vrouw kind

21 lezeressen over het allermooiste compliment

Zeg nou zelf, van een complimentje knap je toch instant op? Lezeressen over het mooiste compliment ever, en waarom juist dít hen zo raakte.

‘Wat een práchtig figuur heb je’

Jetske (35): “‘Zo, die broek is voor jou gemaakt, wat een práchtig figuur heb je!’ En dan niet door de verkoopster van een broekenwinkel – die natuurlijk een dubbele agenda heeft – maar gewoon, door de bezorgster van de Jumbo toen ik de deur opendeed voor de boodschappen. Prachtig toch, zo’n lieve opmerking van een wildvreemde?”

‘Mama, je bent net een prinses’

Charlotte (32): “Ik ga momenteel door een nogal stressvolle periode op mijn werk, waardoor er financiële zorgen zijn en ik niet al te best slaap. Dat maakt me niet de leukste moeder voor mijn dochter. Dan reageer ik kortaf of ziet ze me ineens huilen. Ik voel me daar ontzettend schuldig om. Ze is pas drie jaar, wat krijgt ze hiervan mee? Toen ik laatst beneden kwam in een jurk, keek ze me met grote ogen aan en zei: ‘Mama, je bent net een prinses.’ Waarop ze me een dikke knuffel gaf. De tranen schoten in mijn ogen – alweer, ja. Maar ik voelde me even zó gedragen. Haar pure opmerking voelde als een teken van onvoorwaardelijke liefde. Ik ben ervan overtuigd dat die liefde ons door deze periode sleurt.”

‘Goed gedaan’

Janette (43): “Toen die presentatie – die me bloed, zweet en tranen had gekost – achter de rug was en mijn baas me een schouderklopje gaf met een ‘goed gedaan’, steeg ik letterlijk boven mezelf uit.”

‘Je hebt echt héél erg lekker gekookt’

Marieke (39): “Koken, ik heb er een bloedhekel aan. Gelukkig hoef ik het bijna nooit te doen, want mijn vriend staat graag achter het fornuis. Maar met twee kleine kinderen ontkom ik er niet aan dat ik soms een maaltijd in elkaar moet draaien. Meestal gooi ik een restje in de magnetron, maar een tijdje geleden warmde ik voor de verandering iets op in een pannetje – voor de leek zag het eruit of ik daadwerkelijk aan het koken was. Toen we aan tafel zaten, zei mijn zesjarige zoon met de grootste verbazing: ‘Mama, je hebt echt héél erg lekker gekookt.’ Ik kon mijn lachen nog net inhouden. Als manager van een groot bedrijf krijg ik geregeld complimenten over mijn werk, maar dat haalt het allemaal niet bij deze van mijn zoon.”

‘Ik bewonder je’

Chantal (27): “Mijn broer en ik zien elkaar weinig, omdat we ver uit elkaar wonen. Hij is ook niet zo’n prater, maar toen ik laatst bleef logeren en de wijntjes rijkelijk vloeiden, werd hij steeds meer ontspannen. En loslippiger, dat ook. Hij vertelde me dat hij me zo bewondert omdat ik altijd zo geïnteresseerd ben, en de gave heb om daarmee mensen aan me te binden. Die kon ik in mijn zak steken!”

‘Je bent zo’n leuke moeder’

Dorien (40): “Ik zat ooit met twee peuters een tosti te eten op een terras, toen een oudere man twee gekochte bloemen op tafel legde en zei: ‘Voor jou, omdat je zo’n leuke moeder bent!’”

‘Je bent geweldig’

Gwen (37): “Na een relatiedip waarbij mijn man en ik ook even uit elkaar zijn geweest, kwamen we vorig jaar weer samen. Een paar weken later hing er ’s ochtends ineens een briefje op de koelkast: Je bent geweldig, Gwen. Een krachtige vrouw en een zorgzame moeder. Ik hou van je. Mijn man is helemáál niet romantisch en spreekt weinig over zijn gevoel – een van de redenen waarom we destijds uit elkaar gingen. Dit briefje maakte me aan het stralen.”

‘Waren er maar meer zoals jij’

Cynthia (39): “‘Sommige mensen zeggen dat ik te extreem schoonmaak, maar mensen blij maken met een schoon huis is wat ik het liefste doe! Zo werkte ik ook een jaar lang via een thuiszorgbedrijf bij mensen thuis en maakte ik daar schoon. Vaak deed ik een stapje extra – dan waste ik bijvoorbeeld ook de vitrages mee. Vooral ouderen die het zelf niet meer kunnen, stelden dat op prijs. Toen ik na een jaar stopte, zei een dame tegen me: ‘Ik ga huilen als je laatste werkdag is aangebroken hier. Je bent veel meer dan alleen mijn schoonmaakster. Je zorgt voor mij en staat altijd voor mij klaar. Waren er maar meer zoals jij.’ Ik was erg ontroerd en het maakt dat ik zeker ook bij mijn nieuwe baan mijn beste beentje voorzet!”

‘Ze vonden de ceremonie, waarin liefde en verdriet samenkwamen, erg mooi’

Linda (42): “Mijn werk als trouwambtenaar is geweldig, ik heb vrijwel altijd te maken met blije mensen. Ik krijg ook geregeld complimenten, maar vind het soms moeilijk om ze aan te nemen. Gewoon, omdat ik het al met zoveel plezier doe. Elk stel brengt namelijk hun eigen verhaal en ieder verhaal is bijzonder. Toch springt één opmerking eruit, van een koppel dat mij kort na hun bruiloft opbelde. Ze wilden mij persoonlijk vertellen hoe ze hun trouwdag ervaren hadden, en vooral de ceremonie. Die vonden ze erg mooi, een ceremonie waarin liefde en verdriet samenkwamen. Ik werd er stil van – en dat is best knap, haha. Een paar maanden later schreven ze op Instagram opnieuw over hun bruiloft en complimenteerden ze me weer met mijn bijdrage. Omdat ik het zo persoonlijk had gemaakt, en onder meer had benoemd hoe hun trouwringen waren samengesmolten met de trouwringen van de overleden ouders van de bruidegom. Het raakte me enorm.”

‘Mama maakt me blij’

Melisa (29): “Mijn vierjarige dochter kreeg op school de vraag waar ze blij van werd. Ze had van álles kunnen kiezen: speelgoed, knuffels, noem maar op. Maar ze zei, zo vertelde haar juf me later: ‘Mama.’ Ik kreeg tranen van ontroering.”

‘Wat zie jij er mooi uit!’

Paula (57): “Jaren geleden liep ik buiten met een lange zomerjurk. Kwam er een klein meisje voorbij dat zei: ‘Wat zie jij er mooi uit!’ Het deed me veel omdat mijn moeder altijd kritiek had op mijn uiterlijk, en ik in de ogen van een kind, dat niet bevooroordeeld was, er mooi uitzag.”

‘Jij geeft nooit op’

Anja (54): “Door verschillende aandoeningen ben ik al een paar keer in een rolstoel beland, maar dankzij veel sporten en fysiotherapie ben ik er ook alweer vier keer uitgekomen. Meerdere mensen hebben dan ook tegen me gezegd dat ik nooit opgeef en zoveel doorzettingsvermogen heb. Dat geeft me zóveel kracht. Ik weet dat die rolstoel mijn eindbestemming gaat worden, maar als het aan mij ligt duurt dat nog heel lang!”

‘Jij en papa zorgen goed voor ons’

Angelique (39): “‘Jij en papa zorgen heel goed voor ons’, zei mijn tienjarige zoon vorig jaar tegen me. Ik was ontroerd, doe voor mijn gevoel namelijk maar wat qua opvoeding, net als iedere andere moeder. Door dit compliment van mijn zoon voelde ik me een goede moeder – ook al maak ik heus weleens fouten.”

‘Je treedt niet op de voorgrond, maar bent het wel’

Tamara (46): “‘Wat ik zo mooi aan je vind, is dat je niet op de voorgrond treedt, maar het wel bent.’ Ik kreeg dit compliment na een fotoshoot waar ik met meerdere influencermodellen aanwezig waren. De dame achter het merk stuurde me na afloop een berichtje. Dit compliment is me altijd bijgebleven en raakt me nog steeds. Gezien worden voor wie je bent door iemand die je eigenlijk niet kent, vind ik heel mooi.”

‘Het is leuk om jou als mama te hebben’

Miriam (43): “Mijn dochter Milou, toen zes jaar, zei: ‘Jij bent een gekke mama. Het is leuk om jou als mama te hebben.’ Haar vader zat toen in militaire dienst en was veel van huis, dus de opvoeding kwam voornamelijk op mij aan. Dat ik op dat moment dat complimentje kreeg deed me daarom erg veel, blijkbaar deed ik het goed. Inmiddels is ze zestien en komt ze nog vaak even knuffelen als niemand dat ziet – ook heel fijn!”

‘Jouw hart is zo groot’

Fransisca (45): “Van een vriendin: ‘Jouw hart past bijna niet in je lichaam, zo groot is het.’”

‘Jij hebt de gedachte aan mijn dochter weer even levend gehouden’

Lize (26): “Een wildvreemde vrouw, in een indoor speeltuin, met een kinderwagen. Haar zoontje was negen maanden oud, vertelde ze. Haar andere zoon hing ergens in een klimrek, mijn neefjes stonden ernaast, zo raakten we aan de praat. Of er veel leeftijdsverschil tussen mijn neefjes zat, vroeg ze. Toen ik haar dezelfde vraag stelde, kwam er een verhaal dat ik niet zag aankomen. Twee jaar geleden kreeg ze een dochtertje dat stil werd geboren – een acute placentaloslating, het meisje redde het niet. Een verhaal dat me raakte tot op het bot, vanwege het verdriet dat ze had, maar ook om hoe trots ze was op haar dochter. Ze vertelde maar en ik luisterde, stelde af en toe een vraag. Het gesprek eindigde net zo spontaan als het begon, want ze moest naar huis om haar babyzoontje naar bed te brengen. ‘Bedankt voor het luisteren’, zei ze. ‘De meeste mensen vragen niet meer naar mijn dochter omdat alweer even geleden is, maar ik wil de gedachte aan haar levend houden. Dat heb jij zojuist weer even gedaan.’ Ik bleef met een brok in mijn keel achter, blij dat ik haar dag een beetje kon kleuren. En daarbij: nooit gedacht dat je zo’n intiem gesprek kon voeren in een ballenbak.”

