vrouw

Zo herken je een te traag of te snel werkende schildklier

Je schildklier, grote kans dat je er nooit aan denkt. Toch is het vlindervormig orgaan superbelangrijk voor je lijf.

Wat doet de schildklier?

Het is een heel belangrijke hormoonklier: een vlindervormig orgaan in de halsstreek dat met behulp van jodium schildklierhormonen produceert. Deze hormonen zijn onmisbaar voor veel processen in je lijf: je hartslag, ademhaling, bloeddruk, groei, spijsverteringsstelsel, stofwisseling, zenuwstelsel en geestelijk welzijn. Ook kunnen ze je vruchtbaarheid beïnvloeden. Werkt je schildklier niet optimaal? Dan kunnen je hormonen en maandelijkse cyclus uit balans raken.

Wat als je schildklier niet goed werkt?

Een schildklier kan te traag of te snel werken. Bij een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, worden er te weinig hormonen aangemaakt. Dit komt in 90 procent van de gevallen door de ziekte van Hashimoto: een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken is. Ook chronische stress, jodiumgebrek, roken en streng diëten kunnen de schildklier vertragen.
Het gevolg? Een rillerig gevoel, onverklaarbaar aankomen, obstipatie, vermoeidheid, haaruitval, een droge of bleke huid, onregelmatige menstruatie en psychische klachten.
Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) maakt te veel hormonen aan. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de ziekte van Graves (een auto-immuunziekte), een schildklierontsteking of een goedaardig gezwel in de schildklier. Vooral klachten als hartkloppingen, zweten, uitpuilende ogen, onverklaarbaar afvallen, nervositeit, depressieve stemmingen en vermoeidheid komen bij hyperthyreoïdie voor.

Bloedonderzoek

Herken je de symptomen? Neem dan altijd contact op met je huisarts of een hormooncoach – mensen met schildklierproblemen kunnen immers sneller last krijgen van hart- en vaatziekten. Door middel van een bloedonderzoek kun je de werking van je schildklier laten controleren.

Behandeling

Een trage of te snel werkende schildklier is vaak goed te behandelen met medicijnen of een gezonde, uitgebalanceerde leefstijl. In sommige gevallen is een behandeling met radioactief jodium of een operatie nodig, maar gelukkig kun je zelf ook al veel doen om je schildklier gezond te houden.
Voedings- en hormooncoach Ellen Tiben begeleidt in samenwerking met haar team van artsen en therapeuten al jarenlang cliënten met hormonale klachten. Ook kampt ze zelf met de ziekte van Hashimoto, die ze door haar gezondere leefstijl onder controle heeft gekregen.
“Ik adviseer mensen met bovenstaande klachten altijd om onder begeleiding over te gaan op een gezonde leefstijl”, vertelt ze. “Probeer voeding met E-nummers en/of chemicaliën te vermijden, want die kunnen je hormonen verstoren. Kies voor groenten, fruit, vlees, kip en rauwkost en ga het liefst voor gluten-, soja- en lactosevrij. Vind je het lastig om op deze manier boodschappen te doen? Vraag dan hulp aan een expert. Van een voedings- en hormooncoach krijg je vaak kant- en klare weekmenu’s die lekker én makkelijk zijn.”

Voldoende jodium

Ook rust, regelmaat en dagelijks bewegen zijn volgens Tiben een must. “En let erop dat je voldoende jodium binnenkrijgt, want dat heeft je schildklier nodig om het hormoon aan te maken.” De aanbevolen hoeveelheid is 150 microgram per dag. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan moet je tussen de 175 en 200 microgram binnenkrijgen. “Van nature komt jodium voor in zeevis, zeewier, algen en zeekraal: niet alleen lekker, maar dus ook nog hartstikke gezond.”