Canva1 2022 07 29t131546.119

Babyboom op de kraamafdeling: 12 collega’s raakten tegelijk zwanger

Op de afdeling Verloskunde van het Bernhovenziekenhuis in Uden heeft de planner waarschijnlijk de handen vol gehad aan het rondkrijgen van het werkrooster. De ene na de andere werkneemster kwam namelijk vertellen dat er een baby op komst is. De teller van de ‘Bolle Buiken’, zoals ze zichzelf maar zijn gaan noemen, staat op twaalf. Hiervan wisten wij er tien op de foto te krijgen – twee nog in de buik. En de afdeling Verloskunde? Die draaide al die tijd gewoon door!

Baby één: Pleun

Moniek (33, verloskundige) heeft een relatie met Roel (32, administratief medewerker) en is moeder van Len (2) en Pleun (geboren op 8 oktober 2021).

Moniek: “Ik vond het echt te gek dat we dit op deze manier met z’n allen mee hebben mogen maken. Een collega heeft de eerste echo gemaakt en niet veel later heb ik het in onze algemene afdelingsapp gezet dat ook ik zwanger ben. Een goede vriendin van mij heeft mijn bevalling gedaan, maar wel in een ander ziekenhuis, want ik woon niet direct in de buurt van het Bernhovenziekenhuis. Gelukkig was er tussen de verloskundigen genoeg ruimte in de uitgerekende data, waardoor we qua rooster niet in de knel kwamen. Dat hebben we onbewust goed afgestemd!”

Baby twee: Cato

Daily (28, obstetrieverpleegkundige) heeft een relatie met Joey (29, ondernemer) en moeder van Cato (geboren op 10 november 2021).

Daily: “Ik was de tweede op de afdeling die vertelde zwanger te zijn, ons op dat moment totaal niet bewust van wie er nog allemaal zou volgen. We wilden de zwangerschap nog enkele weken geheimhouden. Maar toen ik een bericht voorbij zag komen van twee collega’s of er iemand in zijn of haar omgeving zwangeren kende voor een extra termijnecho voor hun opleiding, heb ik mezelf stiekem aangemeld. Zij wisten het daardoor als eerste. Ik heb een fijne, voorspoedige zwangerschap gehad en ben op 10 november van onze dochter Cato bevallen onder begeleiding van mijn eigen collega’s. Het was heel bijzonder eens ‘aan de andere kant’ te staan.”

Baby drie: Luuk

Janneke (41, obstetrieverpleegkundige) heeft een relatie met Jim (43, storemanager) en is moeder van Max (4) en Luuk (geboren op 29 november 2021).

Janneke: “Dat we uiteindelijk met zo veel zwangeren op één afdeling zouden eindigen, had ik nooit verwacht. Ik was de derde die de aankondiging deed. We hebben na Max lang moeten wachten op Luuk. We kregen een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waar mijn lieve collega gynaecologen me mee geholpen hebben. Het heeft zo zijn voordelen om op deze afdeling te werken. Ik heb tot 34 weken doorgewerkt en ik ben uiteindelijk poliklinisch met mijn eigen verloskundige in ons ziekenhuis bevallen. Het is best een overgang, van één naar twee kinderen, vind ik. Het is een behoorlijke onderneming om het hele spul in te pakken en op stap te gaan. Echt op kraamvisite bij mijn collega’s was ik dan ook nog niet geweest. Ik heb iedereen voor het eerst weer gezien mét baby’s tijdens de fotoshoot voor Vriendin.”

Baby vier: Emma

Silea (30, verpleegkundige) heeft een relatie met Rudney (33, techneut) en is moeder van Sophie (1) en Emma (geboren op 14 december 2021).

Silea: “Ik moest wel vertellen dat ik zwanger was: vanaf de vijfde week deed ik niets dan spugen. Ik heb te lang doorgewerkt in het begin. Toen ik weer een keer groen mijn nachtdienst draaide, trapte een collega op de rem. Ik ben er daardoor even tussenuit geweest, dat had ik echt nodig. Rond de 20ste week stopte het. Vanaf dat moment heb ik mijn zwangerschap huppelend afgemaakt. Ik was de vierde zwangere op de afdeling. Het is heel bijzonder om te mogen meemaken hoe we met zoveel collega’s tegelijk steeds boller werden en dat alles best wel goed is gegaan. Door ons werk weet ik ook hoe het anders kan lopen, je wordt dan ook geconfronteerd met de minder leuke dingen.”

