Placeholder

Petra: ‘Ik heb een héél zwáár leven… In welke rol zit jij?’

‘Echt héél zwaar. Moeilijk, moeilijk, moeilijk…’ Dit geweldig dramatische lied van Brigitte Kaandorp zing ik af en toe heel hard.

‘Echt héél zwaar. Moeilijk, moeilijk, moeilijk…’ Dit geweldig dramatische lied van Brigitte Kaandorp zing ik af en toe heel hard.

Want er zijn van die dagen dat ik het leven, letterlijk én figuurlijk, héél zwaar vind. Meestal gaat dat snel weer over, want dan is het gewoon de verkeerde week van de maand. Maar soms duurt het zware gevoel wat langer door een zware gebeurtenis.

Slachtofferrol
Automatisch kruip je dan in de rol van het slachtoffer en zijn er ook meteen de rollen van dader en helper. Persoonlijk heb ik een hekel aan de slachtofferrol en probeer ik er zo snel mogelijk uit te komen. Soms lukt dat niet snel omdat alles nog te vers is en dan moet je je er gewoon aan overgeven. Want het lucht ook op om samen met de helper liters thee en rosé te drinken en vreselijk boos te worden op de dader. Alleen moet je opletten dat je er niet in blijft hangen. Dan ga je zelf in die rol geloven en dan heb je echt een héél zwaar leven. Bovendien krijg je er een zuur en rimpelig gezicht van.

‘Die ene collega hoeft minder te doen, omdat die een héél zwaar leven heeft’

Dramadriehoek
Het kan zelfs zo zijn dat je al in één van deze rollen zit en je daar niet bewust van bent. Misschien herken je wel die collega die altijd iets minder hoeft te doen omdat ‘die het héél zwaar heeft’. Of die collega die altijd nog net even dat steekje onder water geeft. Of ben je het zelf? Dan is dat zo gegroeid en zit je in een dramadriehoek. Zo heet dat officieel. Dat klinkt heel dramatisch, maar dat valt wel mee. Af en toe moet je gewoon eens eerlijk in de spiegel kijken en je afvragen in welke rol je zit. Bedenk je dan meteen of je eens een andere rol moet oppakken. Want in alle drie de rollen moet je niet te lang blijven hangen. Dat is voor niemand goed.

De qoji bessen in de yoghurt
Om daaruit te komen zou ik de dramadriehoek bij elkaar zetten. De dader gaat door het stof, biedt excuses aan en zal het nooit meer doen. Het slachtoffer droogt zijn tranen en probeert een manier te vinden om door te gaan.

De helper mag blijven helpen, maar niet te veel. Die moet nét dat beetje meer zijn. Die moet zijn zoals de wasabi op de sushi, de qoji bessen in de yoghurt, de rabarber in de smoothie, de granaatappel in je quinoa. Of gewoon als de klassiekers; de kers op taart, het zout op het ei. Kortom: ervoor zorgen dat het leven van de ander iets minder zwaar is.

In welke rol zit jij? En moet je het niet eens anders aanpakken? Reageren kan onder dit artikel.

En als granaatappel in je quinoa nog even dit filmpje… 

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.