rioolvliegjes

Last van kleine vliegjes bij je gootsteen? Zó bestrijd je ze

Vliegen er ineens kleine, zwart-grijze vliegjes rondom je gootsteen en keuken die eruitzien als vlindertjes? Dan heb je te maken met rioolvliegjes, ook wel aalputmotjes en motmuggen genoemd.

Ze lijken misschien onschuldig, maar kunnen een hoop overlast veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om ze te bestrijden.

Oorzaak van de vliegjes

Rioolvliegjes kunnen ontstaan door – hun naam zegt het al – een rioolprobleem. Denk bijvoorbeeld aan een rioolbreuk of verzakking in het riool. In de zomer vinden ze het fijn om te broeden en eitjes te leggen op plekken waar rottend afval is. Dit kunnen goed jouw verstopte putje, afvoer of leiding zijn.

Hoewel de vliegjes onschuldig zijn en niet kunnen steken of bijten, kunnen ze wel bacteriën overdragen via je bestek, bord of eten. Gooi hierom altijd voedsel weg waar de beestjes op hebben gezeten.

Rioolvliegjes bestrijden

Gelukkig zijn er manieren om de vliegjes te bestrijden. Zo kun je kokend water, azijn en bleek gebruiken om de beestjes via de afvoer te laten verdwijnen. Laat de bleek of azijn goed intrekken.

Je kunt ook baking soda met heet water mengen en dit beetje bij beetje in de afvoer gieten. Vervolgens kun je een ontstopper gebruiken om al het verstopte vuil naar boven te halen. Probeer dit regelmatig te herhalen.

Let wel: heb je last van een heuse plaag? Dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een ongediertebestrijdingsbedrijf.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.