Canva1 2024 01 24t113420.290

Mia werd op oudejaarsdag geopereerd aan darmkanker

Welke dag zal jij nooit vergeten? Elke week vertellen lezeressen over een bepaalde dag in hun leven die ze altijd bij zal blijven. Deze week is dat Mia (53). Half december 2018 bleek ze darmkanker te hebben. Mia was direct bang om dood te gaan, maar gelukkig kon ze op oudejaarsdag met succes geopereerd worden.

Mia: “Achteraf had ik al veel langer klachten. Het begon met constant slijmerige ontlasting en op een gegeven moment verloor ik ook bloed. Voor de zekerheid maakte ik daarom een afspraak bij de huisarts. Hij dacht aan een ontsteking in mijn darmen en stuurde me door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Uiteindelijk werd er tijdens een kijkonderzoek een tumor in mijn darmen ontdekt. Ik zag hem zelf op een groot scherm als een grijze vlek. Omdat ik een roesje had gekregen en me erg wazig voelde, had ik het niet meteen door. Door de verdoving viel ik ook steeds in slaap. Wel herinner ik me dat ik opeens iets zwarts in de grijze vlek zag. Dat is vast contrastvloeistof om het beter te kunnen zien, zei ik tegen mezelf. Op dat moment had ik geen idee dat mijn arts de tumor al aan het markeren was, zodat hij hem met een volgende operatie kon verwijderen.”

Kwaadaardig

“Na het onderzoek werd ik samen met mijn man apart genomen in een klein kamertje. Daar kreeg ik te horen dat ik een kwaadaardige tumor in mijn darmen had. Ik dacht meteen aan mijn tante die was overleden aan darmkanker. Ging ik ook dood? Ik vond het een enge gedachte, maar mijn arts zei dat ze gelijk alles in werking had gezet om mij zo snel mogelijk te opereren.”

Zenuwachtig

“Na twee weken voorbereidingen was het eindelijk zover: op oudejaarsdag werd ik geopereerd. Omdat ik de dag daarvoor al was opgenomen, werd ik die ochtend wakker in het ziekenhuis.
’s Middags stond de operatie gepland en ik was best zenuwachtig. Vooral omdat mijn arts nog weinig kon weinig zeggen over eventuele vervolgbehandelingen. Hij zei dat hij eerst de tumor moest verwijderen en daarna pas kon bepalen wat de situatie was. Ik geef me aan hem over en hoopte op het beste.”

Wachten op laboratorium

“Een paar uur later werd ik wakker op de uitslaapzaal. De operatie was voorbij en mijn arts vertelde dat het goed was gegaan. Hij had niet alleen de tumor, maar ook een stuk darm en wat lymfeklieren verwijderd. Dit weefsel werd in het laboratorium onderzocht om eventuele uitzaaiingen op te sporen. De verwachting was dat ik binnen twee weken de uitslag kreeg. Het was dus nog even afwachten.”

Vuurwerk gemist

“Die oudejaarsdag sliep ik aan één stuk door. Ook rond middennacht kreeg ik niks mee van al het vuurwerk. Pas toen de patiënt naast mij in de kamer de volgende ochtend ‘gelukkig nieuwjaar’ tegen me zei, besefte ik dat het 1 januari 2019 was. Voor het eerst in mijn leven had ik de nieuwjaarsviering gemist. Echt erg vond ik het niet. Ik was blij dat de operatie achter de rug was en hoopte op een goede uitslag.”

Geen uitzaaiingen

“Na tien dagen kwam het verlossende antwoord. De labresultaten lieten zien dat ik geen uitzaaiingen had en dat verdere behandelingen niet nodig waren. Ik was zo ontzettend opgelucht. Er viel echt een last van mijn schouder.”

Genieten van mooie momenten

“Inmiddels ben ik vijf jaar verder en ik voel me top. De drie maandelijkse controles zijn onlangs gestopt, maar ik houd mijn lichaam goed in de gaten. Als ik ook maar iets afwijkends merk, schiet de angst er soms een beetje in. Ik ben bang dat de kanker ooit weer terugkomt, maar eigenlijk heeft geen zin om me daar druk over te maken. Als het gebeurt, dan gebeurt het en zie ik het dan wel weer. En om eerlijk te zijn, geniet ik ook veel liever van de fijne en mooie momenten in mijn leven. Na mijn operatie ben ik bijvoorbeeld begonnen met natuurfotografie. Zo fotograaf ik onder andere vlinders, paddenstoelen en vogels en daar kan ik heel erg van genieten. Ik realiseer me dat ik enorm veel geluk had gehad, het had ook zeker anders kunnen aflopen…”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: eigen beeld

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.