Een Amphia-lintje

Elma (57): “Voor mij is dat toch het ontvangen van een ‘Amphia-lintje’, uitgereikt door medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ik kreeg het lintje vanwege alles wat ik heb betekent voor mijn moeder, die aan de gevolgen van uitgezaaide melanoomkanker was overleden.”

‘Je hebt er nog steeds plezier in’

Elleke (37) “Als obstetrieverpleegkundige heb ik al veel bevallingen mogen begeleiden – altijd weer een ontzettend bijzondere ervaring. Vlak voor mijn eigen zwangerschapsverlof vroeg een partner van een zwangere aan me hoelang ik dit werk deed. Dertien jaar, antwoordde ik. ‘Wauw, ik merk en zie aan je dat je er nog steeds plezier in hebt’. Dat vond ik wel een hele mooie als het om mijn werk gaat.”

‘Draadjesvlees zoals ‘mien moe’ vroeger maakte’

Petra (55): “Vroeger werkte ik als kok in een woonzorgcentrum en zocht ik altijd naar ouderwetse gerechten. Van mijn vader, die vroeger ook kok was, kreeg ik het recept van draadjesvlees. Toen ik dat op een dag klaarmaakte en daarna in het restaurant langs de tafels van de bewoners liep, werd ik aangesproken door een bewoonster. ‘Kok, ik ben diep ontroerd. Het draadjesvlees was net zo lekker als dat ‘mien moe’ vroeger maakte. Een heerlijke herinnering aan toen ze er nog was.’ Zo’n groot compliment vanwege mijn vaders recept, ik was er stil van.”

‘Dankjewel dat je de dagen dragelijker hebt gemaakt’

Esmeralda (34): “Mijn grootste compliment kwam via een bos bloemen met een kaartje eraan, van een goede vriendin. Ze had een paar zware maanden gehad en in die periode belde ik haar bijna dagelijks om te checken hoe het ging. Dankjewel dat je bij me bent gebleven en de dagen dragelijker hebt gemaakt, stuurde ze. Voor mij vanzelfsprekend, andersom zou zij hetzelfde doen. Maar ik vond het een mooi compliment.”
 

Kleine moeite, groot gebaar

Dit moet je weten over complimenten, volgens gelukspsycholoog Josje Smeets:

Wat doet het met je als je een compliment ontvangt?

“Complimenten verhogen je gevoel van eigenwaarde, het is dus heel goed voor je welzijn. Het grappige is dat we in Nederland helemaal niet zo scheutig zijn met complimenten. We denken al snel: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. En toch zijn we continu op zoek naar een bepaalde bevestiging, want we zijn sociale wezens en hebben die bevestiging van elkaar nodig. Dat we het goed doen, aardig gevonden worden. Dat lukt dus beter als je af en toe een compliment krijgt.”

Hoe geef je een compliment?

“Allereerst is het belangrijk dat je oprecht bent: een ander heeft het al snel door als je het niet meent. Hoe je dat doet? Maak je compliment specifiek. ‘Ik vind je goed in je werk’, klinkt vrij vraag. Maar als je zegt: ‘Ik vind het goed hoe jij met mensen omgaat, zoals vanmorgen tijdens dat ene gesprek’, dan laat je zien dat je die persoon kent en je je écht in diegene hebt verdiept. Maak bovendien altijd oogcontact en zeg het niet tussen neus en lippen door. Op die manier zorg je voor verbinding met de ontvanger en komt zo’n compliment beter aan.”

Hoe ontvang je een compliment?

“Dat is dus nogal een kunst, daar zijn we niet zo goed in. Wat heet, gisteren wuifde ik zelf nog een compliment weg! Belangrijk is dat je – net zoals bij het geven – ook oprecht bent als je een compliment ontvangt. Je toont simpelweg meer respect voor de gever als je een compliment omarmt in plaats van dat je het in het luchtledige laat hangen. ‘Dankjewel, dat doet me goed’ is bijvoorbeeld een prima reactie.”

Welke complimenten vinden we het fijnste om te krijgen?

“Een opmerking over die nieuwe trui is natuurlijk leuk, maar daar heb je zelf niks voor hoeven doen – behalve de trui aantrekken dan. Koppel een compliment aan een actie, omdat iemand iets voor elkaar heeft gekregen. Die complimenten worden namelijk het beste ontvangen, omdat het die bevestiging geeft waarnaar we allemaal snakken. Al mag een aardige opmerking over iemands trui natuurlijk altijd.”

Tekst: Mirthe Diemel
Foto: Getty Images