baking soda

7 verrassende dingen die je kunt doen met baking soda

Het is goedkoop en je kunt het op allerlei manieren gebruiken: van schoonmaakmiddel tot verzorgingsproduct.

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd, is een natuurlijke, minerale stof. Het heeft een bindende werking en laat daardoor baksels rijzen. Maar wist je dat het ook een milieuvriendelijk alternatief is voor agressieve schoonmaakmiddelen omdat het nare geurtjes en vlekken verwijdert?  

1. Baking soda verwijdert kledingvlekken

Maak een pasta door 2 eetlepels baking soda te mengen met een paar druppels water. Smeer het papje op de vlek en laat even intrekken. Was hierna zoals gebruikelijk.

2. Baking soda ontdoet groenten en fruit van pesticiden

Uit onderzoek van de universiteit van Massachusetts blijkt dat pesticiden op groenten en fruit het beste worden verwijderd in een badje met water en zuiveringszout: laat de gootsteen vollopen met koud water en voeg per 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda toe. Leg de groenten of fruit een kwartier in het badje, spoel hierna goed af.

3. Baking soda houdt snijbloemen langer mooi

Voeg 1 theelepel baking soda toe aan het vaaswater en je bloemen zijn je dankbaar.

4. Baking soda laat doffe zilveren sieraden weer mooi glanzen

Maak een papje van 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water. Dep een schone doek in de pasta en poets de sieraden hiermee op. Spoel hierna goed af met water.

Lees ook: 13 verrassende dingen die je met vaseline kunt doen

5. Baking soda laat je prullenbak schoon ruiken

Strooi een laagje baking soda op de bodem van je vuilnisbak. Het zout neemt alle vieze geuren op. Dit kun je ook doen bij schoenen die niet meer fris ruiken: strooi er wat baking soda in en laat een nachtje intrekken. De volgende ochtend klop je je schoenen uit.

6. Baking soda geeft een frisse adem

Baking soda heeft antibacteriële eigenschappen en doodt de bacteriën die een vieze mondgeur veroorzaken. Meng 1 of 2 theelepels zuiveringszout in een glas water en spoel je mond hiermee. Dit helpt ook bij aften.

7. Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen

Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.

Tekst: Whitley Volger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen