sportroutine

Altijd dezelfde workout: heeft het dan nog wel effect?

Iedere keer dezelfde sportroutine met gelijke oefeningen. Is er dan nog wel een effect? Dít is wat de experts hierover te zeggen hebben.

Sportroutine

De één houdt ervan om zijn of haar sportroutine zo nu en dan geheel om te gooien. De ander houdt zich liever vast aan een vertrouwde routine. Kan het kwaad als je iedere keer dezelfde work-out uitvoert? Laten we vooropstellen dat sporten in geen geval een slecht idee is. Wel is het menselijk lichaam in staat zich snel aan te passen. Na een paar maanden kan het dus zo zijn dat je wel de mentale effecten van het sporten nog ervaart, maar de beoogde fysieke veranderingen uitblijven. Je zult in de loop van de tijd dus minder calorieën verbranden met dezelfde work-out. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Lees ook: Van gewichtsverlies tot spieropbouw: dít zijn de vijf beste sporten

Aanpassen

Je kunt je work-out op verschillende manieren aanpassen. Wel is het belangrijk dat dit stapsgewijs gebeurt. Zo kun je beginnen met het verlengen van je work-outs. In plaats van twee keer per week hardlopen of fietsen, kun je nu drie keer per week gaan. Ook kun je de intensiteit van je work-out aanpassen. Dit kun je doen door naar je hartslag te kijken. Die kun je tijdens je volgende work-out dus iets harder laten pompen. Daarnaast kun je ook nog kijken naar de tijd en het type work-out. Zo kun je in plaats van 30 minuten, nu drie kwartier gaan hardlopen, maar kun je ook hardlopen combineren met een paar krachtoefeningen. Het gaat er eigenlijk om dat je je lichaam af en toe verrast met iets nieuws. Zo blijft je lichaam aan het werk en zul je sneller resultaat zien.

Lees ook: Sport je, maar val je toch niet af? Dít kan de oorzaak zijn

Foto: GettyImages
Bron: Shape.com