financiën inzicht stappenplan

Is sparen slim met lage of negatieve rentes?

De afgelopen periode was het regelmatig in het nieuws: banken dreigden om negatieve rente te gaan berekenen. Dat betekent dat je over je spaargeld rente moet betalen, in plaats van dat je er rente voor krijgt van de bank. Kort gezegd kan spaargeld je dus geld gaan kosten.

Inmiddels zijn er al heel wat banken die inderdaad negatieve rentes zijn gaan rekenen. Een spaarrekening lijkt hierdoor momenteel een onaantrekkelijke optie te zijn voor je spaargeld, maar is dat wel echt zo?

De oorzaak van negatieve rentes

Beleid op het gebied van geld wordt op Europees niveau bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Banken moeten ’s nachts verplicht het geld dat zij hebben stallen bij die ECB. De ECB rekent daarvoor rente, die gezien kan worden als een soort boete. De ECB wil namelijk veel liever dat mensen hun geld uitgeven in plaats van het op de bank te zetten. Als er minder geld rondgaat in de economie, kan dit leiden tot problemen bij bedrijven. Om die reden hanteert de ECB momenteel een negatieve rente. De kosten die dat oplevert voor banken, wordt door hen weer neergelegd bij de consument. Daardoor kun je nu dus ook te maken krijgen met een lage of zelfs negatieve rente over je eigen spaargeld.

Waarom toch een spaarrekening?

Door de negatieve rentes op spaarrekeningen kan de verleiding groot zijn om andere dingen met je spaargeld te gaan doen. Zo kun je je geld gaan beleggen, of investeren in vastgoed. Deze opties hebben alleen geen van alle dezelfde voordelen als sparen op een spaarrekening. Het belangrijkste voordeel daarvan is namelijk het lage risico. Waar je met beleggingen flinke verliezen kunt draaien, weet je bij een spaarrekening meestal goed waar je aan toe bent. Daarnaast kun je met een spaarrekening goed rekening houden met je toekomstplannen. Als je bijvoorbeeld over vijf jaar een grote wereldreis wilt gaan maken, kun je ervoor kiezen om je spaargeld voor vijf jaar vast te zetten. Zo weet je zeker dat je op het moment van vertrek voldoende geld op je rekening hebt staan. Als je datzelfde geld zou beleggen, moet je afwachten of de koersen over vijf jaar goed genoeg zijn om voldoende voor die reis te hebben.

Vergelijk de rentes van spaarrekeningen

Daarnaast zorgt alle aandacht voor negatieve rentes ervoor dat je nog iets over het hoofd kunt zien: niet àlle spaarrekeningen hebben namelijk een negatieve rente. Er zijn nog steeds banken die positieve rentes rekenen, en waar je je kapitaal dus echt nog wat kunt laten groeien. Spaarrente vergelijken is dus zeker de moeite waard. Vergelijk daarnaast ook de verschillende looptijden: hoe lang zou je je geld willen vastzetten? Als je je spaargeld nodig hebt om eventuele tegenslagen (zoals een kapotte wasmachine) op te vangen, is het niet handig om het geld voor langere tijd vast te zetten. In zo’n geval is een spaarrekening waarvan je op ieder gewenst moment vrij van kan opnemen een betere optie. Maar wanneer je een bedrag hebt dat je echt de komende tijd niet nodig zal hebben, kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een spaarrekening die een hogere rente oplevert als je het geld voor een bepaalde periode laat staan.

Grotere bedragen sparen

Wat je tijdens het vergelijken van spaarrentes misschien ook opvalt, is dat buitenlandse aanbieders vaak hogere rentes bieden. Het kan daardoor aantrekkelijk lijken om je geld daar onder te brengen. Houd er echter wel rekening mee dat buitenlandse rekeningen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen als de buitenlandse bank geen kantoor in Nederland heeft. Gaat een bank failliet? Dan krijg je via dit garantiestelsel je spaargeld toch terug, met een maximum van €100.000 per rekeninghouder. Heb je meer dan een ton aan spaargeld? Dan is het dus aan te raden om het geld onder te brengen op verschillende rekeningen, bij verschillende banken. Zo’n spaarrekening houdt je geld dus veilig en bereikbaar, zelfs bij lage of negatieve rentes!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met hoogstespaarrente.eu