
- Home
- Persoonlijke verhalen
- Money talks: ‘Ik was slachtoffer van de toeslagenaffaire’
Money talks: ‘Ik was slachtoffer van de toeslagenaffaire’
Tekst: Hester Zitvast
21 juli 2025
Let’s talk about… money! Waar geef jij je geld aan uit? Heb je weleens geldzorgen? Elke week een lezeres eerlijk over geld.
Even voorstellen
Anneke (40) Thuis: getrouwd met Ferdi (43) en moeder van Bo (20), Fynn (17), Mae (15), Joy (7). Dex (5) en Senn (1) Werk: huismoeder Geschat inkomen: € 6600 euro netto per maandBen je allang huismoeder?
“Nee, sinds een paar jaar. En ‘eindelijk’, mag ik wel zeggen, want dit was wat ik wilde. Maar het zat er eerder niet in. Bo was ongeveer twee jaar toen ik financiële problemen kreeg. Volgens de Belastingdienst had ik een fout gemaakt, dus ik moest mijn toeslagen terugbetalen. In mijn omgeving was iedereen stellig: ‘De Belastingdienst maakt geen fouten; betaal maar gewoon.’ Maar er bleven brieven komen. Steeds weer was er nieuwe informatie nodig en als ik dat opstuurde, was het ineens kwijt. Ik stak mijn kop in het zand en sprak er met bijna niemand over en maakte mijn post niet meer open. Ferdi en ik hadden op dat moment een LAT-relatie, de financiële problemen bleven daardoor bij mij. Uiteindelijk bestempelde de Belastingdienst mij als fraudeur en was ik ze zo’n € 200.000 aan onterecht ontvangen toeslagen en boetes verschuldigd. Ik was alleen maar aan het overleven.”
Een slachtoffer van de toeslagenaffaire dus!
“Absoluut. Maar dat weet ik pas sinds een paar jaar. Ik heb lange tijd een bewindvoerder gehad en een groot deel van mijn schuld met keihard werken afbetaald, maar je kunt er niet tegenop werken. Ik had een schuld aan de energiemaatschappij van 1000 euro. Door incassokosten was dat 12.000 euro geworden. Je vult het ene gat met het andere. In de schuldsanering mocht ik niet, omdat ik een fraudeur zou zijn. Ferdi en ik woonden inmiddels samen, we zijn getrouwd en ons gezin breidde zich uit. Toen er in 2019 weer blauwe enveloppen op de mat vielen, dat we wéér moesten betalen, kregen we het advies van iemand van de Belastingdienst om met de afdeling toeslagenaffaire eens te bellen. Dat heb ik gedaan. Eindelijk kreeg ik erkenning. Ik had geen fouten gemaakt. Ik was geen moeder die er een zooitje van gemaakt had. Want zo zag ik mezelf…”
Hebben je kinderen er veel van meegekregen?
“Ze zeggen van niet. Ik heb daar ook echt mijn best voor gedaan. Als er geen geld was, zorgde ik dat zij wel aten en ik dan maar eens niet. De schaamte is heel groot. Geld voor schoolreisjes kreeg ik niet van mijn bewindvoerder – het is immers geen primaire levensbehoefte. Ik ben een keer naar de directrice van school gegaan om haar te vertellen van mijn financiële situatie. Ik hoefde toen maar voor één in plaats van drie kinderen te betalen.”
En hoe is het nu met je?
“Goed. Ik ben voor 70.000 euro gecompenseerd en ook onze vijf oudste kinderen hebben geld gehad. Er loopt nog een zaak waar we ook een flinke som geld van verwachten. Ferdi’s bedrijf loopt hartstikke goed, we bouwen nu ook een buffer op. De compensatie maakt niet goed wat we allemaal hebben doorstaan, maar ik weet dat er ook ouders zijn die hun huis of zelfs hun kinderen door deze affaire hebben verloren. Dat we onze aankomende vakantie naar Curaçao in één keer te konden betalen blijf ik onwerkelijk vinden.”
Tip van Anneke:“Vraag om hulp als je in financiële problemen zit. Achteraf ben ik zo eenzaam geweest.”
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
LEES OOK
Uit andere media
Meer van Hester