Bijzonder en ontroerend: moeder 'herenigd' met overleden dochter dankzij virtual reality

Lyndsey: ‘De nieuwe vriend van mijn zus bleek mijn onenightstand’

Lyndsey (26) heeft bijna een jaar een relatie, nadat ze zeven jaar single was en heel wat dates had. Daardoor was Mario, de nieuwe vriend van haar zus, geen onbekende voor haar… En zo zitten ze dit jaar samen ongemakkelijk aan het kerstdiner.

Lyndsey: “De Tinder-app heb ik tijdens mijn vrijgezelle jaren helemaal uitgespeeld. Bijna elke man in mijn leeftijds- en woonplaatscategorie heb ik weleens naar links of rechts geswipet. En met zeker dertig van hen daadwerkelijk afgesproken. Niet omdat ik zo’n lellebel ben, maar omdat ik op één kalverliefde op mijn achttiende na nooit een relatie had gehad en serieus op zoek was naar de juiste partner. In mijn eigen omgeving kon ik geen leuke mannen vinden en dus zocht ik mijn geluk op een aantal datingapps.
Als je een ideale woning zoekt, ga je meerdere huizen bekijken. In mijn geval betekende dat met meerdere mannen afspreken. Daardoor is mijn exenlijst best lang. Niet dat ik met iedereen het bed deelde. Oké, sommige waren leuk voor een nacht. Maar met anderen ging ik uit eten of naar de bioscoop en weer anderen waren net leuk genoeg voor een kop koffie.
Uiteindelijk heb ik ook zo mijn huidige vriend Simon ontmoet. Ongeveer een jaar geleden popte hij ineens omhoog op Tinder. Niet direct het type waarop ik afstap, normaal val ik op exotischer dan blond-en-blauwe-ogen, maar na al die jaren daten wist ik dat het uiterlijk niet bepalend was. Simon had zoveel plussen en extra’s dat ik dat op de koop toe nam. En het werkt tussen ons. We zijn super gelukkig. Mijn uitgebreide zoektocht heeft dus nut gehad, maar zorgde afgelopen zomer ook voor een hele ongemakkelijke situatie.”

Brokkenpiloot in de liefde

“Mijn zusje Romy is al net zo’n brokkenpiloot in de liefde als ik. Zij heeft wel eerder lange relaties gehad, maar trof iedere keer de verkeerde man. De heer in kwestie had bijvoorbeeld een verslavingsprobleem, of zag naast haar nog zes andere vrouwen. Vandaar dat ik zo ontzettend blij was toen ze in juni van dit jaar vertelde ook eindelijk iemand te hebben gevonden die helemaal halleluja was. Deze man wilde zich settelen, hoefde niet elke nacht tot laat in de kroeg te hangen en kampte niet met een drank- of drugsprobleem zoals haar laatste vriendjes. Kortom, het klopte.
Wel bleef ze lang vaag over hem en zijn achtergrond. Wekenlang hield ze hem voor zichzelf. Ze wilde hem pas aan de familie voorstellen als ze zeker wist dat dit een blijvertje zou zijn. Uiteindelijk werd dat pas in september, op een barbecue bij mijn moeder in de tuin. Vooraf had ik me erg verheugd op de ontmoeting. Ik was erg blij dat mijn zusje eindelijk gelukkig leek. Ze vertelde dat het steeds hechter werd tussen hen en hij al min of meer bij haar was ingetrokken. Hij vond het ook super leuk ons te leren kennen, zei ze.
Ik was meganieuwsgierig naar haar mysterieuze liefde. Ze had me via Whatsapp een wazige foto van hem met haar op het strand  gestuurd, maar daarop droeg hij een zonnebril en waren ze zo innig verstrengeld dat het ook George Clooney had kunnen zijn. Verder wist ik niet meer dan dat hij Mario heette. Achteraf had daar een belletje moeten gaan rinkelen, want die naam hoor je niet vaak. Maar ik was gewoon zó blij voor haar dat ik geen link legde met de Mario met wie ik negen maanden ervoor een wilde nacht doorbracht.”

