onweer

Déze dingen kun je beter niet doen als het onweert

Dat je niet moet schuilen onder een boom wanneer het onweert, moge duidelijk zijn. Maar wist je dat je deze dingen beter ook kunt vermijden?

1. Je in of op het water bevinden

Zorg dat je zo snel mogelijk aan de kant komt. Alleen boten met een metalen, afgesloten hut zijn veilig.

2. Buiten zijn

Wanneer het onweert, is het altijd beter om binnenshuis te zijn. Ook in de auto loop je weinig risico. Ben je toch buiten en bevind je je op een open veld? Ga dan gehurkt zitten, met je voeten tegen elkaar en je hoofd tussen je knieën. Op deze manier ben je zo klein mogelijk en raak je de grond zo min mogelijk aan. Ga nooit plat op de grond liggen.

3. Dicht bij het raam staan

Hoewel onweer prachtig is om te zien, kun je beter niet te dicht bij het raam gaan staan. Mocht de bliksem inslaan, dan kunnen de ramen door de klap springen. Ook het felle licht is niet goed voor je ogen.

4. Douchen

Wist je dat de stroom van de bliksem via de waterleiding je huis binnen kan dringen? Het is dus beter om te wachten met douchen tot het onweer voorbij is. Dit geldt ook voor afwassen of voor het wassen van je handen.

5. Stekkers in het stopcontact laten

De stroom van de bliksem kan je huis ook binnendringen via een elektriciteits- of antennekabel. Wanneer dit gebeurt als de stekkers van je computer, televisie en andere apparaten nog in het stopcontact zitten, gaan ze geheid kapot.

6. Metalen spullen mee hebben

Zorg ervoor dat je geen metalen spullen bij je hebt en leg deze uit de buurt. IJzerwaren zorgen namelijk voor geleiding en zijn bij onweer gevaarlijk.

7. Meteen naar buiten na de bui

Wanneer mensen worden getroffen door de bliksem, gebeurt dat in 50 procent van de gevallen wanneer de bui net voorbij is. Het onweer kan dus zomaar nog aanwezig zijn, als jij denkt dat dit niet zo is. Het advies is om een half uur te wachten voor je de deur uitgaat.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images
in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen