Koffiepads of -cups: dít is de meest duurzame optie

Koffiepads of -cups: dít is de meest duurzame optie

De kleinste veranderingen kunnen bijdragen aan een beter milieu. Toch kan het soms lastig zijn om te bedenken wélke veranderingen dat zijn. Heb jij je bijvoorbeeld weleens afgevraagd wat duurzamer is: koffiecups of koffiepads?

Libelle stelde deze vraag aan het platform hetkanWEL, zodat we voor eens en altijd weten welke keuze bewuster is. 

Tegenwoordig duurzamer dan vroeger

Als we de manier waarop we nu koffiezetten vergelijken met de manier waarop we dat vroeger deden, kunnen we concluderen dat we tegenwoordig al een stuk duurzamer bezig zijn. Vroeger was het namelijk heel normaal om een grote pot koffie te zetten. En bleef er nog veel over in de pot? Dan werd dat gewoon door de gootsteen gespoeld. Hartstikke zonde natuurlijk!

Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van koffiezetapparaten met koffiecups of -pads, waardoor je geen restjes koffie hoeft weg te gooien. Deze apparaten zetten namelijk maar voor één of twee kopjes koffie. Maar als het gaat om deze apparaten: welke optie is dan het duurzaamst? 

Koffiepads

Helaas zorgen zowel koffiecups als -pads voor veel afval. Het is dus vooral de vraag welk afval ‘beter’ is voor het milieu. Gelukkig is hier de afgelopen tijd al veel in veranderd. Zo bevatten koffiepads en ook theezakjes tot voor kort nog plastic. Tegenwoordig is 97 procent van de pads en theezakjes al volledig composteerbaar. Je kunt ze daarom gewoon bij het GFT-afval gooien en dat kan jaarlijks potentieel 88 miljoen kilo waardevol compostafval opleveren.

Koffiecups 

Hoe zit het dan met koffiecups? Deze bestaan in de meeste gevallen uit aluminium. Hiervoor is de grondstof bauxiet nodig. Het mijnen van bauxiet gaat er alleen niet zo milieuvriendelijk aan toe. Het verwoest de natuur op een heel grote schaal. Volgens het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) kan het ecosysteem hierdoor nooit meer herstellen. Daarom is er kort geleden een voorstel gedaan vanuit de Europese Unie om aluminium cups te verbieden.

Lees ook: Eindelijk duidelijkheid: koffiepads en theezakjes mogen vanaf nu in de gft-bak

Koffiecups recyclen

Koffie & Thee Nederland werkt aan een plan om ervoor te zorgen dat koffiecups kunnen worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled kunnen worden. Helaas kan dit nu nog niet. Veel cups komen terecht in het restafval en worden verbrand. Verder zijn er ook nog de zogenaamde composteerbare koffiecups, maar die bevatten plastic, waardoor ze helemaal niet composteerbaar zijn. 

Wel gebruikmaken van koffiecups?

Het is volgens de Plastic Soup Foundation beter om niet gebruik te maken van koffiecups. Maar als je ze toch wil gebruiken kun je kiezen voor hervulbare cups. Kies je toch voor aluminium varianten? Doe dan mee aan een recycle programma.

Conclusie

We kunnen concluderen dat koffiepads duurzamer zijn dan koffiecups. Maar wil je écht voor duurzaam gaan? Dan kun je het beste koffie zetten met een percolator of cafetière. Hiervan krijg je namelijk weinig afval.

Bron: Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.