vrouw rijk

Zó groot is de kans dat je 2024 als miljonair begint

Dat de kans klein is, weten we allemaal. Toch kopen veel mensen elk jaar weer een Oudejaarslot in de hoop een heleboel geld te winnen.

Maar hoe groot is de kans dat je het jaar als miljonair begint nou echt?

Kans

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: die kans is héél erg klein. In 2019 werden 6,3 miljoen loten verkocht voor de Oudejaarstrekking. Dit maakte de kans op het winnen van de jackpot 1 op 6,3 miljoen, ofwel 0,00000016. Ter vergelijking: de kans dat je binnen drie keer de juiste pincode van een gevonden pinpas raadt (kans is 0,0003) is 1890 keer groter.

‘Magisch denken’

Waarom doen jaarlijks dan toch zoveel mensen mee? “We zijn geneigd om kansen te hoog in te schatten”, legt journalist en econoom Mathijs Bouman uit aan RTL Nieuws. “Dat doen we bij loterijen, maar bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van overbodige verzekeringen.”

“Dat principe is hetzelfde: we worden bang of lekker gemaakt met een bepaald vooruitzicht en vergeten naar de kansberekening te kijken”, vervolgt hij. “Op het gebied van kansrekening zijn we heel dom, dat kunnen we heel slecht. Dan vallen we terug op ‘magisch denken’. Even op de dobbelstenen blazen voordat je gooit of je loten kopen bij een winkel waar al meerdere prijzen zijn gevallen.”

Voorstellingsvermogen

Hoogleraar financiën aan de VU Martijn van den Assem voegt toe dat loterijen in hun reclames op ons voorstellingsvermogen inspelen. “Door winnaars van loterijen in reclames te laten optreden, denken veel mensen: dat had ik kunnen zijn”, vertelt hij. “Het is verdraaid slim om de kleine kans op het winnen van de hoofdprijs op die manier in beeld te brengen.”

En wat als loterijen nu eens meerdere mensen 1 miljoen euro zouden geven, in plaats van één persoon een gigantisch bedrag? “Het zou eerlijker zijn”, aldus van den Assem. “Maar het blijkt dat als loterijen dat doen, er minder loten verkocht worden. Het is voor deelnemers blijkbaar verleidelijker om mee te doen als de hoofdprijs enorm is. Ook al is de kans dat je dan wint nagenoeg nul.”

RTL Nieuws
Foto: Getty Images