Blog

Petra: ‘Alcohol drinken is het nieuwe roken’

Alcohol is het nieuwe roken, las ik deze week. Ons betuttelende kabinet heeft dit vast ook gelezen, want die kwamen met het voorstel om de belasting op alcohol te verhogen. Het lijkt mij dat er momenteel veel belangrijkere zaken zijn waar oplossingen voor moeten komen, maar waarschijnlijk was dit voorstel simpel én levert het veel geld op.

Glaasjes met sigaretten

Het is een vorm van betutteling, net als bij het roken. Toch werken die maatregelen wel, want er roken steeds minder mensen. Alleen komt dat denk ik niet omdat sigaretten zo duur zijn maar eerder door het ongemak. Vroeger mocht je overal roken, op de achterste rijen in een vliegtuig, op kantoor, in een restaurant, eigenlijk overal. Op verjaardagen stonden, naast de kaas en worst, de glaasjes met sigaretten op tafel en iedereen rookte gezellig in de huiskamer. Nu staan rokers eenzaam te bibberen in de kou met een heel duur sigaretje in hun mond.

Zitten is het nieuwe roken

Waarschijnlijk worden er voor het alcoholgebruik naast de prijsverhoging ook regels vastgesteld. Straks mag er binnen ook geen alcohol meer worden gedronken en moeten de drinkers naast de rokers bibberen in de kou. Het wordt dan vast een gezellige boel op straat want de eenzame rokers krijgen gezelschap van de drinkers. Over een paar jaar zijn er dan geen restaurants en cafés meer maar alleen nog foodtrucks. Dat is wel een goede ontwikkeling want dan kan iedereen langs de foodtrucks flaneren en zitten we minder. Dat is namelijk weer een andere zorg; Zitten is het nieuwe roken.

Betutteling is het nieuwe roken

We moeten dus meer bewegen en liever niet meer roken en drinken. Het is heel goed dat daar aandacht voor is, máár die betutteling gaat best ver. Er worden steeds meer regels voor het roken en drinken opgelegd en binnenkort komen er vast ook beweegregels. Er zijn in ieder geval al veel bijzondere ontwikkelingen op kantoor. Grote mannen en vrouwen zitten op skippyballen, wippende paddenstoelen of achter een deskbike. Vergaderingen vinden plaats op een trampoline, een deskloopband of een schommel en overal staat water en fruit. Prachtige initiatieven en heel gezond en verstandig, maar laat iedereen gewoon zijn eigen gezonde verstand gebruiken. Anders hebben we er straks een zorg bij; Betutteling is het nieuwe roken.

Daarom als afsluiter de tekst van André Hazes uit een vorige blog ; Wat ik deed, nooit deed ik iemand kwaad ermee. Het is mijn eigen leven. Ik begrijp ook niet waar een ander zich zo druk om maakt.

Reageer op dit artikel

Gerda

??? Te erg inderdaad! Wat gaat er nog meer komen?! Ik wacht op jouw vervolg! Want al die betutteling gaat natuurlijk wel tot iets goed leiden! Worden we nog ouder met z’n allen ?

Beantwoorden
Kathy

Ik wil ook buiten staan. Ff denken hoor ga ik roken of drinken 🙂

Beantwoorden
Kenny

Ja, de verhalen over de glaasjes met sigaretten op tafel van mijn grootouders en ouders ken ik goed. Lekker met z’n allen de hele avond in de woonkamer doorpaffen. Heel gezellig je eigen (en andermans secundaire) rookwalmen inademen. Dat de één na de ander in de loop der tijd aan longaandoeningen en hart-en vaatziekten (over)leed, was ook heel gezellig. En helemaal niet duur voor de patiënten zelf en de belastingbetaler in het algemeen.

Want jij vindt misschien je pakkie shag of sigaretten duur, maar roken is een overbodige ‘luxe’. Net als dat alcohol een luxe is en we – via de belastingen – allemaal meebetalen aan de preventie en gevolgen van vadalisme, aggressie, verkeerongelukken en levercirrose die overmatige consumptie opgeleverd.

Ik ken dit soort gejeremiëer… “De overheid bemoeit zich overal te veel mee”, “Laat de burger lekker leven zoals ‘ie wil”, etc, etc. Behalve natuurlijk als er een tekort is aan goede ouderenzorg, orgaandonoren, banen of goedkope kinderopvang. Nee, dan moet de overheid zich vliegensvlug overal mee bemoeien.

En dat het belastinggeld om dit te stimuleren al grotendeels opgesoepeerd is door alle aan verslaving gerelateerde problemen, is natuurlijk niet onze zorg.
Lekker veel zitten drinken, paffen en klagen.

Beantwoorden

Instagram