5 manieren waarop ruzie maken met je partner je relatie verbetert

5 manieren waarop ruzie maken met je partner je relatie verbetert

Ruzie maken met je geliefde is nooit leuk, maar is nu eenmaal wel een onderdeel van een relatie. En het kan juist iets moois opleveren: als je je hart gelucht hebt, is er weer ruimte om samen nog beter je best te doen. Bovendien kan zo’n potje bekvechten – op een volwassen manier – juist je relatie verbeteren.

Hoe je met ruzie maken je relatie verbetert

Het gaat er niet per se om dat met elkaar overhoop liggen zo goed voor jullie is, maar meer dat het onvermijdelijk is dat jullie op punten komen waarop je het niet met elkaar eens bent. Door het hardop uit te spreken in plaats van de problemen te negeren, kun je aan je relatie werken. Op de volgende manieren helpt een potje ruzie in ieder geval om de band tussen jullie te verbeteren.

1. Ruzie helpt om je behoeften kenbaar te maken

Natuurlijk weet je wel dat communiceren belangrijk is in een relatie. Maar is dit niet precies het ding waarop veel relaties stuklopen? Zeggen wat je voelt en wat je nodig hebt, is soms heel moeilijk. Vooral als de kans bestaat dat je je partner kwetst of misschien teleurstelt.

Als het op de ‘normale’ manier niet lukt, helpt ruzie maken om de zware last van je schouders te krijgen. Als je boos bent, geeft je lichaam een seintje dat je het ergens niet mee eens bent. Als je dat ondanks de boosheid op een aardige manier naar je partner communiceert, kun je een stuk verder komen. Probeer heftige ruzies (waarbij bijvoorbeeld wordt geschreeuwd en gescholden) te voorkomen. Dit is namelijk niet vruchtbaar voor je relatie.

Lees ook: Claudia: ‘Mijn man en ik slapen al jaren niet meer samen’

2. Ruzie voorkomt dat je je gaat misdragen

Wanneer het niet lukt om je frustraties bespreekbaar te maken, ga je je naar je frustraties gedragen. Of misdragen. Misschien word je knorrig, chagrijnig of trakteer je je partner op de silent treatment. Dat is niet goed. Als er een ruzie voor nodig is om je hart te luchten: dan maar beter zo dan wanneer een probleem te lang doorsuddert. Stilte zorgt er alleen maar voor dat het probleem tussen jullie in hangt.

3. Ruzie geeft je een nieuw inzicht over je partner

Ruziën kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je leert wat je partner dwarszit. Door op een nette manier met elkaar erover te praten – dus niet verwijtend of defensief – kun je de conflicten oplossen en op die manier je relatie versterken. Door conflicten op te blijven lossen, zal je op termijn minder vaak ruzie hebben (over deze onderwerpen).

Lees ook: Over dít verrassende onderwerp hebben koppels het vaakst ruzie

4. Ruzie leert jullie wat het echte probleem is

Misschien zit je niet lekker in je vel of reageren jullie beiden frustraties op elkaar af zónder dat je de exacte reden weet waarom je in onmin leeft met elkaar. Dan is het hoog tijd om te achterhalen waar de oorzaak precies ligt. Vaak is het een dieperliggend probleem dat je het ongelukkige gevoel geeft en soms moet de bom even ontploffen om dat probleem naar de oppervlakte te krijgen.

5. Ruzie kan je relatie redden in plaats van verbreken

Kijk, continu ruziën is geen goed signaal. Maar af en toe met elkaar overhoop liggen kan juist de relatie redden. Het geeft namelijk aan dat je het de moeite waard vindt om de problemen aan te kaarten en naar een oplossing te werken in plaats van dat je de conflicten laat voor wat ze zijn. Stil zijn is nooit goed, maar je kunt wel even de tijd nemen om na te denken hoe je de boodschap wil overbrengen. Zo lang je maar communiceert naar je partner dat je er even niet lekker in zit en wil praten over wat eraan de hand is. Zorg dat je er op tijd bij bent, zodat de problemen niet escaleren.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Bustle
Foto: Getty Images