ruzie

7 tekenen dat je in een (potentieel) toxic relatie zit

Dat relaties soms uitdagingen kunnen meebrengen, moge duidelijk zijn. Maar soms kan het écht de verkeerde kant op gaan.

Deze 7 signalen duiden erop dat je mogelijk in een ongezonde, toxic relatie zit:

1. Je durft jezelf niet te zijn

Merk je dat je je gedrag en dingen die je zegt, aanpast aan je partner? Dit kan een teken zijn van een ongezonde relatie. Zeker wanneer je bang bent voor zijn oordeel of tegenreactie. Niet alleen kan het zorgen voor stress, maar ook voor negatieve gedachten over jezelf.

2. Je reageert sterk op zijn/haar aanwezigheid

Wanneer je negatieve gevoelens krijgt in het bijzijn van je partner, kan dit ook zorgen voor fysieke klachten. Denk aan stotteren wanneer je praat, maagklachten of een gejaagde ademhaling. Ook kan je eetlust beïnvloed worden, waardoor je juist meer of minder gaat eten.

3. Je partner neemt vaak de slachtofferrol aan

Ziet je partner zichzelf vaak als slachtoffer en geeft iedereen de schuld behalve hem- of haarzelf? Dit is een echte rode vlag. Wanneer je partner geen zelfreflectie heeft, kan dit niet alleen zorgen voor lastige communicatie. Het maakt ook dat voortgang praktisch onmogelijk is.

4. Je bent geïsoleerd van je sociale omgeving

Lukt het vaak niet om met een vriend(in) of familielid af te spreken? Of heeft je partner je steeds meer vervreemd van hen? Isolatie is een poging om de controle te pakken. Het kan zijn dat je het zelf niet ziet, omdat je er te diep in zit.

5. Er is veel jaloezie

In een gezonde relatie zouden partners elkaar moeten steunen en elkaars successen moeten vieren. Er is geen ruimte voor jaloezie. Is dit bij jullie wel het geval, dan kan dit een teken zijn van een ongezonde relatie. Onderlinge competitie kan leiden tot onzekerheid en afkeer, wat zeker niet de bedoeling is.

6. Je denkt vaak: “Als hij/zij nu zo was…”

Wanneer jij of je partner de ander zou willen veranderen, is dat geen goed teken. Hoewel aanpassingsvermogen belangrijk is, zouden fundamentele eigenschappen niet veranderd hoeven worden.

7. Je geeft veel meer dan je ontvangt

Elke relatie zou een gezonde balans moeten hebben, waarin je zowel energie stopt als energie terugkrijt. Is dit bij jou niet het geval en heb je juist het gevoel dat je veel meer geeft dan je partner? Dan zit je mogelijk in een schadelijke relatie. Het maakt je niet alleen moe, maar ook verward en onzeker.

Tip van de redactie

Waarom is verliefdheid behalve mooi toch vooral ook vreselijk?Hoe komt het dat gevoelens van lust zo eenzaam maken? Waarom kun je in een relatie door grenzeloos obsessieve jaloezie verteerd worden? Hoe komt iemand zover dat hij zijn geliefde vermoordt terwijl hij wel van hem houdt? Kortom, waarom doet iets moois als liefde zoveel pijn? In Lang leve de liefde kun je er alles over lezen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Santé
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Marte Kraan