woning

Wat wordt niet gedekt door een inboedel- en woonhuisverzekering?

Heb je een koophuis? Dan is de kans groot dat je zowel een opstal- als inboedelverzekering hebt afgesloten. Alhoewel alleen eerstgenoemde verzekering verplicht is, zien de meeste mensen in dat het belangrijk is om ook hun inboedel te verzekeren.

Beide verzekeringen dekken schade door brand, storm of inbraak. Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf en alles wat hieraan vastzit, terwijl een inboedelverzekering juist bedoeld is voor de losse spullen in huis. Denk overigens niet dat alles verzekerd is, want er zijn uitzonderingen. Om jou hier bewust van te maken, vertellen we in deze tekst wat er buiten de dekking van een inboedel- en opstalverzekering valt.

Inboedelverzekering

Wie een inboedelverzekering af wil sluiten hoeft hier niet lang naar te zoeken. Deze verzekering kun je namelijk bij vrijwel iedere verzekeraar afsluiten. Sluit je een inboedelverzekering af? Dan is jouw inboedel in ieder geval verzekerd voor schade door brand, rook en roet, storm, regen, sneeuw en hagel, blikseminslag en inductie, overstroming, inbraak en diefstal en vandalisme. Ook schade aan geleende spullen valt binnen de dekking van een inboedelverzekering. Schade veroorzaakt door jezelf is niet standaard meeverzekerd. Gelukkig kun je bij veel verzekeraars een inboedelverzekering afsluiten waarbij dit wel binnen de dekking valt. Omdat je beter verzekerd bent als je voor deze uitgebreidere inboedelverzekering kiest, betaal je hier logischerwijs ook een hogere premie voor.

Wordt jouw laptop of smartphone uit je woning gestolen en heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan wordt de schade vergoed door een verzekeraar. Dit gebeurt overigens alleen als er braaksporen aanwezig zijn. Als jouw smartphone in het openbaar gestolen wordt, denk je misschien dat dit ook binnen de dekking van een inboedelverzekering valt. Helaas is dit niet het geval, want deze verzekering heeft alleen betrekking op losse spullen in huis. Gelukkig kun jij je wel verzekeren voor diefstal van waardevolle spullen buiten de deur. Bij veel verzekeraars kun je namelijk een buitenshuisverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je schade, verlies en diefstal van je persoonlijke bezittingen als je buiten jouw woning in Nederland bent. Fietsen, kleren en schoenen die je draagt en gewone gebruiksschade (krassen en vlekken) vallen buiten de dekking van deze verzekering.

Opstalverzekering

Net als een inboedelverzekering dekt een woonhuisverzekering – zoals een opstalverzekering ook wel genoemd wordt – ook schade door onverwachte gebeurtenissen. Het belangrijkste verschil zit hem in de spullen die verzekerd zijn. Zo zijn de woning zelf en alles wat hieraan vastzit verzekerd dankzij een opstalverzekering. Deze zaken zijn verzekerd voor:

– Schade door brand en elektriciteit (zoals kortsluiting)
– Schade door storm, blikseminslag, neerslag en vorst
– Schade door inbraak en diefstal
– Breuk of lek in (dubbel)glas
– Schade tijdens verbouw of aanbouw.

Ook voor deze verzekering geldt dat bepaalde zaken niet verzekerd zijn. Verzekeraars keren bijvoorbeeld geen geld uit als de schade het gevolg is van slecht of te lang uitgesteld onderhoud. Ook schade door normaal gebruik, zoals slijtage, verrotting of roest, valt niet binnen de dekking van een woonhuisverzekering. Is jouw huis beschadigd geraakt door grondwater of een aardbeving? Dan heeft het eveneens geen zin om bij jouw verzekeraar aan te kloppen. Deze zaken vallen namelijk ook buiten de dekking van een opstalverzekering.

Deze tekst is geschreven in samenwerking met Interpolis.