met een babystem tegen je kat praten is goed

Praat je met een babystem tegen je kat? Dan versterkt het jullie band

Blijf vooral zo doorgaan als je met een babystem – je weet wel, een lief, zacht maar ook hoog stemmetje – tegen je kat praat. Het is kennelijk hartstikke goed voor jullie band.

Je kat herkent je stem

Een opluchting voor katteneigenaren: ze herkennen wel degelijk je stem, aldus onderzoek van Animal Recognition. Dus als je vraagt of je poezenbeest zin heeft om te eten of als je zijn/haar naam noemt, weten ze het heus wel, ondanks dat ze misschien niet altijd op je reageren. Pawfect.

Uit onderzoek blijkt dat katten reageren op de stem van hun baasje door bijvoorbeeld met hun staart te zwaaien, hun oren te draaien of bevriezen tijdens hun verzorging. Die reacties tonen ze niet als ze de stem van een vreemde horen.

Lees ook: Dít betekent het als katten met hun voorpoten ‘kneden’

Je bent belangrijk voor je viervoeter

“Er ontstaat echt een speciale communicatie tussen elke eigenaar en zijn kat”, aldus Charlotte de Mouzon, onderzoeker aan de universiteit van Nanterre in Parijs.

“Het feit dat ze aandacht hebben voor de verschillende manieren waarop we met ze praten, laat zien hoe belangrijk we voor ze zijn, behalve om ze te voeden of onderdak te geven.”

Babystem

Je drukt jezelf niet alleen uit door bepaalde woorden te gebruiken, maar ook door intonatie. Neem bijvoorbeeld babytaal. Korte zinnen waarbij je woorden vaak herhaalt en met een hoge stem praat: met die babystem praten mensen ook weleens tegen hun kat, die ook wel als ‘baby’ worden beschouwd.

Uit eerder onderzoek bleek al dat honden hierop reageren, maar katten óók, zo wordt nu bekend. Ondanks dat katten afstandelijk over kunnen komen en hun eigen plan trekken, zijn ze wel degelijk gehecht aan mensen. Vaak verkiezen ze zelfs het gezelschap van mensen boven andere prioriteiten als eten.

Lees ook: Waarom je kat zo graag aan je meubels krabt

Sterke band

Kleinschalig onderzoek van Charlotte de Mouzon toont aan dat katten reageren op de babystem van hun baasje. Ze kunnen verschillende (baby)stemmen prima uit elkaar houden. Een belangrijke bevinding, volgens Marsha Reijgwart, een etholoog bij Purr Doctors, een educatieve onderzoeksfaciliteit in Nederland. “Het is een indicatie dat katten echt kunnen onderscheiden dat het geluid dat ze horen relevant voor hen is.”

Esther Bouma, een collega van Marsha Reijgwarts bij Purr Doctors, zegt dat het goed is voor de band tussen de kat en diens eigenaar. “Zelfs als we weten dat katten geen menselijke baby’s zijn, kunnen we nog steeds met ze praten op een manier waar ze gevoelig voor zijn en dat kan onze band versterken.”

Vriendin’s favoriet

Geef je kat de ultieme plek om te chillen met deze prachtige kattenmand van PawHut. Het grote en ronde ontwerp biedt je huisdier veel ruimte binnenin en een groot gewatteerd kussen aan de onderkant, gemaakt van polyester en een katoenmix, zorgt voor veel comfort. Voor meer info klik op onderstaande button. 

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: National Geographic
Foto: Getty Images