Vrouw

Nanda: ‘Ik ontdekte dat mijn man prostituees bezocht’

Nanda (54) was al 26 jaar gelukkig getrouwd met Wout (55). Totdat ze erachter kwam dat er geld miste en Wout opbiechtte dat hij betaalde voor seks.

Nanda: “De eerste signalen kreeg ik toen ik merkte dat er een paar keer 50 euro was gepind van onze gezamenlijke rekening. Een keer was al bijzonder, maar toen ik in twee maanden tijd drie keer 50 euro zag afgeschreven, vond ik dat vreemd. Waar was dat geld voor gebruikt? In het beste geval zou het om een cadeau of verrassing voor mij kunnen zijn, maar dat leek me sterk. Ook omdat mijn man Wout daar meestal zijn ‘kluspotje’ voor gebruikt.
Wout is bouwvakker en klust af en toe in het weekend zwart bij. Bij kennissen even een muurtje breken of witten, een keuken inbouwen, dat soort werk. Het geld dat hij daarmee verdient gaat in een oude portemonnee en ligt in een la van de buffetkast. Daarvan betalen we etentjes of we stoppen onze zoon Mitch iets toe. Maar toen ik die beurs checkte, schrok ik helemáál. Op een paar losse euro’s na was hij leeg. Terwijl ik dacht dat er minstens driehonderd euro in moest zitten. Nog niet in paniek, maar wel verontrust sprak ik hem daar ’s avonds op aan. Wat was er aan de hand? Had hij schulden? Of misschien Mitch? Waarom was dat geld verdwenen?
In eerste instantie wilde Wout nog net doen alsof er niets aan de hand was en kwam hij met een vaag verhaal over nieuw aangeschaft gereedschap, maar toen ik niet opgaf en hem bijna letterlijk het mes op de keel zette, kwam het hoge woord eruit: hij bezocht af en toe een prostituee.”

Lekker wijf

“Alsof je met een klauwhamer een klap op je hoofd krijgt, zo voelde het toen ik mijn man, mijn grote liefde, de woorden hoorde uitspreken die mijn levensgeluk in één klap verwoestte: hij.ging.naar.de.Wallen! Hij had betaalde seks. Hij ging naar een prostituee.
Al mijn hele leven woonde ik in Amsterdam en ik kende uiteraard de rosse buurt, maar ik dacht altijd dat het een toeristenattractie was. Met veel patatzaken, souvenirshops en dames in lingerie. Een soort Efteling voor volwassenen, waar vrijgezellenfeesten werden gehouden. Dat daar daadwerkelijk mannen heen gingen voor seks, brave huisvaders met gezinnen en kinderen, kon er bij mij niet in. Laat staan als je hoort dat je eigen vent daar zijn heil zoekt.
Ik werd boos en verdrietig tegelijk. Ik snapte er niks van. Wat een viespeuk! Waarom deed hij dat? Waarom bedroog Wout mij? We waren toch altijd eerlijk tegen elkaar? We vertrouwden en steunden elkaar in voor- en tegenspoed.
We hadden in januari ons 25-jarig huwelijksjubileum gevierd. Wout was de avond ervoor nog op zijn knieën gegaan om mij nog eens officieel ten huwelijk te vragen. Op ons feest kwamen tientallen kennissen en vrienden naar ons toe met de vraag wat de sleutel was van ons succes. ‘Liefde en elkaar geluk gunnen’, had ik gezegd. Wout voegde er aan toe: ‘Nanda is mijn beste vriend en nog steeds een lekker wijf’.
Als je daar dan zo staat te stralen samen, dan verwacht je niet dat jouw man achter je rug om prostituees bezoekt die hij betaalt uit het gemeenschappelijke spaarpotje. Dan leef je niet samen met jouw beste vriend, maar met een leugenaar.”

