Besparen op kerstverlichting

Besparen op je kerstverlichting: zó pak je dat aan

De knusse periode van de feestdagen is weer in zicht en daar hoort natuurlijk vrolijke kerstverlichting bij. Maar helaas hebben we ook te maken met de torenhoge energieprijzen. Een reden om misschien toch te twijfelen of je de kerstverlichting dit jaar wel op moet hangen. Wil je dit jaar toch wat licht brengen in de donkere dagen? Gebruik dan deze tips om te besparen op je kerstverlichting.

Of het nou gaat om de buitenverlichting of om de verlichting in je kerstboom: er zijn een aantal dingen waarop je moet letten.

Hoeveel kost kerstverlichting op jaarbasis?

Maar eerst: hoeveel kost kerstverlichting eigenlijk op jaarbasis? Zelfenergieproduceren.nl rekende het in 2021 uit. Toen de energieprijzen nog niet zo hoog waren kwamen de meeste gezinnen niet boven de twintig euro uit. Uitgaande van een kerstboom, een kerstster met gloeilampjes, honderd buitenlampjes en een lichtslang van tien meter. In Nederlandse huishoudens hangt de kerstverlichting gemiddeld zo’n 32 dagen en staat het zes tot acht uur per dag aan. 

Berekening

Bij een totaal vermogen van 255 Watt is het energiegebruik ongeveer 50 kWh. In 2021 kostte dit zo’n 25 euro. Maar de energieprijzen zijn sindsdien natuurlijk enorm gestegen. Een precieze berekening maken is lastig, omdat de prijzen blijven stijgen, maar op overstappen.nl vind je het actuele tarief. Eén ding is zeker: de prijzen voor kerstverlichting zijn dit jaar écht een stuk hoger dan vorig jaar. Maar gelukkig kun je ook op je kerstverlichting besparen. 

Kerstverlichting met ledlampjes

Deze tip ligt misschien een beetje voor de hand, maar is zeker niet onbelangrijk om te benoemen: zorg ervoor dat je kerstverlichting met ledlampjes gebruikt en geen snoer met gloeilampjes. Kerstverlichting met ledlampjes is namelijk acht keer zuiniger dan verlichting met gloeilampjes. En dat scheelt een hoop op je energierekening. 

Maak gebruik van een timer

Door een timer te gebruiken heb je zelf in de hand hoe lang je kerstverlichting aan mag staan. Stel ‘m bijvoorbeeld maximaal vier uur per dag in. Zo kun je er van tevoren ongeveer rekening mee houden hoeveel energie je gaat verbruiken en bespaar je op je kerstverlichting.

Transformator

Een ander ding om rekening mee te houden is dat sommige soorten kerstverlichting werken op een lage spanning en daarom een tranformator hebben. Let vooral op bij oudere transformators: deze hebben vaak last van sluipverbruik. Dat betekent dat ze ook stroom verbruiken als het licht uit staat. Door de stekker uit het stopcontact te halen voorkom je dat dit gebeurt. Of plaats een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. 

Het één of het ander

Hoe leuk die kerstverlichting ook is: het kost dit jaar helaas toch echt meer geld. Daarom is het goed om na te denken welke verlichting je wel en niet gaat gebruiken. Creëer je het liefst sfeer in je huis? Kies er dan voor om alleen lampjes in de kerstboom te hangen. Heb jij liever dat anderen kunnen genieten van de kerstsfeer? Zet dan alleen de buitenverlichting aan. 

Bespaar op andere verlichting

Tot slot is verlichting in bijvoorbeeld je kerstboom natuurlijk een extraatje. Kies ervoor om andere lampen niet aan te zetten, zodat je verbruik niet ineens enorm omhoog schiet. 

Bron: zelfenergieproduceren.nl, overstappen.nl, Milieu Centraal, energiebespaarders.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.