Woon ook bewust en kies voor energiezuinige oplossingen

Woon ook bewust en kies voor energiezuinige oplossingen

Het wordt steeds drukker om ons heen en toch wil je natuurlijk zo comfortabel mogelijk leven. Zoals je inmiddels wel overal heb gemerkt, kost dit veel energie, veel geld en gaat ook veel grondstoffen kosten. Klimaatverandering, veroorzaakt door het veelvuldige gebruik van fossiele brandstoffen is een feit.

We moeten met z’n allen maatregelen nemen om de wereld duurzamer te maken. Regeringen en bedrijven doen hier al veel aan, maar of het genoeg zal blijken te zijn, dat valt nog te bezien. Maar wat kan jij als individu bijdragen aan duurzaamheid en een energiezuiniger maatschappij? Je kunt kiezen voor grootste veranderingen zoals het plaatsen van zonnepanelen of je huis voorzien van dubbel glas maar je kunt ook wat kleiner starten door het gebruik van led lampen en led tl.

Je energierekening rijst de pan uit

Eigenlijk moet je wel. Je hebt vast om je heen gehoord hoe enorm de gasprijs en de prijs voor elektriciteit is gestegen. Waarschijnlijk heb je het zelf gemerkt en ben je hier enorm van geschrokken. De plotselinge, enorme prijsstijging brengt veel bedrijven en huishoudens in de problemen. Regeringen proberen elk op hun eigen manier de gevolgen van deze prijsstijgingen zoveel mogelijk te temperen. Overal om ons heen zien we dat mensen noodgedwongen zuiniger aan doen met energie. Beleidsmakers stellen dat de energieprijzen een hele tijd hoog zullen blijven. Je energierekening rijst de pan uit, maar gelukkig kun je hier wat aan doen. 

Energiezuinige oplossingen die om een investering vragen

Hoeveel energie en gas gebruikt je huishouden? Veel van het huidige gasverbruik gaat richting verwarming van onze woningen. Door een warmtepomp aan te schaffen kun je je woning verwarmen en zo bezuinigen op het verstoken van gas. Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Het is alleen jammer dat zowel een warmtepomp als zonnepanelen vragen om een behoorlijke investering. Echter, met de huidige prijzen is de kans groot dat je jouw investering binnen een aantal jaar terugverdient.

Energiezuinige tips die je zo kunt implementeren

Wist je dat in de meeste huizen te veel licht brandt? Natuurlijk hoeft het niet aardedonker te zijn bij je thuis, maar je kunt veel besparen door onnodige verlichting uit te doen. Waarschijnlijk heb je thuis veel apparaten die aangesloten zijn op het stroomnet en in hun stand-bymodus gaan als je ze niet gebruikt. In stand-by gebruiken ze nog steeds stroom en dat is vaak meer dan je denkt. Bij een gemiddeld huishouden is dit ongeveer 450 kWh per jaar. Wat betaal je bij je huidige leverancier voor 1 kWh? Vermenigvuldig dit met 450 en je ziet meteen hoeveel je kunt besparen door je apparatuur uit te zetten, al dan niet via een stekkerdoos met schakelaar. Met een slimme thermostaat kun je de verwarming van je woning zo regelen dat je honderden euro’s bespaart zonder dat het voor jou onaangenaam aanvoelt. 

Duurzaam en voordelig: een led tl en andere ledlampen

Er is een reden waarom steeds meer bedrijven en gezinnen overstappen op led tl verlichting en ledlampen. Een led tl gaat veel efficiënter om met energie. Een led tl zet een hoger percentage van zijn energie om in licht en zo min mogelijk in warmte. Een led tl gaat bovendien een stuk langer mee. De aanschafprijs van een led tl of andere ledlampen ligt iets hoger, maar dat heb je heel snel terugverdiend.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.