Pilletje

“Op het moment dat ik de tuin van mijn ouderlijk huis binnenstapte, herkende ik hem meteen. Ik schrok me wezenloos. Met de man die daar op de schommelbank zat, had ik begin dit jaar een nieuwjaarsfeestje gevierd! En meer nog: ik had met hem gezoend en heftig liggen seksen. Een maand voor mijn eerste date met Simon was ik met mijn beste vriendin aanwezig op een dancefeest. Om extra in de feeststemming te komen, hadden we vooraf een pilletje genomen. Dat deed ik af en toe en daardoor was ik een stuk bijdehanter dan normaal. Mario was daar ook. Ik had ooit vluchtig contact gehad met hem gehad op Tinder; we hadden een paar berichtjes met elkaar uitgewisseld. Nu sprak ik hem brutaal aan met ‘Hé jou ken ik, jou vind ik lekker’.
Voor ik het wist stonden we te tongen. Na afloop van het feest nam ik hem mee naar huis. Door dat pilletje weet ik niet alle details meer. De volgende ochtend, toen alles weer was uitgewerkt, is hij vertrokken. We hebben nooit meer iets afgesproken of nummers uitgewisseld, het bleef bij die ene nacht. Blijkbaar was de magie over toen we allebei weer nuchter waren. Nu ik hem op de bank zag zitten naast mijn zus kwam alles weer terug: het feestje, de middelen en de enorm heftige seks. Maar ik wist ook dat dit niet het moment was mijn familie en vriend op te biechten dat ik vroeger op feestjes af en toe iets verdovends nam. En het was evenmin de juiste plek en tijd om mijn zus in te lichten dat haar nieuwe liefde mijn onenightstand was geweest.”

Hoge hartslag

“Alleen had ik geen idee hoe Mario daarover dacht. Tijd hem in te lichten of apart te nemen, had ik niet. Mario zat immers naast mijn zus en mijn vriend stond naast mij. Toch denk ik dat mijn waarschuwende blik genoeg uitstraalde hem de mond te snoeren. Ik kwam bijna overdreven enthousiast op Mario af, gaf hem mijn hand en zei: ‘Wat leuk Mario dat ik je eindelijk zie, ik ben Lyndsey. Mag ik je een knuffel geven? We zijn nu immers familie.’
Blijkbaar zag hij aan mijn ogen dat hij niks anders kon doen dan meegaan in dit spel. Toen we elkaar knuffelden, siste ik: ‘Zeg niks over ons!’. Ik denk niet dat iemand er iets van heeft gemerkt, zo snel ging het allemaal. Ik omarmde mijn zus en deed net zo spontaan en blij tegen haar: ‘Leuke vent, Romy!’ Daarna omhelsde ik mijn moeder en haar vriend en complimenteerde uitgelaten de tuinversiering en de gezellig gedekte tafel. Simon zei later nog wel dat ik ‘erg druk deed’. Hij wist niet dat ik een hoge hartslag van de schrik had en me eigenlijk diep schaamde.
Pas toen we allemaal rondom de barbecue zaten, kwam ik weer een beetje tot rust. Ik vertrouwde erop dat Mario ons gemeenschappelijke verleden die avond niet zou delen met de groep. Dat maakte het niet minder gênant. De laatste keer dat hij me had gezien, had ik immers niets aan gehad. En ik mocht dan niet veel meer weten van die nacht, ik herinnerde me wel dat ik hem fysiek ongelofelijk aantrekkelijk had gevonden en dat hij een goeie minnaar was. Misschien nog wel beter dan mijn huidige vriend. Al kun je dat niet echt vergelijken, want toen was ik onder invloed en dat vertroebelt je beeld.
Het was verder heel gezellig. We hebben lekker gegeten, rosé gedronken en gekletst, maar ik vermeed elk oogcontact met Mario. Ik was veel te bang dat onze blikken iets zouden verraden. Gelukkig is dat niet gebeurd. Het was oprecht een gezellige avond, maar wel gênant om ineens tegenover je onenightstand te zitten, te midden van je vriend en familie.”

