6 slimme financiële doelen om te stellen als je een dertiger bent

6 slimme financiële doelen om te stellen als je een dertiger bent

Ben je in de dertig en heb je je voorgenomen om aan je financiële toekomst te denken? Dan zijn de volgende doelen slim om te stellen voor jezelf.

Slimme financiële doelen voor een dertiger

Als dertiger begint het leven serieuzere vormen aan te nemen. Je gaat groter wonen, koopt een huis en impulsaankopen voel je door de hogere lasten harder in je portemonnee. Financiële stabiliteit is belangrijk om geen geldzorgen te hebben in de toekomst. Hier zijn zes slimme financiële doelen om te stellen wanneer je een dertiger bent:

1. Ga voor jaarlijkse inkomensgroei

Laten we eerlijk zijn, geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven wel een stuk gemakkelijker. Streef ernaar om je inkomen te verhogen en blijf niet voor een baas werken waar je het gezellig hebt met je collega’s, maar waar (secundaire) arbeidsvoorwaarden slecht geregeld zijn. Verhoog je inkomen door om een verhoging te vragen, door van baan te wisselen of door een side hustle te starten. Door je inkomen te laten groeien, krijg je de ruimte om je (financiële) doelen te bereiken.

2. Leen geen geld

Het kan verleidelijk zijn om allerlei soorten leningen aan te gaan, van creditcardschulden tot persoonlijke leningen. Doe dit niet. Kun je iets niet betalen? Dan kun je het misschien wel willen, maar kun je het simpelweg niet betalen. Sluit dus geen lening af voor een auto, maar zoek naar een oplossing die wel binnen je budget valt. De uitzondering op de regel is een hypotheek. Andere leningen kunnen je financieel verstikken, dus vermijd ze.

3. Hanteer de 20%-regel

Hier is een eenvoudige vuistregel: spaar 20% van je inkomen. Dit is spaargeld voor noodgevallen, pensioen en investeringen. Het lijkt misschien veel, maar het is een goede manier om voor de toekomst te zorgen zonder nu al te veel op te geven. Door de hoge lasten op het moment van publiceren voelt het misschien onmogelijk om 20% van je inkomen te sparen. Kijk eens naar andere mogelijkheden om geld te besparen. Stap ieder jaar over naar een andere energieleverancier/internetaanbieder/noem het maar op. Zoek uit of je niet oververzekerd bent en of je verzekeringen omlaag kunnen.

Lees ook: Met deze truc spaar je makkelijk 1.500 euro per jaar

4. Val niet voor lifestyle-inflatie

Wanneer je salaris groeit, is het verleidelijk om je levensstijl mee te laten groeien. Een nieuwere auto, een groter huis, vaker uit eten gaan: het kan snel oplopen en vooral aantikken. Probeer een deel van die verleiding te weerstaan en blijf zuinig leven om meer geld te sparen. Het helpt om budgetten te maken en je geld in potjes te stoppen.

5. Begin met beleggen

Investeren lijkt misschien eng, maar het is een goede manier om je geld voor je te laten werken. Begin met eenvoudige investeringen in aandelen, zoals ETF’s. Leer over beleggen – zomaar beginnen en maar wat doen is dan weer niet verstandig – en zie je geld groeien in de loop van de tijd. Je loopt het risico om je ingelegde geld te verliezen. Door slim te investeren voorkom je dat zoveel mogelijk.

Lees ook: Hoeveel het oplevert als je vanaf je 25ste iedere maand € 100 belegt

6. Bouw aan je pensioenpotje

Het lijkt misschien ver weg, maar op een gegeven moment bereik je je pensioenleeftijd. Je hebt nu misschien nog geen garantie dat je straks een goed pensioen hebt. Daarom is het verstandig om zelf ook een potje op te bouwen. Door daar nu al geld in te stoppen, heb je later minder geldzorgen. Zeker als je geen pensioen opbouwt bij een werkgever, is dit belangrijk. Via de Belastingdienst kun je uitzoeken hoeveel geld je jaarlijks in kunt leggen. Stal je het geld op een pensioenregeling? Dan betaal je daar geen belasting over. Wel als je het op een persoonlijke rekening laat staan.

Vriendin’s favoriet

Alles wat je volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma nodig hebt, is de zelfdiscipline om niet na elke commercial naar de winkel te rennen en een handige manier om je vermogen te laten groeien. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit boek.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Oeds-Jan Postma