Zó maak je van enkel glas dubbel glas en bespaar je op de gasrekening

Zó maak je van enkel glas ‘dubbel glas’ en bespaar je op de gasrekening

Er is geen ontkennen meer aan wat betreft de energiecrisis. Ben jij ook op zoek naar manieren om te besparen op stroom en gas en heb je enkel glas? Lees dan snel verder.

Geld besparen ondanks enkel glas

Je huis verduurzamen is één van de manieren om te besparen op de energierekening. Maar ja, dat kost veel geld. Toch hoef je niet meteen je glas te vervangen om de isolatiewaarde van zowel enkel glas en dubbel glas te verbeteren. Het antwoord is isolerende raamfolie en dan kozijnfolie in het bijzonder.

“Bij enkel glas levert dit een jaarlijkse besparing op van € 11 per m2 (13,4 m3 gasbesparing) en bij gewoon dubbel glas € 3 per m2 (3,9 m3 gasbesparing)”, aldus Gamma.

Isolerende raamfolie

Met isolerende raamfolie – niet te verwarren met inkijkwerende raamfolie – op het glas houd je volgens Milieu Centraal warmte makkelijker in huis en bespaar je op de gasrekening. Erg handig als je jouw ramen (nog) niet kunt vervangen, maar je wel de kosten van de gasrekening naar beneden wil brengen.

De beste optie is kozijnfolie. Dit kun je namelijk zelf aanbrengen, waardoor de kosten uitkomen op ongeveer € 2,50 per vierkante meter. Kozijnfolie wordt over het raam gespannen en plak je op de kozijnen vast. Hiermee creëer je een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie, net als met een voorzetraam.

Glasfolie wordt vooral aangeraden als alternatief voor monumentenglas.

Kozijnfolie aanbrengen

Op de website van Gamma vind je een handig stappenplan om zelf kozijnfolie aan te brengen. Je kunt als volgt te werk gaan of bekijk de video hieronder.

  1. Meet het kozijn op, houdt vijf centimeter speling en knip de folie op maat.
  2. Maak het raam en het kozijn schoon en ontvet het daarna.
  3. De meegeleverde dubbelzijdige tape plak je op de omtrek van het kozijn. Plaats het zo dicht mogelijk tegen de binnenrand.
  4. Haal de beschermstrip van de andere kant ook los.
  5. Breng de folie aan: begin boven en werk rustig naar beneden. Tip: zorg voor een gehele luchtdichting tegen het condenseren.
  6. Voor een strak eindresultaat verwarm je de folie met een föhn.
  7. Werk de randen af, et voilà.

Meer bespaartips:

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Milieu Centraal, Gamma
Foto: Getty Images