Canva1 2023 10 31t094128.895

Marieke had last van een geest in huis

Soms gebeuren er dingen die je niet kunt verklaren. Marieke (39) kan erover meepraten. Nadat ze met haar gezin verhuisde, had ze af en toe het gevoel dat er iets in haar huis was wat ze niet kon zien. En toen haar kinderen, afzonderlijk van elkaar, klaagden over een ‘enge man’ in hun kamer, wist ze genoeg. Het was tijd om hulp in te schakelen.

Marieke: “Zes jaar geleden begon het opeens. Mijn zoon van toen ruim twee jaar wilde niet meer mee naar huis als hij klaar was bij de peuterspeelzaal. Omdat hij het daar erg naar zijn zin had, dacht ik in eerste instantie dat het daardoor kwam. Mijn zoon was een vrolijk jongetje en de leidsters waren dol op hem. Toch vond ik het wel vreemd dat zijn houding steeds veranderde als ik zei dat we naar huis gingen. Het was niet zo dat hij er een heel drama van maakte, maar hij zei wel dat het thuis niet leuk was. ‘Waarom dan niet?’ vroeg ik hem. En na wat doorvragen, kwam uiteindelijk het hoge woord eruit: er was een enge man in zijn kamer, waar mijn zoontje zich niet prettig bij voelde.
Ik schrok me kapot toen ik het hoorde. We woonden nog maar net in ons huis en zelf had ik ook al een aantal keer het gevoel gehad dat er iets was wat ik niet kon zien. Was dat ‘de enge man’ die mijn zoontje zag?”

Enge man

“Thuis vertelde ik het aan mijn partner en hij was niet verbaasd. Als kind had hij ook last gehad van een geest die hem thuis steeds bezocht. Blijkbaar had mijn schoonmoeder toen de hulp ingeroepen van iemand die paranormaal begaafd was en daarna was de rust weder gekeerd. ‘Zeg maar tegen de enge man dat hij moet weggaan’, zei mijn man tegen onze zoon. Dat had hem zelf ook ooit geholpen. En inderdaad, nadat mijn zoon de geest verzocht had om weg te gaan, hoorden we hem er niet meer over.”

Kippenvel

“Anderhalf jaar later verhuisde mijn zoon naar een andere kamer. Vervolgens werd mijn dochter geboren en zij kreeg de oude babykamer van mijn zoon. Hoewel ik eerder niks geks aan haar merkte, verraste ze mij rond haar tweede toen ze over haar kamertje begon te vertellen. ‘Het is eng daar’, zei ze. ‘Er zit steeds een man in mijn kamer.’ Ik kreeg er direct kippenvel van. Dit kon geen toeval zijn, dacht ik. De geest was er nog steeds. Ik had geen idee wat hij van mijn kinderen wilde, maar ik vond het een heel eng idee.”

Paranormale oom

“Toevallig is een oom van mij paranormaal begaafd. Omdat hij niet in de buurt woont, belde ik hem met het verhaal en ik vroeg hem om raad. Mijn oom zei dat hij op afstand wel wat wilde proberen. ‘Ik zal de spirituele wereld om toestemming vragen of ik de geest mag begeleiden naar gene zijde. Zo ja, dan open ik de deur voor hem.’ Voor mij klonk het een beetje gek, maar ik ging er wel in mee. Als ik mijn kinderen ermee kon beschermen, waarom dan niet?”

Vorige bewoner

“Hoe mijn oom het precies had gedaan, weet ik niet, maar sindsdien hebben mijn twee oudste kinderen geen last meer gehad van ‘de enge man’. Van buren hoorde ik later dat de vorige bewoner van ons huis een tijdje voor onze verhuizing was overleden. Weliswaar op de parkeerplek en niet in de woning, maar ergens heb ik het vermoeden dat zijn geest bij ons was blijven hangen. Vooral ook toen ik hoorde dat hij een stevige drinker was geweest. Misschien dat zijn ziel daardoor nog steeds in de war was na zijn overlijden?”

Niet welkom

“Dat we geen last meer hebben gehad van de geest, is natuurlijk heel fijn. Toch blijf ik wel alert, want na de eerste keer bij mijn zoon kwam hij ook weer terug. Daarnaast kon mijn oom niet met zekerheid zeggen of de begeleiding van de geest naar gene zijde echt gelukt was. Omdat ik deze gedachte best eng vind, denk ik daar liever niet te veel over na.
Inmiddels hebben we een derde kindje, nog een zoon, en hij slaapt net als zijn broer en zus in het kleine kamertje waar de ‘enge man’ aanwezig was geweest. Tot nu heb ik nog niks vreemds aan hem gemerkt, maar hij is nog maar één jaar. Mocht hij over een jaar dus ook beginnen over iemand in zijn kamer, zoek ik zeker opnieuw paranormale hulp. Want op een enge geest zit ik absoluut niet te wachten. Die is niet welkom in mijn huis!”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.