supermaan

Wat is een supermaan en wanneer kun je ‘m zien?

Met de volle maan ben je waarschijnlijk wel bekend. Maar wist je dat er een paar keer per jaar ook een supermaan te zien is? Een bijzonder fenomeen.

Wat is een supermaan?

Eén, soms twee, keer per maand is er een volle maan. Van de verschillende maanfasen is dat de bekendste. Tijdens volle maan staat de aarde tussen de maan en de zon in, waardoor de maan in zijn geheel zichtbaar is. Omdat de maan niet in een reguliere maar een ovaalvormige cirkel om de aarde draait, ziet de volle maan er soms anders uit. Staat de maan dichter bij de aarde? Dan oogt de maan groter en helderder dan normaal, wat ook wel een supermaan genoemd wordt.

Wanneer te zien?

De supermaan is een paar keer per jaar te zien en volgt elkaar altijd op. Per jaar verschilt het wanneer je de maan kunt bekijken. In 2024 is dat op 18 september en 17 oktober.

Betekenis

De betekenis van een supermaan is voornamelijk astronomisch van aard, waarbij het benadrukt dat de maan op dat moment dichter bij de aarde staat dan gemiddeld. Het kan ook symbolisch worden geïnterpreteerd als een krachtig kosmisch verschijnsel dat een gevoel van verbondenheid met het universum oproept.

Tijdens een supermaan kun je verschillende emoties of gevoelens ervaren, afhankelijk van je persoonlijke overtuigingen, culturele achtergrond en emotionele toestand. Voor de ene persoon is een supermaan een magisch of spiritueel moment, terwijl de ander vooral geniet van de natuurlijke schoonheid van deze bijzondere maan.

Bijzonder

Een supermaan komt dus niet zo vaak voor, net als de zeldzame bloedmaan. Ontdek hier alles over de rode maan.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de diepgaande invloed van de maan op je emoties, zelfbeeld en relaties met Astrologie voor de ziel van Jan Spiller. Leer over maansknopen voor persoonlijke inzichten en talenten, ideaal voor wie snel zelfkennis wil opdoen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: National Geographic, Weeronline
Foto: Getty Images

Jan Spiller