroom gelijkmatig door de uitstroomopeningen naar boven te wijzen en dus niet naar jezelf en passagiers toe. Zo heeft iedereen profijt van de koele lucht.
Lang verhaal kort: zet de airco pas aan als je aan het rijden bent en zet ‘m tijdig weer uit, bezuinig niet op onderhoud en gebruik de airco regelmatig. Op warme dagen is de interne recirculatie-stand je beste vriend.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.