Canva1 71

Djennah kwam uit de schulden en helpt nu anderen

Djennah werd opgelicht en zat jaren in de schulden. Maar toen lukte het haar relatie met geld te veranderen. “Veel beslissingen worden gemaakt op basis van emoties. Sinds ik dat doorheb, wil ik mijn inzichten met iedereen delen.”

Djennah (30): “Op twintigjarige leeftijd werd me een fantastisch voorstel gedaan: hoofd sales worden van een horeca-onderneming. De eigenaar had grootse plannen en wat hij vertelde klonk allemaal zo goed dat ik besloot ervoor te gaan. Ik was jong en ontzettend ambitieus. Geen seconde vermoedde ik dat ik te maken had met een oplichter. De man kende ik door mijn werk als vertegenwoordiger van sanitaire producten. Ik kwam geregeld bij hem langs en we konden het goed met elkaar vinden. Toen hij me vroeg om voor hem te komen werken, was ik in de veronderstelling dat ik een kans kreeg die ik niet kon laten schieten. Dat vonden anderen ook. Voordat ik mijn contract ondertekende, liet ik het zien aan mensen die er verstand van hadden. Zij spoorden me ook aan om voor deze droombaan gaan. 
Maar na een paar maanden bleken de zaken veel minder rooskleurig te zijn dan mijn baas me had voorgespiegeld. Mijn salaris kreeg ik niet op mijn rekening gestort, maar contant uitbetaald, in kleine bedragen. Hoewel ik inmiddels vermoedde dat er iets goed fout was, durfde ik het niet verder uit te zoeken. Het ontbrak me aan levenservaring en assertiviteit om de misstanden aan te kaarten. Liever stak ik mijn hoofd in het zand. Ik hoopte vurig dat ik inderdaad die fantastische baan bij dat bruisende bedrijf had weten te machtigen. Het leek me verschrikkelijk om aan anderen én aan mezelf te moeten toegeven dat mijn baan te mooi was om waar te zijn.”

Slepend proces

“Na vier maanden nam de politie contact met me op omdat mijn baas werd gezocht. Op het politiebureau werd me verteld dat hij met een kopie van mijn paspoort verschillende horecazaken had geopend en contracten met leveranciers had afgesloten. En omdat hij schulden had, werden die nu verhaald op mij. Ik schrok ontzettend toen ik over de oplichtingspraktijken hoorde en was verschrikkelijk bang voor de consequenties. Gelukkig was direct duidelijk dat ik er niets mee te maken had. Aan de schuldeisers hoefde ik niets te betalen, maar toch kwam ik in de financiële problemen terecht. Het loon dat ik zou krijgen, kreeg ik niet uitbetaald. Na een lang, slepend proces bleek ik hier geen aanspraak op te kunnen maken. Omdat ik niet spaarde, had ik geen buffer om de financiële klap op te vangen. Zo belandde ik toen ik begin twintig was in de schulden. Ik bouwde een huurachterstand op en ik had moeite om mijn energierekening te betalen. 
Hoewel ik snel weer een nieuwe baan in de sales vond waarmee ik best aardig verdiende, lukte het me maar niet om mijn schuld af te lossen. Al het geld dat binnenkwam, gaf ik net zo makkelijk weer uit. Een paar keer per week ging ik uit eten en stappen met mijn vrienden. En ja, bij die gezellige momenten hoorde een drankje. Ook vond ik het heerlijk om te shoppen. Eigenlijk leefde ik boven mijn stand, maar dat wilde ik niet inzien. Aan mijn vrienden vertellen dat ik geen geld had voor stapavondjes en etentjes buiten de deur durfde ik niet. Ik wilde mee kunnen doen met iedereen.” 

Luxe levensstijl

“Op het eerste gezicht leek het alsof ik een leuk leven leidde, maar de werkelijkheid was anders. Thuis was ik eenzaam en verdrietig. Ik zat gevangen in een slechte relatie waardoor het vertrouwen in mezelf en anderen weg was. Met uitgaan, alcohol drinken en shoppen verdoofde ik mezelf. Soms probeerde ik minder uit te geven, maar lang hield ik dat niet vol. Mijn luxe levensstijl had ik nodig om me een beetje goed te voelen.
Mijn vrienden merkten niets van mijn zorgen. Als ik geld van ze leende, betaalde ik dat altijd netjes terug. Zes jaar geleden, toen ik ruim 20.000 euro schuld had vanwege een huurachterstand en openstaande rekeningen, kwam ik in de schuldsanering terecht. Ineens moest ik rondkomen van vijftig euro per week. Ik schaamde me ontzettend dat het zo ver was gekomen en deed mijn best om iedere week met het bedrag uit te komen. Desondanks leefde ik met de dag en was niet bezig met de toekomst. Budgetteren en een kasboek bij houden, ik hield me er niet mee bezig.”

