tuinieren

4 redenen waarom tuinieren zo ontzettend goed voor je is

Mos van je terras schrapen, bollen planten, het gras maaien. Het zijn simpele klusjes, maar ze zijn verbazingwekkend gezond voor je. Wetenschappelijk bewezen!

Dit doet tuinieren met je:

1. Je komt tot rust

Heb je vaak hoofdpijn nadat je achter een computerscherm hebt gezeten? Dat is helemaal niet gek. “Ons brein is gevoelig voor patronen”, legt psycholoog Irina Poleacov van De Buitenpsychologen uit. “In ons hoofd zijn we constant bezig met het vereenvoudigen van ingewikkelde patronen. Dit is nodig om de wereld voorspelbaarder te maken.” Natuurlijke structuren – een grassprietje of een boom bijvoorbeeld – kunnen wij veel beter verwerken dan een digitaal schermpje of kunstmatig licht. Poleacov: “In de tuin draaien je hersenen even géén overuren.”

2. Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Hoe trots je ook kunt zijn op jouw strak geschilderde muur of overheerlijke stoofschotel, van een plantje laten groeien krijg je pas echt een goed gevoel, stelt Poleacov: “Een mens houdt van nature van alles waar leven in zit. Het is toch prachtig om te zien dat je tuin mooi in bloei staat door jouw inspanning?”

3. Stress verdwijnt

Letterlijk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je hartslag, bloeddruk én de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol dalen als je je in een groene omgeving bevindt.

4. Je leert loslaten

Het leven is niet zo maakbaar als we denken. De natuur is daar volgens Poleacov het bewijs van. “Je kunt die grasmat in je tuin bijvoorbeeld maar tot op zekere hoogte helpen met groeien. Verder moet je het overlaten aan de zon, de regen en de kiemkracht van de zaadjes. Hierdoor leer je dat je soms dingen los móét laten. En dat is een goede oefening wanneer je veel druk op jezelf legt.”

Tuiniertips van de psycholoog

• “Voel je je uitgeblust na een drukke werkdag? Probeer geen complete tuinmake-over te realiseren, maar stel haalbare doelen. Daar krijg je energie van. Doe bijvoorbeeld wat kleins in de tuin, ga daarna even in de zon zitten, loop een rondje en duik daarna weer een kwartiertje de tuin in.”
• “Wil je juist extra energie kwijt doordat je weinig om handen hebt in deze tijd? Knal dan! Spit de boel om, bemest je gazon en veeg dode bladeren weg. Door deze boost maak je adrenaline en gelukshormonen aan. Wedden dat je je daarna lekkerder voelt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen