kat

Een kat als volwaardig gezinslid

Steeds meer gezinnen zijn sinds de uitbraak van Corona een huisdier rijker geworden. Waar eind 2020 Nederland 1.9 miljoen honden en 3.1 miljoen katten telde, nam dit de afgelopen periode met 400.000 exemplaren toe.

200.000 honden en 200.000 katten hebben namelijk een nieuw onderkomen gevonden tijdens de pandemie. En waar veel mensen bang waren voor een piek in ‘gedumpte Corona dieren’ bleef deze gelukkig (tot nu toe) uit. Kies jij er namelijk voor om een huisdier in huis te nemen, dan kies jij niet alleen voor een maatje voor het leven maar ook voor een grote verantwoordelijkheid. In dit artikel focussen wij ons op de aanschaf van een kat. Wat heeft een kat nodig en misschien nog wel belangrijker ‘ben ik geschikt voor een kat’? Kortom, een huisdier neem je niet zomaar.

De kosten

De aanschaf van een kat brengt een hoop kosten met zich mee. Niet alleen op het moment dat de kitten mee naar huis mag, maar ook gedurende zijn of haar kattenleven. Laten we starten bij het begin. Kies jij voor een raskitten dan ben je hier ongeveer 400 à 500 euro aan kwijt, kies jij voor een lieve asielkat dan kost dit je tussen de 40 en 150 euro. Uiteraard komen er ook vaak genoeg advertenties voorbij van kittens die gratis af te halen zijn, maar vergeet niet dat hier nog geen kosten zijn gemaakt voor onder andere de gezondheidscheck, het dierenpaspoort, de chips, de ontworming en het ontvlooien. Deze kosten zitten wel inbegrepen bij een ras- of asielkat en komen dus nog bovenop de ‘gratis af te halen kitten’.

Naast het kopen van de kat zelf, heb je in het begin ook nog andere kosten waar je niet omheen kunt. Zo is het niet alleen van belang dat jouw kat een veilig plekje heeft in de vorm van een mandje of kattenhuisje en een bak voor zowel het eten als het water, maar moet jouw kat ook zijn of haar behoeftes kunnen doen. Zorg dus voor een goede kattenbak. Wil je ultiem gemak, kies dan voor een zelfreinigende kattenbak. Dit type kattenbak is – zoals de naam al doet vermoeden – een kattenbak die zichzelf automatisch reinigt. Helemaal onder dit nare klusje uitkomen is trouwens in geen enkel geval mogelijk, het is namelijk nog wel van belang om regelmatig het zakje met uitwerpselen weg te gooien en het grind te verversen. Hygiene boven alles.

Tenslotte heb je los van de aanschafkosten, ook nog de maandelijkse terugkerende kosten. Deze maandelijkse kosten van een kat schommelen vaak rond de 50 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van welk voedsel je jouw kitten of kat geeft en is dit exclusief eventuele kosten voor de dierenarts. Daarnaast kan je zo gek doen als je wilt als het aankomt op speeltjes en krabpalen.

Aandacht

Kies jij ervoor een kat als huisdier te nemen, dan heeft deze natuurlijk genoeg liefde en aandacht nodig. Bedenk van tevoren dus ook goed of een kat binnen jouw levensstijl past. Ben jij bijvoorbeeld vaak hele dagen weg of regelmatig op vakantie, dan is het van belang om hier vooraf al goed over na te denken. Kies bijvoorbeeld een raskat die goed alleen kan zijn of qua karakter goed aansluit op jouw manier van leven en trommel alvast wat vrienden en familie op als oppascomité. Zomaar een kat uitkiezen kan dus achteraf voor wat problemen zorgen. Koop jij een echte knuffelkat die het liefste de hele dag mensen om zich heen heeft, dan is dit een mismatch wanneer blijkt dat jij hem of haar dit niet kunt geven. Verdiep je dus heel goed in de verschillende rassen en bijbehorende karaktertrekjes voordat je overgaat tot een beslissing. Maak je een weloverwogen keuze dan weten we zeker dat je hier heel veel liefde voor terug gaat krijgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met kattenbakzelfreinigend.nl