Leontine

Léontines rosacea werd minder door anders te eten: ‘Zo bijzonder’

Léontine had rosacea: een chronische huidaandoening. Maar door haar voedingspatroon te veranderen, werd haar huid een stuk rustiger.

Léontine (51): “Mijn leven lang heb ik rode wangen gehad. Ik reageer snel op veranderingen: zodra het buiten warmer of juist kouder wordt, zie je het direct terug in mijn gezicht. Ook als ik me inspan, kleur ik meteen rood. Het hoort bij me en op zich vond ik het nooit zo’n probleem.”

Rode bultjes

“Dat veranderde toen ik rond mijn 43ste opeens rode bultjes in mijn gezicht kreeg. Een soort puistjes, maar niet zoals die van pubers, wat milder. Het gekke was dat de roodheid in mijn gezicht vanaf toen ook verergerde. Regelmatig voelde ik mijn wangen gloeien, zelfs als ik me niet inspande. Ik dacht dat ik misschien in een vroege overgang was beland, hoewel die meestal pas rond je vijftigste is. Ik probeerde het te accepteren. Het was niet dat ik me ervoor schaamde, maar echt leuk was het natuurlijk niet.”

Rosacea

“Twee jaar later ontmoette ik een schoonheidsspecialist tijdens een make-upworkshop. Toen ze mijn gezicht zag, zei ze direct dat ik rosacea had. Ze vertelde dat ik het waarschijnlijk alleen kon verhelpen met hormoonzalf. Het nadeel was dat dat wel bijwerkingen kon hebben, zoals een pijnlijke huid. Dat zag ik dus niet zo zitten.”

Nieuw voedingspatroon

“Bij een homeopaat vond ik de juiste hulp. Ze gaf me een homeopathisch middel om de bultjes te verminderen en raadde me tegelijkertijd een nieuw voedingspatroon aan. Uit ervaring wist ze dat het paleodieet weleens de oplossing kon zijn. Dit hield in dat ik net als onze voorouders alleen vlees, vis, groente, fruit en noten zou eten.”

Stuk rustiger

“Ik volgde haar advies op en begon met het aanpassen van mijn ontbijt en lunch door geen brood of andere tarweproducten meer te eten. In de avond stopte ik ook met aardappels. Geen zoetigheid was wennen, ik ben best een zoetekauw, maar ik had alles over voor het goede doel. De homeopaat kreeg gelijk: de huid in mijn gezicht werd meteen weer rustig! Het was zo bijzonder.”

Glutenintolerantie

“Helaas moet ik ook pasta laten staan. Zelfs volkorenpasta eet ik niet meer, omdat ik er ook achter kwam dat ik een glutenintolerantie heb. Jammer, maar absoluut geen ramp. Ik ben allang blij dat ik door een paar veranderingen in mijn voedingspatroon geen rosacea meer heb!”

Lees ook: 3 tips om rosacea onder controle te houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen