Jaloerse Hond

Jaloerse hond? Met deze 4 tips wordt hij weer relaxed

Begint je hond ineens te mopperen of krijgt hij een donkere, jaloerse blik als je een andere hond aait? Wil hij altijd tussen jou en je partner in zitten? Of staart-ie je woest aan zodra jij aandacht geeft aan iets anders dan hem? Dan is het tijd voor actie.

Herken jij een jaloerse hond in huis?

Een jaloerse hond laat het meestal duidelijk merken: jij bent van hem. Hij gromt, duwt zich ertussen of gaat overdreven liggen zuchten. Niet uit slechtheid, maar omdat hij onzeker is. En dat kan behoorlijk in de weg zitten. Voor jou én voor je hond.

Let op signalen als:

  • Grommen of blaffen als je met iemand anders knuffelt
  • Onrustig gedrag als er bezoek is
  • Tussen jou en je telefoon, boek of partner gaan liggen

Hoe sneller je dit gedrag aanpakt, hoe relaxter jullie straks samen zijn.

jaloerse hond

Wat helpt tegen jaloers gedrag?

Je hoeft geen hondencoach te zijn om hier iets aan te doen. Met een beetje geduld (en duidelijke grenzen) kom je al een heel eind.

  1. Beloon rust, niet drama
    Springt je hond tegen je op als je thuiskomt, maar blijft hij keurig op z’n plek als je later de kamer binnenkomt? Dan beloon je dat rustige moment. Niet dat opdringerige gedrag.
  2. Blijf kalm en consequent
    Niet boos worden. Niet overdreven sussen. Gewoon neutraal reageren op jaloers gedrag en je aandacht richten op wat wél goed gaat.
  3. Geef duidelijke opdrachten
    Leer commando’s zoals ‘plaats’ of ‘wachten’. Zo weet je hond waar hij aan toe is.
  4. Houd hem bezig
    Een verveelde hond gaat sneller lopen zeuren. Zorg dus voor:
    • Genoeg beweging (ja, ook als het regent)
    • Denkspelletjes of kauwspeeltjes
    • Korte speelmomentjes tussendoor

En als dat allemaal niet werkt?

Blijft je hond onrustig of wordt het gedrag heftiger? Dan kan er meer achter zitten, zoals angst of een gebrek aan socialisatie. Een goede gedragstherapeut kijkt mee en helpt je verder.

Kortom, een jaloerse hond hoeft de sfeer in huis niet te verpesten. Met duidelijke grenzen, rustmomenten en genoeg afleiding breng je de balans weer terug. En hoe fijner jij omgaat met zijn gedrag, hoe rustiger hij wordt. Echt waar.

Tip van Vriendin

Verrijk het speelplezier van je hond met de automatische ballenwerper. Dit slimme apparaat schiet ballen tot 9 meter ver, ideaal voor binnen of buiten. Zorgt voor beweging en plezier, zelfs als je er zelf niet bij kunt zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

LEES OOK

Lees meer Thuis

Beeld: Getty Images

Uit andere media


Suzanne de Bakker

Suzanne schrijft wekelijks met veel plezier over alles wat vrouwen bezighoudt: van lifestyle en gezondheid tot mode, dieren en schoonmaaktips. Ze heeft een scherp oog voor trends én praktische oplossingen. Naast haar werk voor Vriendin.nl runt ze haar eigen succesvolle blog suusmaaktschoon.nl. Suzanne woont in Noordwijk aan Zee met haar man, drie kinderen en eigenwijze beagle.

Meer van Suzanne