Baby vijf: Linde

Sanne (37, verloskundige) heeft een relatie met Elise (30, verpleegkundige) en is moeder van Merle (2) en Linde (geboren op 18 december 2021).

Sanne: “Vrijwel niemand verwachtte dat ook ik zou aankondigen dat ik zwanger was. De meeste van mijn collega’s gingen ervan uit dat mijn vriendin Elise ons kindje zou dragen, maar toen dat na een jaar maar niet lukte, hebben we de plannen gewijzigd. Ik heb het als eerste aan mijn teamleider verteld, zodat er meteen in het rooster rekening mee kon worden gehouden. ‘Kunnen we nog wel in het Bernhoven bevallen?’ is mij best wel vaak gevraagd door zwangeren die in de krant hadden gezien dat er zoveel baby’s op komst waren binnen de afdeling. Gelukkig is dat nooit echt een probleem geweest, hoewel er bij de verpleegkundigen wel wat struggles zijn geweest de nachtdiensten rond te krijgen. Het was de bedoeling dat ik thuis zou bevallen, maar Linde had in het vruchtwater gepoept. Uiteindelijk heeft Rianne mijn bevalling gedaan en Tineke was er ook bij.”

Baby zes: Yara

Daniëlle (34, obstetrieverpleegkundige) is getrouwd met Rob (39, gynaecoloog) en moeder van Elin (3) en Yara (geboren op 7 januari 2022).

Daniëlle: “Ik zat ergens in het midden van de groep. Ik heb na de geboorte van Elin twee miskramen gehad, waardoor we dit keer tot ongeveer 16 weken hebben gewacht met het nieuws vertellen aan collega’s – die overigens wel een vermoeden hadden. Ik heb doorgewerkt tot 34 weken, ondanks de vele harde buiken. Bij deze zwangerschap had ik te veel vruchtwater, wat per toeval is ontdekt door een collega verloskundige. Ik bleek zwangerschapssuiker te hebben. Gelukkig kon ik wel poliklinisch bevallen in het Beatrixziekenhuis. Mjn man is erbij geweest als partner, niet als gynaecoloog. Er zijn heel wat grappen over gemaakt; zoveel zwangeren en dan ook nog iemand die met een gynaecoloog getrouwd is. ‘Rob heeft er niets mee te maken. Althans, niet met al die andere zwangerschappen’, antwoordde ik dan maar.”

Baby zeven: Lou

Bo (34, obstetrieverpleegkundige) heeft een relatie met Wilbert (37, ICT’er) en is moeder van Nina (3), Fiene (2) en Lou (geboren op 31 januari 2022).

Bo: “Ik onthulde het bericht van mijn zwangerschap ergens in het midden, maar vrij laat, als eerste aan mijn teamleider. Die wist toen dat er na mij nog meer bekendmakingen zouden volgen. Ik heb doorgewerkt tot 35 weken zwangerschap, ik heb me mijn hele zwangerschap goed gevoeld. Er zijn ontzettend veel grappen gemaakt over het grote aantal zwangere vrouwen op onze afdeling. ‘Er is wel een mannelijke gynaecoloog in het spel geweest’, zeiden we dan. Daar was niets aan gelogen, we doelden daarmee op de man van Daniëlle. Ik ben uiteindelijk thuis bevallen.”

Baby acht: Noah

Lisanne (27, obstetrieverpleegkundige) heeft een relatie met Daan (29, zzp’er) en is moeder van Noah (geboren op 19 februari 2022).

Lisanne: “Ik vertelde het als achtste in de groepsapp en werd meteen daarna aan de Bolle Buiken-app toegevoegd. Het was mijn idee om tot 36 weken zwangerschap door te werken, maar er dreigde een vroeggeboorte rond 30 weken, waardoor ik moest stoppen. Ik ben in ons eigen ziekenhuis bevallen. Rianne was op dat moment aan het werk, maar mijn eigen verloskundige was mee, waardoor Rianne een functie als geboortefotograaf kreeg. We hebben nog steeds veel onderling contact, ook via de app. Het is heel fijn advies te vragen. Ik weet als obstetrieverpleegkundige wel veel over de eerste dagen na een bevalling, maar over de eerste maanden van een baby moest ik ook nog van alles leren.”

Baby negen: Pim

Loes (28, obstetrieverpleegkundige) is getrouwd met Jasper (36, ecoloog) en moeder van Nine (2) en Pim (geboren 11 maart 2022).

