mug

Moeten muggen altijd jou hebben? Misschien gebruik je de verkeerde zeep

Een zomeravond buiten met je vrienden doorbrengen en je hebt er tien muggenbulten bij. Het meest frustrerende: de anderen hebben nérgens last van. Waarom moeten muggen jou altijd hebben?

Het zou zomaar eens te maken kunnen hebben met de douchegel die je gebruikt.

Geur

Hoewel veel mensen denken dat muggen op licht afkomen, is niets minder waar. De dieren worden juist aangetrokken door bepaalde geuren. Hierdoor zou het kunnen dat ze jou wel vijf keer steken, maar de persoon in dezelfde ruimte niet. Iedereen heeft namelijk een eigen lichaamsgeur. Deze wordt bepaald door je genen, wat je eet, hoe je leeft en welke verzorgingsproducten je gebruikt.

Onderzoek

Onlangs deden wetenschappers onderzoek naar de vraag tot welke geuren muggen worden aangetrokken. Ze keken hiervoor naar de unieke geurprofielen van deelnemers en hoe aantrekkelijk zij voor de insecten waren. Wat bleek: mensen werden aantrekkelijker voor muggen indien ze zich met een bepaalde zeep hadden gewassen, terwijl een andere zeep er juist voor zorgde dat de muggen minder op hen afkwamen.

Volgens onderzoeker Clément Vinauger bleken drie van de vier geteste zepen de aantrekkingskracht van de muggen te verhogen. Aan Scientias.nl legt hij uit dat dit niet vreemd is, want het ging om geuren die worden geassocieerd met bloemen, planten en fruit. “Omdat muggen door planten uitgestoten vluchtige stoffen gebruiken om ze te vinden en suikers uit hun nectar te halen, is het logisch dat als we deze chemicaliën aan onze lichaamsgeur toevoegen, dit onze aantrekkingskracht beïnvloedt.” Toch werd de aantrekkingskracht niet bij iedereen die zich met deze zepen wasten groter. Het gaat dan ook vooral om de combinatie tussen de zeep- en lichaamsgeur.

Kokos

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat er ook een geur was waar muggen helemaal niet van houden. “Hoewel er op dit gebied meer studies nodig zijn, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat van kokos afgeleide producten een sterk, afstotend effect hebben op verschillende insecten die zich met bloed voeden”, aldus Vinauger.

De conclusie: wil je de muggen deze zomer zo veel mogelijk proberen te vermijden? Kies dan voor een zeep en shampoo met kokosgeur en laat de bloemige geuren even voor wat ze zijn.

Bron: Scientias.nl, Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.