Maak jij je schuldig aan fexting? Dit fenomeen is schadelijk voor je relatie

Maak jij je schuldig aan fexting? Dit fenomeen is schadelijk voor je relatie

Je hebt vast weleens van fenomenen als ghosting gehoord. Maar wie al gesetteld is in de liefde, wil vooral waken voor fexting.

Wat is fexting?

Grote kans dat je niet de hele dag aan de heup van je partner geplakt zit, waardoor je niet alleen face-to-face met elkaar communiceert, maar ook via de telefoon. Door drukte, stress en miscommunicatie kan het weleens voorkomen dat een berichtje botter overkomt dan verwacht. Of dat je kortaf reageert. Voor je het weet, is er een ruzie ontstaan: maak kennis met fexting.

Fexting is een Engels begrip voor ‘fighting over text’. Met andere woorden, heen en weer appjes sturen met een kwade en/of kwetsende ondertoon. Iets wat misschien niet zou gebeuren als je de kwestie in elkaars bijzijn zou bespreken. Het schaadt je relatie en roept boosheid op, zeker als het blijft doorsudderen.

Lees ook: Femke: ‘Bonuskinderen? Ik vind er niks bonus aan’

Niet effectief

Het probleem met fexting is niet per se de woorden die gebruikt woorden, maar vooral het gebrek aan woorden. Sommige berichten worden snel en kortaf beantwoord, of genegeerd. Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat dit niet een effectieve manier van communiceren is. Zeker niet als je een kwestie wil uitpraten met je partner, omdat de kans op miscommunicatie via de app nu eenmaal een stuk groter is.

Signalen

Voorkomen is beter dan genezen, maar niet altijd mogelijk. Zeker niet als je een lange afstandsrelatie hebt, verschillende werkuren hebt of nu eenmaal tijd los van elkaar spendeert. Je herkent fexting aan de volgende signalen.

  • vijandige toon in appjes
  • beschuldigingen via tekst
  • kwetsende woorden en uitschelden
  • negeren van berichten
  • boze, lange lappen tekst ontvangen of versturen
  • complexen zaken bespreken via een appje
  • verlegenheid om het onderwerp in persoon te bespreken
  • boze spraakberichten, foto’s en/of video’s ontvangen of versturen

Lees ook: Julia leidt een dubbelleven: ‘Mijn vriend weet niets van mijn relatie met haar’

Oplossen

Door face-to-face met je partner te communiceren, is er minder ruimte voor ruzie. Je kunt nu eenmaal beter zien wat iemand bedoelt, hoe diegene zich daarbij voelt en de non-verbale signalen lezen. Maar wat te doen als je in een fexting partij bent beland? Stop dan liever even met appen om het onderwerp later in persoon te spreken, zeker als het om een emotionele of complexe gebeurtenis gaat. Of bel elkaar op als je elkaar niet snel kunt zien.

Je kunt fexting ook oplossen via de app. Praat in de ik-vorm, vermijd beschuldigingen en voorkom dat je drie alinea’s aan tekst stuurt. Leg uit waarom je gekwetst bent en kom met een oplossing. Neem ook de tijd om een berichtje terug te sturen. Vaak is het beter om je telefoon een half uur weg te leggen voordat je vol boosheid een bericht samenstelt. Houd het respectvol, laat de beschuldigende toon achterwege en wees helder in je communicatie, zodat er geen ruimte is voor miscommunicatie.

Vriendin’s favoriet

Onmogelijke liefdes geeft een completer beeld dan ooit over mensen die verliefd werden op de ‘verkeerde’. Een boek over minnaars, minnaressen, bedriegers en bedrogenen. Zijn deze verhoudingen echt geheim of knijpt de echtgenoot m/v soms een oogje toe? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan
Foto: Getty Images