Geen zin meer

“Ons seksleven was tot voor kort prima geweest. Wout heeft weliswaar een extreem hoog libido en hij wilde vaker en langer dan ik, het liefst dagelijks, maar we hadden een tussenweg gevonden. Al met al deden we het twee à drie keer per week en was het dik in orde.
Maar een jaar geleden kwam ik in de menopauze terecht en worstelde ik met heftige overgangsklachten. Mijn haar viel met bossen uit, ik leefde van opvlieger naar opvlieger en had totaal geen zin meer in seks. Echt nul. We deden het nog wel af en toe, maar met een hoop tegenzin van mij en tubes glijmiddel. Wout vond het vreselijk dat ik zo worstelde met mijn lijf en zei dat hij op deze manier geen seks meer wilde. We hadden óf samen pret, óf gewoon niet. Hij wilde dat ik er ook plezier aan beleefde, niet dat ik het passief onderging. Daarop liet hij me in bed met rust. Hij knuffelde wel veel, maar maakte geen aanstalten meer om seks te hebben.
Dat had voor mij niet gehoeven, ik wilde best een keer zin maken, maar ik vond het wel attent van hem. Ik ondernam zelf ook geen pogingen omdat ik aannam dat hij het ook wel even goed vond. Hij liep inmiddels ook al tegen de 55 aan, eens zou hij ook wel in rustiger vaarwater terechtkomen. Niet wetende dat hij ondertussen dus andere vrouw bezocht, die tegen betaling met hem wilden vrijen.
Bij die bekentenis draaide mijn maag om. Ik moest letterlijk spugen en huilde als een gewond dier, met lange uithalen. Ik voelde me vies, afgewezen en tegelijkertijd in de steek gelaten door mijn eigen man. Maar het was ook dubbel. Ik voelde me schuldig. Blijkbaar had ik mijn man in de armen van een ander gedreven. Door hem seks te weigeren had ik dit zelf uitgelokt.”

Gefrustreerd

“Daar was Wout het niet mee eens. Hij riep meteen dat het niks met mij te maken had, maar alles met lust en met hem. Het feit dat we al maanden geen seks meer hadden, had hem enorm gefrustreerd. Meer dan hij me had durven toegeven. Hij had mij alle ruimte willen geven weer mezelf te worden, aangezien hij zag hoe naar die overgang voor me was en hoeveel last ik had van mijn hormonen. Als we met elkaar vreeën, voelde hij weerstand bij mij en daardoor leek het voor hem bijna alsof hij mij verkrachtte. Hij wilde me absoluut nergens toe dwingen, dus dan maar niets.
Tegelijkertijd knaagde de onthouding enorm. Negen maanden op een droogje veranderde hem in een man die de hele dag door opgewonden was, beweerde hij. Masturbatie hielp even, maar hij verlangde naar een echt vrouwenlichaam. Naar seksuele spanning. Tegelijkertijd wilde hij geen gevaar lopen op een verliefdheid of een relatie en zocht hij dus zijn heil bij prostituees.
Het was volgens hem een vorm van vreemdgaan met het minste risico: veilig, discreet en zonder mogelijke drama’s. Hij zag het bijna als iets zakelijks: hij betaalde een dame voor een dienst, net zoals iemand hem betaalde voor het witten van een plafond. Zij gaf hem seks en maakte zijn fantasie waar. Daarna keerde hij weer terug naar zijn eigen leven. Niks aan de hand, zo praatte hij het voor zichzelf goed. Nu hij zag hoe gekwetst, teleurgesteld en verdrietig ik was, zag hij in dat het een domme gedachte was geweest. Hij had het nóóit mogen doen.”

Gat van de deur?

