vrouwen uit eten terras gesprek

Wanneer hebben we geen coronatoegangsbewijs meer nodig?

Sinds zaterdag is het verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien wanneer je een restaurant, evenement of congres wilt bezoeken. Een maatregel waar niet iedereen voorstander van is.

Veel mensen vragen zich dan ook af hoe lang we eraan vast zullen blijven zitten. Komen we er ooit vanaf?

Coronatoegangsbewijs

Afgelopen augustus gaven demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie aan dat ze 1 november wilden kijken of het coronatoegangsbewijs nog noodzakelijk was. Op die datum wordt een nieuwe afweging gemaakt van de maatregelen. Dit kan betekenen dat het bewijs weer wordt afgeschaft, maar het kan ook nog langer blijven bestaan.

Inzet

In het plan dat het kabinet openbaar heeft gemaakt wordt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te zetten bij alle risiconiveaus genoemd. Zelfs als we weer zouden belanden in het laagste risiconiveau, kan de overheid het bewijs nog gericht inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de inzet in bepaalde regio’s.

Wordt de situatie juist weer ernstiger, dan kan een coronatoegangsbewijs ook verplicht worden op andere plekken, zoals het onderwijs.

Kortom: het is nog erg lastig om te voorspellen wanneer we weer van het toegangsbewijs af zijn. Het hangt af van verschillende factoren, zoals het percentage gevaccineerden, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de opkomst van nieuwe virusvarianten.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images