wijn

Wie helpt Frankrijk? Ze zitten in de problemen door een wijnoverschot

Alsof er niet genoeg ellende in de wereld is, is er momenteel een serieuze wijncrisis aan de hand in Frankrijk. Er wordt te veel wijn geproduceerd, waardoor de nood aan de man komt.

Frankrijk in de problemen door overschot van wijn

De Fransen lijken nog niet te snappen dat het pas crisis is als de wijn op is. Toch valt er momenteel niks te proosten nu er plannen zijn om niet alleen wijn te vernietigen, maar ook wijngaarden zelf. Maar ja, er wordt minder wijn geconsumeerd dan er gemaakt wordt, waardoor de Fransen met een overschot kampen. Om de wijnboeren van hun volle vaten af te helpen, moet er wel actie ondernomen worden.

Alleen al in Bordeaux nemen ze afscheid van 15.000 hectare aan prachtige wijnstokken. Het land wordt gerooid, zodat de boeren andere gewassen kunnen verbouwen.

Wijn gedestilleerd

Daar blijft het niet bij. Er wordt ook nog eens 2,5 miljoen hectoliter aan wijn gedestilleerd. Simpelweg omdat er geen andere bestemming voor is. Via deze weg kunnen de boeren toch nog iets verdienen aan de oogst. De alcohol wordt uit de wijn gehaald, zodat het onder andere voor parfum gebruikt kan worden.

Alleen het destilleren kost de Franse overheid al een slordige 160 miljoen euro. Of dit genoeg is, moet nog blijken. Duizenden wijnboeren zitten op dit moment in de problemen door het overschot.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: AD
Foto: Getty Images