witte kerst

Het weerbericht waar je op wacht: krijgen we dit jaar een witte kerst?

All I want for Christmas is… een mooie, witte poederlaag sneeuw. De vraag is alleen of de weergoden Nederland met een witte kerst zegent of niet.

Witte kerst of niet?

In sommige huizen staat de kerstboom al, voorzichtig worden de eerste feestelijke nummers gedraaid en in veel families spreken ze al af bij wie ze op welke dag kerst vieren. Eén ingrediënt ontbreekt hier nog: wat wordt de weersverwachting?

Hoewel je op het moment van publiceren – een maand van tevoren – niet goed kunt voorspellen, is er wel slecht nieuws voor sneeuwliefhebbers. De kans is klein dat het gaat sneeuwen.

Lees ook: Bewezen: vroeg de kerstversiering ophangen, is gezond én goed voor je imago

Hoe zit dat?

De laatste witte kerst dateert alweer uit 2010, toen Nederland voor het tweede jaar op rij gezegend werd met een sprookjesachtige sneeuwlaag op de grond. Het neemt niet weg dat Nederland steeds warmer wordt, waardoor het minder vaak sneeuwt. Als het eindelijk sneeuwt, blijft het minder lang liggen. De kans dat we in de toekomst in Nederland nog een witte kerst beleven, neemt ieder jaar af.

Bovendien spreken we pas van een witte kerst als op beide feestdagen minimaal een gesloten sneeuwdek van 1 centimeter ligt tijdens het meetmoment om 9 uur ’s ochtends. Sinds 1901 is dat acht keer voorgekomen. De laatste keer was dus in 2009 en 2010 en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat we 2022 aan het rijtje toevoegen, helaas.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Weer
Foto: Getty Images