rode vlaggen vacatures

6 potentiële rode vlaggen in vacatures waarvoor je als sollicitant wil oppassen

Zoals het misschien een rode vlag voor je is als iemand op z’n datingprofiel een foto heeft met een vis in de hand of op ieder kiekje een zonnebril draagt, heb je in vacatureteksten ook rode vlaggen.

Rode vlaggen in vacatures

Een baan zoeken en daten hebben het een en ander gemeen: bij beide dingen ben je op zoek naar de ideale match. Om de kans te verkleinen dat je ‘ja’ zegt tegen een functie en bedrijf die uiteindelijk niet zo goed bij je passen, kun je waken voor de volgende (potentiële) rode vlaggen in vacatures.

1. Geen 9-tot-5 mentaliteit

Bij sommige banen wordt het belangrijk geacht dat je altijd ‘aan staat’ of dat je ‘onvermoeibaar’ bent. Ze willen een kandidaat zonder 9-tot-5 mentaliteit en iemand die zowel flexibel als stressbestendig is. Maar wat is er mis met een gezonde balans tussen werk en privé? Als deze termen gebruikt worden, betekent het eigenlijk dat je niet wordt betaald voor je overuren, je het moet zien te rooien in een klein team en dat er waarschijnlijk een structureel personeelstekort is.

Lees ook: Binnenkort solliciteren? Tips voor een succesvolle sollicitatie!

2. Dynamische werkomgeving

Wie op zoek is naar een bedrijf dat met de tijd meegaat en waar een informele sfeer hangt, moet oppassen voor vacatureteksten waarin de werkomgeving als ‘dynamisch’ wordt omschreven. Dat staat in sommige bedrijven gelijk aan ad hoc werken, veel stress en overwerkt personeel.

3. Vage functie-omschrijving

Heb je na het lezen van de vacaturetekst nog steeds geen idee in wat voor functie je terechtkomt? Dan gaat er een alarmbel af. Aan de ene kant kan het je nieuwsgierig maken, aan de andere kant is het een signaal dat het bedrijf zelf niet zo goed weet wie ze zoeken.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe baan? 7 dingen om te doen

4. Te veel eisen

In sommige vacatures duizelen de hoeveelheid eisen je, waardoor je twijfelt of je überhaupt wel geschikt bent voor de functie. Het is een rode vlag als een werkgever op zoek is naar een jong iemand met een bak ervaring, de juiste scholing en het liefst al grote namen op zijn of haar cv. Daarbij wordt gestrooid met termen als ondernemend, teamplayer, hardwerkend en initiatiefnemer. En natuurlijk ben je – zoals hierboven benoemd – stressbestendig, flexibel inzetbaar en altijd op de hoogte van de laatste trends. De kans bestaat dat je nieuwe baas torenhoge verwachtingen van je heeft als je begint aan je nieuwe functie. Mocht je ervoor gaan, zorg dan dat de verwachtingen nog voor je begint duidelijk zijn.

5. Toon van de tekst

Aan de toon van de tekst ontdek je al hoe de sfeer in het bedrijf is. Waar de ene vacaturetekst amicaal is geschreven, is de andere tekst juist stoffig en erg formeel. Op basis van de toon voel je al of het bedrijf een goede match voor je is of niet.

Lees ook: Zij switchten naar een baan met minder salaris, maar meer voldoening

6. Marktconform salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Er mag weleens wat meer duidelijkheid gegeven worden over de salarissen in vacatures. Nog steeds betekent een ‘marktconform salaris’ dat je bij dit bedrijf niet de wereld gaat verdienen en ergens anders meer kunt ontvangen. Dan is het wel belangrijk dat je genoeg voldoening uit de functie haalt. En wat houden de secundaire arbeidsvoorwaarden in? Het is een potentiële rode vlag als een bedrijf dit niet benoemt in de vacature. Het is immers ook belangrijk dat jíj wat terugkrijgt in ruil voor je diensten.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images