Jamila: ‘Mijn vader deed het geweldig in zijn eentje, maar het viel hem wel zwaar’

Je hebt papa’s-kindjes uit vrije wil (omdat je vader misschien minder streng is dan je moeder), en je hebt deze vader-dochterstellen. Jamila (32, single) is al van baby af aan door haar vader Ahmed (61) opgevoed. Ze hebben een hechte band. 

Je hebt papa’s-kindjes uit vrije wil (omdat je vader misschien minder streng is dan je moeder), en je hebt deze vader-dochterstellen. Jamila (32, single) is al van baby af aan door haar vader Ahmed (61) opgevoed. Ze hebben een hechte band.

Jamila: “Mijn moeder kreeg een hersenbloeding toen ze 33 weken zwanger van mij was. Ik werd met spoed gehaald, maar zij heeft het helaas niet overleefd. Mijn vader heeft nooit een andere langdurige relatie gekregen en stond er in de zorg voor mij alleen voor.”

Twee culturen

“De eerste jaren werkte hij niet en leefden we van een nabestaandenuitkering, zodat hij er fulltime voor mij kon zijn. Hij bracht me naar school, nam me mee naar familie en liet me kennismaken met twee culturen: zijn Marokkaanse afkomst en de Nederlandse van mijn moeder. We gingen bijvoorbeeld naar de Sinterklaasintocht, maar vierden ook het Suikerfeest. Hij vertelde me ook over mijn moeder, bijvoorbeeld dat ik mijn optimisme van haar heb, en ging met me shoppen.”

Psychische klachten

“Hoewel hij het geweldig deed, viel het hem wel zwaar om er alleen voor te staan. Hij had veel verdriet om het verlies van zijn vrouw, maar daar gaf hij niet aan toe – hij moest verder. Toen ik een jaar of dertien was, eiste het opkroppen van zijn gevoelens zijn tol: hij kreeg psychische klachten. Daardoor werd hij naar mij toe erg beschermend en controlerend. Zo wilde hij precies weten bij wie ik was en hoe lang. Dat was lastig, zeker omdat ik midden in de puberteit zat.”

Lees ook: Joëlle ontmoette haar donorvader: ‘Opeens had ik dertig halfbroers en -zussen’

Niet makkelijk

“Uiteindelijk werd mijn vader een half jaar opgenomen en heb ik bij een oom en tante gelogeerd. Door zijn depressie had ik de jaren daarna, toen we weer met z’n tweeën woonden, het gevoel dat ik voor hem moest zorgen. Zo ging ik vaak even tussendoor naar huis als ik bij vriendinnen was, om te kijken of het wel goed met hem ging. Dat was niet altijd makkelijk. Gelukkig gaat het nu heel goed met mijn vader en daar ben ik blij om. We spreken elkaar bijna dagelijks en hij komt soms bij mij logeren. Dan koken we samen en klust hij in mijn tuin. We gaan ook graag naar zee, een vers visje eten en uitwaaien op het strand. Onze band is eigenlijk alleen maar hechter geworden.”

Lees meer van de portrettenserie ‘Opgevoed door m’n vader’ in Vriendin 35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen