Canva1 2024 01 24t111746.327

An Sheela verloor haar beste vriendin: ‘Ze vocht tot het einde’

Het verlies van een dierbare is ongelooflijk verdrietig. Over hem of haar praten, kan soms helpen. Wie was degene die overleed en wat is zijn/haar verhaal? Deze week vertelt An Sheela (43) over haar goede vriendin Anne-Michèle die door een ernstige ziekte overleed. “Ze vond het heel moeilijk om te aanvaarden dat ze doodging.”

An Sheela: “In 2003 verhuisde ik naar Wallonië voor mijn nieuwe baan als docent. Ik was best zenuwachtig voor mijn eerste dag, maar gelukkig kon ik rekenen op een warm welkom van mijn nieuwe collega Anne-Michèle. Vriendelijk en opgewekt maakte ze mij wegwijs in de school en het was duidelijk dat we een goede klik hadden met elkaar.
Een jaar later gingen we samen met onze studenten naar India voor een sociaal project. Omdat ik ben geboren in India en als kind internationaal werd geadopteerd, was het voor mij bijzonder om terug te zijn in mijn geboorteland. Ik was er al eens eerder geweest, maar het voelde heel speciaal dat ik mijn studenten kon laten zien waar ik vandaan kwam. Anne-Michèle begreep dat. Ze was oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal en zo ontstond onze hechte vriendschap.”

Gedeelde passie

“In de jaren daarna werden we allebei moeder. Met onze kinderen spraken we regelmatig met elkaar af. Dan gingen we bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark of deden we iets anders leuks. En in 2017 maakten we opnieuw een mooie reis met onze studenten naar Rwanda. Lesgeven was onze passie, dus het was heel mooi dat we dat, in combinatie met onze persoonlijke interesses, konden delen.”

Vreselijk nieuws

“Helaas werd Anne-Michèle in 2020 ziek. Ze had steeds buikpijn, maar haar dokter kon geen duidelijke oorzaak vinden. Omdat haar klachten niet overgingen, maakte Anne-Michèle zich zorgen. Ze voelde zich niet goed en bleek corona te hebben. Na tien dagen isolatie knapte ze echter niet op. Daarom werd er meer onderzoek gedaan en dat leidde tot het vreselijke nieuws dat Anne-Michéle een agressieve vorm van long- en darmkanker had. De ziekte was al in een ver stadium gevorderd. Dit betekende dat Anne-Michèle volgens haar artsen nog maximaal drie jaar te leven had.”

Ingestort

“Ze vertelde het mij via een berichtje toen ik op werk was. Ik kon het niet geloven en stortte in. Lesgeven kon ik die dag niet meer. De enige aan wie ik dacht, was Anne-Michèle. Het idee dat ik haar ging verliezen, vond ik verschrikkelijk. Ik begreep het ook niet. Anne-Michèle had twee jonge kinderen en net een scheiding achter de rug. Ze was weer gelukkig in de liefde en zat eindelijk beter in haar vel. Hoe kon ze dan opeens zo ernstig ziek zijn?”

Steunen

“Hoewel ik heel veel moeite met het nieuws had, besefte ik dat Anne-Michèle niks aan mijn verdriet had. Ik moest er voor haar zijn en zei daarom tegen mezelf: en nu zet ik de knop op. Al snel begon Anne-Michèle met behandelingen die haar leven hopelijk konden verlengen. Om de twee weken ging ik bij haar op bezoek. Op school had ik al onze collega’s opgeroepen om Anne-Michèle kaartjes te sturen. Dit betekende heel veel voor haar. Ze was altijd onder de indruk van alle steunbetuigingen die ze kreeg.”

Genieten samen

“Samen praatten we vaak over haar situatie. Anne-Michèle was nog niet klaar om te sterven. Ze vond het heel moeilijk om te aanvaarden dat ze doodging en maakte zich grote zorgen om haar kinderen die toen elf en veertien jaar waren. Hoe moesten zij verder zonder haar?
Ik leefde enorm met haar mee. Hoewel we veel zware gesprekken voerden, konden we ondanks alles ook genieten samen. Zo organiseerde ik als verrassing voor haar verjaardag een mooie fotoshoot en nam ik haar mee naar een keramieksessie. Dat vond Anne-Michèle echt geweldig. Ze was superblij met deze geslaagde dag.”

Verrassing

“Op haar beurt regelde Anne-Michèle in 2021 ook een verrassing voor mij. Mijn adoptiemoeder was namelijk ook ernstig ziek en ik was heel bang om ze allebei te verliezen. Daarnaast speelde mijn adoptieverleden een grote rol in mijn leven. Ik was al heel lang op zoek naar mijn biologische ouders en streed tegen illegale adoptie. Anne-Michèle steunde mij daar al jaren in en meldde mij in de periode van haar ziekte aan bij BeHeroes (een burgerbeweging in België) die normale burgers in het zonnetje zet. Ze schreef hierbij dat ik heel veel voor haar betekende tijdens haar ziekteproces en dat ik zelf erg actief was in de strijd tegen illegale adoptie. Uit de honderden aanmeldingen werd ik geselecteerd. Echt een prachtige verrassing, vooral omdat Anne-Michèle en ik samen bij Koning Filip werden uitgenodigd.”

43 jaar

“Uiteindelijk overleed Anne-Michèle op 22 februari 2022. Ze werd slechts 43 jaar en vocht tot het einde. Ik was helaas niet bij haar overlijden aanwezig en hoorde het van haar vriend. Het was zo verdrietig nieuws. Ik wist dat ze er alles aan had gedaan om in leven te blijven, maar helaas was het niet anders.”

Eren

“Na haar overlijden ben ik teruggegaan naar India. Daar heb ik Anne-Michèle op haar verjaardag, 13 april 2022, bij de Ganges geëerd. Dit deed ik door houten hartjes met haar naam erop in de rivier te gooien. Voor mij was dit heel symbolisch, omdat ik als kind zelf de rivier had overgestoken om naar het kindertehuis te gaan.
Ook heb ik Anne-Michèle vorig jaar op haar sterfdatum opnieuw geëerd in India bij het graf van de priester waar we allebei bevriend mee waren. Zo legde ik niet alleen bloemen voor hem neer, maar ook de foto en sjaal van Anne-Michèle. Hiermee verbond ik deze twee belangrijke personen symbolisch met elkaar en dat gaf mij veel troost.
Hoewel Anne-Michèle er fysiek niet meer is, voel ik haar nog steeds dichtbij mij. Alsof ze nog leeft, maar dan in een andere vorm. En zo zal ik haar altijd bij mij dragen…”

Tip van Vriendin

Zinvol rouwen is een totaal nieuw en hoopgevend perspectief op rouw. Het verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek centraal staat. Een totaal nieuw, hoopgevend perspectief op rouw. Voor meer info klik op onderstaande button.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Bart Boodts

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.