Loes: “Nummer negen was ik! Ik vertelde het met acht weken al, ik had geen zin het nog langer geheim te houden – je bent er die eerste weken dag en nacht mee bezig in je hoofd. Ik was 19 weken zwanger toen bleek dat mijn baarmoedermond verkort was. Dat sloeg bij mij in als een bom. Ik moest geopereerd worden in het Radboud Ziekenhuis, daar is een bandje om mijn baarmoedermond geplaatst, waarna ik volledige rust moest houden. In de twintig weken dat ik plat heb gelegen, heb ik heel veel steun aan mijn collega’s gehad. Hun betrokkenheid deed me goed. Ze kwamen langs, maar ook de dagelijkse berichten in de app waren een welkome afleiding. Uiteindelijk ben ik bevallen in het Bernhovenziekenhuis. De meeste van de Bolle Buiken hadden op dat moment verlof. Alleen Anne is van die groep die nacht langs geweest om Pim te bewonderen.”

Baby tien: Lotte

Tineke (32, obstetrieverpleegkundige) heeft een relatie met Bart (35, monteur) en is moeder van Veerle (4), Femke (2) en Lotte (geboren op 27 maart 2022)

Tineke: “Ik was de tiende die met de mededeling kwam dat er nog een baby op komst was. Voordat ik het mijn collega’s vertelde, informeerde ik eerst mijn teamleider en de planner – het leek me wel fijn dat zij het zo snel mogelijk zouden weten. Je zou denken dat ze ervan schrokken, maar hun reactie was hartstikke leuk. ‘Proficiat’, zeiden ze allebei meteen. Ik voelde me best een beetje bezwaard dat ik er ook nog eens bij kwam, maar dat bleek dus niet nodig. Het is de afgelopen tijd bij ons op de afdeling nog meer over baby’s en zwanger zijn gegaan dan normaal al het geval is. We noemden ons zelf ‘De Bolle Buikjes van B4West’ en hadden zelfs een appgroep waarin we alles bespraken. Op het raam van de koffiekamer hadden we al onze namen en de uitgerekende data staan.”

Baby elf: Ebbe

Rianne (35, verloskundige) heeft een relatie met Gunnar (35, kinderarts) en moeder van Ilva (5), Odin (3) en Auke (1).

Rianne: “Mijn tien zwangere collega’s hadden de krant gehaald met het nieuwsbericht en een leuke foto. Ik wist op dat moment al dat er nog twee zwangeren bij zouden komen; Anne en ik. Dit is mijn vierde kindje. Ik vond het heel lastig om het bekend te maken in bijzijn van Anne, ik wist hoe groot haar kinderwens was. Ik heb haar daarom apart genomen. ‘Ik moet je iets vertellen. Sorry, ik ben zwanger’, heb ik voorzichtig gezegd. Toen kon Anne het niet langer voor zich houden. ‘IK OOK!’ riep ze enthousiast. Er liep precies op dat moment een collega langs. ‘Dat hoorde ik’, zei ze lachend. Ik was zó blij voor Anne. We hebben het nadat we het elkaar hadden verteld nog wel even geheimgehouden voor de rest van het team.”
(Rianne is op 24 mei 2022 bevallen van een zoon: Ebbe!)

Baby twaalf: Finou

Anne (35, obstetrieverpleegkundige), getrouwd met Deodat (36, projectmanager)

Anne: “In januari 2021 had ik een tweede miskraam, het is voor mij wat dat betreft best een pittige tijd geweest. Maar toen had ik dus een half jaar geleden opnieuw een positieve test in handen, net op het moment dat we onze pup in huis kregen. De pup werd een leuke voorbereiding op het echte werk: aan een jonge hond heb je immers ook je handen vol. In het begin van mijn zwangerschap was ik het ene moment vol vertrouwen, het andere moment vond ik het té spannend. Inmiddels ben ik er heel relaxed in geworden. Alles gaat goed, wel ben ik eerder gestopt met werken omdat het fysiek te zwaar werd. ben Ik ben nu 39 weken zwanger. Tot week 36 had ik sterk het voorgevoel dat we een meisje zouden krijgen, nu neig ik meer naar een jongen en dat terwijl we nog steeds geen 100%-zeker jongensnaam hebben…”
(Anne is op 19 juni 2022, op Vaderdag bevallen van een dochter: Finou)

tekst: Hester Zitvast