“Tegen vriendinnen of in discussies riep ik altijd stoer: als Wout één keer vreemdgaat, is dáár het gat van de deur. Maar je geeft een huwelijk van 25 jaar niet zomaar op, zeker niet als er een kind in het spel is – ook al woont die al op kamers. Bovendien was dit zo groot, zo bizar, dat ik het vooral wilde begrijpen. In totaal was Wout een keer of tien naar zo’n prostituee gegaan. Ik had niet meer willen weten dan of het veilig was geweest. Gelukkig wel. Details, ervaringen, wat hij precies had uitgespookt: het was té pijnlijk.
Het voelde alsof onze relatie ineens in waarde was gedaald door zijn smerige gedrag. Het zette ons hele leven op zijn kop. Over alles ging ik nadenken en twijfelen. Uiteraard over seks: ik vond dat ik zelf tekort was geschoten door geen seks meer te willen met Wout. Blijkbaar kan een man niet zonder seks. Maar waarom was hij niet eerlijk geweest. En waarom had ik het niet gemerkt? Ik had dit toch moeten weten? Afgezien van die 50 euro die hij pinde, had ik wel steeds het gevoel dat er iets was, maar kon het niet bewijzen. Het kwam bijvoorbeeld steeds vaker voor dat Wout laat naar bed ging. Ik liep dan regelmatig naar beneden om te kijken wat er aan de hand was. En steeds zei hij iets als: ‘ik ben lang bezig geweest met de administratie’ of ‘er kwamen updates voor de computer waarop ik moest wachten’. Ik ging ervan uit dat dat waar was, maar nu bleek dat hij dan pornosites bekeek en dan voornamelijk zocht naar sites over betaalde seks.
Uiteindelijk zijn we samen in therapie gegaan bij een seksuoloog. Een soort relatietherapie, maar dan meer geënt op seksualiteit. Deze psycholoog helpt ons allebei: Wout om zich te uiten en eerlijk te zijn. Mij door het verhaal in proportie te zien. Volgens deze deskundige heeft een op de vijf mannen ooit seks gehad met een prostituee en komt het vaker voor dan ik denk. Ze snapt dat ik het een vreselijke gedachte vind, maar ik moet ik lostrekken van mezelf. Dit gaat niet over mij en mijn overgang, maar over ons als stel.”

Bom onder huwelijk

“Frustratie en onthouding, ze zijn geen excuus voor stiekem gedrag. Geen vrijbrief om het dan maar geheim te doen en met een ander. Desnoods had Wout mij om toestemming moeten vragen om geoorloofd vreemd te gaan: als ik het (tijdelijk) niet kon, was betaalde seks dan een optie? Maar achter mijn rug om was gemeen. Daarmee legde hij een bom onder ons huwelijk, zo stelde de seksuoloog. Hij had sowieso zijn gevoelens met mij moeten delen. Mij een kans geven er samen uit te komen.
Wout moest van haar leren meer over zijn emoties te praten. Niet simpelweg aannemen dat hij mij een plezier deed door geen vinger meer naar me uit te steken en de verbinding te blijven opzoeken. Daarvoor was penetratie helemaal niet nodig, we hadden elkaar ook gewoon kunnen strelen of een handje helpen.
We zijn nu een keer of zes naar deze seksuoloog geweest en ik moet eerlijk zeggen dat het erg helpt bij de verwerking. Ze geeft ons goede tips om elkaar weer terug te vinden qua seks. Wout en ik zijn er nog niet. Ik vind het nog steeds lastig om te vrijen, maar nu vanwege het gruwelijke beeld van mijn man die zo’n rood kamertje instapte, om daar met een willekeurige vrouw seks te hebben. Tegelijkertijd blijft seks afslaan lastig, want dan denk ik dat hij direct weer naar de Wallen rent. Dat blijft een angst.
Ik check nog steeds onze rekening op gekke afgeschreven bedragen en tel dagelijks het kluspotje na, maar tot nu toe klopt het nog allemaal. Wout zegt ook dat hij hiervan heeft geleerd en mij nooit meer wil bedriegen. Ik wil hem graag geloven, ook omdat ik zie dat hij zijn best doet en zich volledig inzet bij de psycholoog. Hij probeert steeds beter zijn gevoel naar mij te uiten.
Ik ben blij dat we er samen over praten, want ik durf dit amper met anderen te delen. Ik vind het een groot taboe, ook al moeten er dus duizenden mannen dagelijks naar een prostituee of club gaan, als je alle sekswerkers bij elkaar optelt. Mijn man was dus niet de enige. En ik was helaas niet de enige vrouw die hiermee werd geconfronteerd.”

Tip van de redactie

Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt. In Liefde in verhouding geeft psychotherapeut Esther Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Joan Makenbach
Foto: Getty Images

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.