Waterdruppels plant

Om déze reden druppelt je kamerplant (en dit kun je ertegen doen)

Heb je weleens gezien dat er waterdruppels hangen aan je kamerplant? Dan heb je je vast afgevraagd waardoor dit komt. Officieel wordt dit fenomeen guttatie genoemd. Dit wil je erover weten. 

Druppels water aan je plant

Maak je geen zorgen: je plant is niet aan het huilen. Eigenlijk kun je het meer vergelijken met zweten. Dat zit zo: de plant neemt water via de wortels op, wat overdag gelijkmatig verdampt via de bladeren. ‘s Nachts sluiten de bladporiën, waardoor de plant dan geen water verdampt. Blijven de wortels nog wel water opnemen? Dan kan de plant het water niet kwijt en ontstaat er druk op de bladeren. De plant verliest het water dan via speciale poriën, ook wel hydathoden genoemd en dat gebeurt dan in de vorm van waterdruppels. Vaak komt dit voor aan het einde van de nacht of net na zonsopkomst. Dan is de druk in de bladeren én de luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Bij welke planten komt guttatie voor?

De meeste soorten planten hebben te maken met guttatie, al heeft de ene plant er meer last van dan de andere. De planten waar guttatie vaak bij voorkomt zijn onder andere de Monstera (gatenplant), bananenplant, Alocasia-soorten, de Homalomena en Aglaonema’s. De Monstera kun je wat minder water geven, zodat er minder waterdruppels aan de plant komen te hangen. Verder kun je de planten vaker, maar kleinere beetjes water geven. Bij de bananenplant en de Alocasia helpt dat alleen niet echt en zijn de waterdruppels onvermijdelijk. 

Lees ook: Gaat je kamerplant alwéér dood? 5 mogelijke oorzaken

Kan guttatie kwaad?

Guttatie is niet schadelijk voor de plant zelf, maar het kan wel aangeven dat je de plant teveel water geeft. Door middel van guttatie lost de plant dat probleem zelf op. Verder kunnen de waterdruppels een laagje suikers en zouten achterlaten op het blad als het niet van de plant druppelt. Dit herken je aan kleine witte puntjes. Ze zien er misschien wat minder mooi uit, maar zorgen niet voor problemen. 

Vlekken

Helaas kunnen de waterdruppels wel voor vlekken zorgen in bijvoorbeeld de vloer of een meubel, als ze daarop terecht komen. Merk je dat je plant druppelt? Dan is het dus verstandig om hem op een plek te zetten waar het water niet voor problemen zorgt.

Tip van Vriendin

Ga zorgeloos op vakantie met deze automatische waterdruppelaar voor je planten. Afhankelijk van de behoeften van je plant, blijft deze tot twee weken gehydrateerd. Het slimme afgiftesysteem zorgt dagelijks voor de juiste hoeveelheid water en voorkomt wortelrot. Perfect voor plantenliefhebbers die even weg willen! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Max Vandaag
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.