Schoon schip

“De volgende ochtend zag ik dat Romy me al heel vroeg had geappt. Ik durfde amper het bericht te openen, bang als ik was dat ze iets zou gaan zeggen over het verleden van mij en Mario. Maar dat was gelukkig niet zo. Ze liet me alleen weten dat ze per ongeluk mijn vest had meegenomen. Ook in de dagen erna kwam er geen bericht, verwijt of schrikreactie. Al die tijd zat ik in enorme spanning. Zou Mario zijn mond toch nog eens opentrekken? Wellicht om schoon schip te maken bij mijn zus? Dat zou ik van zijn kant best begrijpen.
Uiteindelijk heb ik Mario via Insta een privéberichtje gestuurd met mijn nummer en de vraag of hij mij even wilde bellen als hij alleen was. Dat deed hij binnen vijf minuten. En ja, zo biechtte hij op,  ook hij had mij direct herkend en was geschrokken. Hij had nog wel getwijfeld of hij daar iets over zou zeggen die avond, maar omdat ik meteen duidelijk had gemaakt dat ik dat niet wilde, had hij het niet gedaan. Maar hij vond het wel lastig, zei hij, want hij wilde eigenlijk niet liegen tegen Romy. Ik zei dat ik hem snapte, ik vind het ook naar dat ik niet eerlijk ben tegenover zowel mijn zus als mijn vriend, maar dat erover zwijgen in dit geval echt beter zou zijn. Er zou anders veel narigheid van komen. Mijn zus kennende zou ze het vreselijk vinden als ze wist dat ik al iets had gehad met haar vriend. Ik snap dat dat voor haar niet tof is als ze zou horen dat haar vriend een ‘afdankertje’ van mij is geweest.
Ook voor Simon vond ik de wetenschap dat ik seks heb gehad met mijn – inmiddels – zwager ongemakkelijk. Hij zou mij dan misschien allemaal vragen gaan stellen over de seks met Mario. Of hem als concurrentie of zo zien en zich opgelaten voelen in zijn gezelschap.”

Geheimhoudingspact

“En de laatste, niet onbelangrijke, reden dat ik er niks over wilde zeggen, is omdat ik onlangs na een zwangerschap van negen weken een miskraam heb gehad. Die zwangerschap was niet helemaal gepland, maar wel welkom, want Simon en ik willen allebei ooit graag kinderen. Waarom ik een miskraam kreeg, weten we niet, maar ik vrees dat als Simon of mijn moeder en zus weten dat ik ooit een pilletje heb genomen, ze dat misschien aanwijzen als de oorzaak. Simon is, net als mijn familie, tegen drugs. Zelf ben ik in principe ook anti, maar dit zag ik gewoon als een prettige sfeerverhoger. Ik nam hooguit drie keer per jaar een pil en alleen als ik naar een housefeestje ging. Sinds ik met Simon ben, heb ik nooit meer iets geslikt.
Mario en ik hebben dus een pact afgesloten: we praten er met niemand over, het is ons geheim. En dat houden we voor altijd zo, want dat is voor alle partijen beter. Sinds die barbecue heb ik Mario niet meer gezien. Ik heb bewust wat sociale afspraken tegengehouden en ben slechts één keer gaan winkelen met mijn zus en moeder. Maar komende Kerst heeft Romy Simon en mij uitgenodigd om te komen gourmetten bij hen. Het zal de tweede keer worden dat we elkaar zien. Ik vrees dat ik me die avond heel ongemakkelijk zal voelen en hoop van harte dat het me lukt mijn gezicht in de plooi te houden als we zo dicht bij elkaar zitten. Het blijft gewoon bizar dat mijn zus uitgerekend mijn onenightstand uitkoos als haar levenspartner.”

Tekst: Joan Makenbach. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.​​​​​​
Foto: Getty Images

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.