Emoties en drijfveren

“Alles veranderde toen ik een klein jaar later onverwachts zwanger werd van mijn prachtige dochter Aliyah, die nu vijf is. De situatie was verre van ideaal. Doordat mijn relatie voor haar geboorte uitging, stond ik er alleen voor. Toch wist dat we het samen zouden redden. Aliyahs komst liet me inzien dat ik de regie moest pakken en mijn ogen niet meer kon sluiten voor mijn problemen. Het was waar dat me onrecht was aangedaan door de oplichtingszaak en het was heel verdrietig dat ik Aliyah alleen moest grootbrengen, maar ik was de enige die mijn toekomst en die van mijn dochter beter kon maken. Ineens was ik verantwoordelijk voor een lief, klein meisje. Een goede moeder zijn voor mijn dochter was het enige dat voor mij telde.
Voor Aliyahs komst vluchtte ik weg in uitgaan en shoppen, maar nu kon en wilde ik dat niet meer. Ik was vastbesloten om te vechten voor een leven zonder schulden. Ik begon een kasboek bij te houden, lette op aanbiedingen, kocht voeding in voordelige bulkverpakkingen en kookte voor meerdere dagen: ik maakte een grote pan eten en verdeelde de inhoud in kleine porties die ik invroor. Ik onderzocht ook het verband tussen emoties en mijn vroegere bestedingspatroon, zodat ik nooit meer zou terugvallen in mijn oude gedrag. Uit onderzoek blijkt dat mensen beslissingen vaak niet rationeel nemen. Meestal zijn emoties de drijfveer achter het overmatig of verkeerd uitgeven van geld. Ik vond de psychologie achter budgetteren mateloos interessant.”

Open over ervaringen

“Voor het eerst sinds lange tijd durfde ik stil te staan bij mijn gevoelens. Ik zag in dat ik eerlijk moest zijn, naar mezelf en naar anderen. Ik vond het doodeng om mijn familie en vrienden te vertellen dat ik schulden had, maar mooi weer te spelen lukte niet meer. Dit wilde ik ook niet. Ik was veranderd en mijn leven was veranderd. Veel vriendschappen verwaterden doordat ik niet meer zo vaak uitging. Ik accepteerde het. Nooit meer wilde ik terug naar mijn oude levensstijl. Met Aliyah naar de speeltuin of een studieboek lezen over budgetteren of psychologie; dat gaf me pas écht een goed gevoel.”
Om nog meer grip te krijgen op mijn financiën volgde ik een opleiding tot budgetcoach. Wat was ik trots en blij toen ik twee jaar geleden schuldenvrij was! Er kwam een stóót energie vrij toen ik me geen zorgen meer hoefde te maken om geld. Hoewel ik een druk leven leidde, had ik ineens zin om dingen te doen die ik interessant vind, zoals psychologie studeren. De ontdekking dat een juiste mindset essentieel is voor het behalen van mijn doelen vond ik zo boeiend dat ik daar meer van wilde weten. In die zin is budgetteren in sommige gevallen te vergelijken met diëten: mensen die willen afvallen weten heel goed wat ze wel of niet moeten eten om blijvend gewicht te verliezen en toch lukt het ze vaak niet om het vol te houden. Het doorbreken van patronen is ongelofelijk lastig. Dat geldt ook voor het aanleren en volhouden van een nieuw uitgavenpatroon. Hoe meer ik me hierin verdiepte, hoe groter het verlangen werd om mensen te helpen als budgetcoach. Destijds volgde ik een coachingstraject voor ondernemende vrouwen. Toen ik mijn droom in een zoomsessie met vierhonderd andere cursisten deelde, reageerden ze zo enthousiast dat ik besloot om de sprong te wagen. Het bleek een van de allerbeste beslissingen van mijn leven.”

Leren budgetteren

“Op Instagram ben ik open over wat ik heb meegemaakt. Aanvankelijk vond ik dat spannend, maar ik vond ook dat ik het moest doen. Iedereen kan getroffen worden door financiële tegenslag, maar toch wordt er amper over gesproken. Het taboe dat rust op het hebben van schulden moet worden doorbroken en daar heb ik zelf een aandeel in. Ik kreeg ontzettend veel reacties van mensen die kracht en inspiratie putten uit mijn berichten. Dat deed me erg goed. Ik begon cursussen te geven en schreef een boek: Let’s talk money, de gids die van jou een zelfverzekerde vrouw maakt. Toen uitgever Lannoo me benaderde, dacht ik aanvankelijk dat het een spambericht betrof. Ik kon het niet geloven dat me was gevraagd om een boek te schrijven, maar het was echt waar!
Als je je financiën op orde hebt, heeft dat een positief effect op je hele leven. Lang stond ik niet open voor de liefde omdat ik eerst mijn problemen wilde oplossen. Twee jaar geleden – ik was eindelijk schuldenvrij – kwam ik Bram tegen, een lieve, zorgzame man die ik nog van de middelbare school kende. De vonk sloeg over en omdat alles zo goed voelde tussen ons, ging het snel. We trouwden en kregen een gezin. Inmiddels zijn we de trotse ouders van twee dochters: Aliyah en de acht maanden oude Amelie. Ik ben zielsblij dat Bram in alles Aliyahs vader is. Toen we trouwden heeft hij haar voor de wet erkend. Die fijne toekomst die ik wenste, is werkelijkheid geworden. Hij is nóg mooier dan ik kon bedenken.
Het klinkt misschien als een cliché, maar geluk zit voor mij in de kleine dingen. In leuke dingen doen met mijn dochters en in het betalen van mijn rekeningen. Ja, het doen van mijn administratie geeft me een ontzettend goed gevoel.”

Wil je Djennah volgen op Instagram? Dat kan hier @budgetbrunette.be.

Tekst: Sonja Brekelmans
Foto: Djuli Bravenboer Fotografie

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.