Fietshelm

Margriet (39) is voorstander van de fietshelm: ‘Ik wil dat mijn zoon het normaal vindt, ook als hij volwassen is’ 

De fiets pakken we zonder na te denken. Maar een fietshelm, die zetten we niet zo snel op. Margriet (39) hoopt dat daar verandering in komt. ‘Mijn eenjarige zoontje zet ik altijd een helm op als ik hem in het voorzitje zet, waarom doe ik het zelf dan niet?’

In samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Om het vrijwillig dragen van een fietshelm te stimuleren, mocht Margriet een fietshelm testen. Een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om mensen meer bewust te maken van de risico’s van fietsen, en de gevolgen van een val op je hoofd. Want wist je dat, van de 75.000 fietsers die jaarlijks op de Spoedeisende Hulp belanden na een val, er bij één op de zes sprake van hersenletsel is?

Hersenkneuzing na ongeval

Margriet speelt zelf al jaren met de gedachten om eens een helm te gaan dragen, maar deed het toch steeds niet. “Ik fiets nu een half jaar met mijn zoontje Melle in het zitje voorop. Hij met zijn helmpje en ik zonder. Best gek, want uit ervaring weet ik welke impact een klap op je hoofd kan hebben. Tien jaar geleden liep ik bij een ongeluk een hersenkneuzing op. Gelukkig ben ik goed hersteld, maar het revalidatieproces was echt pittig. Dat wil ik uiteraard niet nog een keer meemaken.”

Helm maakt het verschil

Marcel Aries, neuroloog-intensivist in het Maastricht Universiteit Medisch Centrum, weet als geen ander hoe belangrijk het is om je hoofd te beschermen, juist ook op de fiets. “Als arts zie ik dagelijks de gevolgen van ernstige neurologische letsels na een ongeval. Tien jaar geleden waren dat vooral automobilisten zonder gordel die door de voorruit waren gevlogen, nu zijn het vooral fietsers. Dan heb ik het over bijna twee derde van alle verkeersslachtoffers die bij ons binnen worden gebracht. Wat mij betreft wordt het dragen van een fietshelm net zo gewoon als het dragen van een gordel in de auto. De elektrische fiets is tegenwoordig de norm en met toegenomen snelheid, komen toegenomen risico’s. Een helm kan een enorm verschil maken.”

Beetje overdreven

De oproep van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kwam voor Margriet op het juiste moment, al moest ze zelf wel even een drempeltje over. “Het voelde in begin wat overdreven en ik vind het irritant met mijn haar. Aan de andere kant merk ik niet dat ik een helm op heb als ik fiets en ik wil graag dat mensen het dragen van een helm normaler gaan vinden. Het verkeer is gevaarlijker geworden en dat maakt het risico voor ons allemaal groter.”

Blijven bewegen én beschermen

Margriet: “Samen kunnen we het dragen van een helm normaler maken en dat vind ik een goede ontwikkeling. Ik heb mijn vader inmiddels zover dat hij een helm gaat dragen op de fiets en ga ‘m zelf ook zeker vaker opzetten. Het is een goed statement om te maken: blijven bewegen en jezelf beschermen. Ik wil dat mijn zoon het normaal vindt, ook als hij volwassen is. En mijn vader en ik? We wennen er wel aan!”

Zet ‘m op: met een fietshelm is het veilig thuiskomen

Uit onderzoek van SWOV blijkt dat bij een ongeval fietsers met helm ongeveer 60% minder kans hebben op ernstig en ongeveer 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel. Als de helft van de mensen een helm zou dragen, kunnen naar schatting jaarlijks zo’n vijftig verkeersdoden en tot wel 800 ernstige verkeersgewonden worden voorkomen. Marcel Aries: “Een fietshelm voorkomt natuurlijk geen ongelukken, maar beschermt wel tegen de impact van een val op je hoofd. En dat kan iedereen gebeuren: door een dier dat plotseling oversteekt, door een tak tussen je spaken, door een ketting die knapt. Fietsen is leuk en gezond en moeten we als Nederlanders zeker blijven doen. Stap dus vooral op, maar dan wel met helm.”

Uit andere media