Zó (on)gezond is het om gekookt water nog eens te koken

De één gebruikt het water in de waterkoker tot het op is, terwijl de ander het ververst na elke nieuwe kop. Maar hoe schadelijk is het nu precies om opnieuw te koken?

Gevaarlijke stoffen

Drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Arsenicum staat ook wel bekend als rattengif en kan in een hoge dosis kanker veroorzaken. Fluoride kan neurologische aandoeningen teweegbrengen en een overdosis nitraat is ook niet gewenst voor de gezondheid.

Wanneer water wordt gekookt, kan de hoeveelheid van deze giftige stoffen toenemen. Maar hoe schadelijk is het echt?

Kans op overdosis

Gelukkig is de kans op een overdosis van bovengenoemde stoffen heel klein. Zo mag er in Nederland maximaal 10 microgram arsenicum per liter water in zitten. Pas bij een dagelijkse hoeveelheid van 10.000 liter gekookt water kunnen gezondheidsklachten optreden.

Nitraat

Daarnaast ontstaat een toename van de hoeveelheid nitraat in het water niet zozeer door het koken, maar door het koken van vervuild water. In Nederland is de maximale toegestane hoeveelheid slechts 0,012 microgram per liter, dus de kans dat je klachten krijgt van het te vaak koken van water is heel klein.

Fluoride

Fluoride wordt door Nederlandse drinkwaterbedrijven niet toegevoegd aan het drinkwater. Wel bevat het sporen van de stof. Maar ook hier geldt dat de maximale toegestane hoeveelheid (1,1 milligram per liter) zo laag is dat de kans op neurologische schade door te veel koken nihil is.

Bron: Margriet

Lees ook: eindelijk antwoord: is friet uit de airfryer gezonder dan uit de frituurpan?