10 tips om vandaag nog te besparen op dagelijkse uitgaven

10 tips om vandaag nog te besparen op dagelijkse uitgaven

Vliegt het geld er net wat harder uit dan dat het binnenkomt? Geen zorgen, dankzij de volgende tips krijg je grip op je dagelijkse uitgaven en leer je hoe je op die kosten kunt besparen.

Besparen op dagelijkse uitgaven

Een flesje water kopen omdat je onderweg bent en dorst hebt. In de supermarkt vallen voor een aanbieding van een product dat je niet nodig hebt. Nog een abonnement op een streamingdienst afsluiten omdat je die ene serie wil zien. Zomaar een paar voorbeelden hoe de kosten in het dagelijks leven opstapelen zonder dat je het misschien doorhebt. De volgende tips helpen om weer grip te krijgen op je uitgaven.

1. Maak een budget

Budgetten zijn de grootste vijand van ieder impulsief persoon. Het laat namelijk weinig ruimte over voor spontaniteit. Dat is ook waarom budgetten zo goed werken: je hebt daardoor beter in de hand dat je (niet te veel) uitgeeft.

Lees ook: Zóveel geld moet je elke maand sparen volgens een deskundige

2. Bewust consumeren

Stel jezelf de vraag of je iets echt nodig hebt voordat je het aankoopt. Door bewust te consumeren, zoals je dat noemt, verminder je impulsieve aankopen en bespaar je geld.

3. Gebruik kortingsbonnen en aanbiedingen

Waarom zou je de volle mep betalen voor wasmiddel als het altijd ergens in de aanbieding is? Kortingsbonnen en aanbiedingen zijn niet alleen voor de extreme couponers. Het is een slimme manier om te besparen op dagelijkse boodschappen en andere uitgaven. Kun je meteen alvast een voorraadje tandpasta en wc-papier aanleggen. Dat komt toch wel op. Maar let op, gebruik korting alleen voor producten die je (vaak) gebruikt en nu of op korte termijn nodig hebt. Het is niet nodig om twintig pakken wc-papier op voorraad te hebben als je thuis met drie personen bent.

4. Koop tweedehands

Kleding en speelgoed hoeft niet altijd nieuw uit de winkel te komen. Je kunt net zo blij zijn met tweedehands items. Of organiseer een ruilmiddag met familie of vriendinnen. Zo kun je nieuwe spullen krijgen zonder geld uit te geven. Het is meteen een mooie aanleiding om je kast eens uit te pluizen.

5. Bespaar op eten

Eten moet je nu eenmaal doen, dus het is wel zo fijn als je er wat lekkers van maakt. Maar ook dan kun je besparen op de boodschappen. Plan maaltijden, koop in bulk en bereid thuis maaltijden voor. Dit helpt niet alleen om gezonder te eten, maar ook om geld te besparen.

6. Beheer abonnementen

Controleer je maandelijkse abonnementen. Zijn er diensten waar je niet echt gebruik van maakt? Overweeg ze op te zeggen en bespaar zo geld. Streamingdiensten kun je misschien wel delen met familieleden en vrienden. Dat scheelt weer een abonnement.

Lees ook: 6 eigenschappen van mensen die goed met hun (spaar)geld om kunnen gaan

7. Energietips

Bespaar op energiekosten door bewust om te gaan met elektriciteit en water. Eenvoudige dingen, zoals het uitzetten van lichten wanneer je een kamer verlaat en korter douchen, maken tijdens de afrekening aan het einde van het jaar een groot verschil.

8. Plan aankopen slim

Wacht op seizoensuitverkoop of speciale kortingsdagen voordat je grotere aankopen doet. Dit geeft je de kans om kwaliteit te kopen tegen een lagere prijs.

9. Voorkom impulsaankopen

Geef jezelf bedenktijd voordat je een aankoop doet. Dit helpt impulsieve aankopen tot een minimum te beperken. Je kunt er ook bewust voor sparen. Dan geniet je er net een beetje meer van als je het spaardoel hebt bereikt en tot aankoop over kunt gaan. Dit spaarplan helpt daarbij.

10. Spaar automatisch

Automatiseer het proces van sparen. Stel automatische overschrijvingen in naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt. Dat werkt beter dan het restje salaris sparen dat je aan het einde van de maand (wel of niet) overhoudt.

Vriendin’s favoriet

Vraag jij je ook regelmatig af waar je geld gebleven is? Dat is niet gek, de meeste mensen hebben ook niet inzichtelijk waar hun geld precies naartoe gaat. Door elke uitgave op te schrijven en een maandelijkse samenvatting te maken, kan jij je financiële situatie in kaart brengen en vervolgens bijsturen waar nodig. De budget planner van Vulteragaat je hierbij helpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images