Wacht niet te lang met je diamant verkopen

Ben je in het bezit van een sieraad die een diamant bevat? Dan draag je deze mogelijk met trots. Als je dit sieraad jaren geleden gekregen hebt, ben je er inmiddels misschien op uitgekeken. In dat geval ligt hij mogelijk stof te vangen in jouw sieradenbakje of kast. Zonde, want een diamant is vaak een…

Ben je in het bezit van een sieraad die een diamant bevat? Dan draag je deze mogelijk met trots. Als je dit sieraad jaren geleden gekregen hebt, ben je er inmiddels misschien op uitgekeken. In dat geval ligt hij mogelijk stof te vangen in jouw sieradenbakje of kast. Zonde, want een diamant is vaak een leuk bedrag waard. Overweeg daarom om een sieraad met diamant te verkopen als je deze nooit meer draagt. Wacht hier niet te lang mee, want dit kan gevolgen hebben voor de prijs die je krijgt voor jouw diamant.

Redenen om jouw diamant snel te verkopen

Diamanten zijn bijzonder kostbaar. Vandaar dat er eigenlijk altijd wel vraag naar is. Daarom zie je misschien niet in waarom het verstandig is om jouw diamant(en) snel te verkopen. Als de vraag naar diamanten toeneemt, stijgt de prijs immers ook. Dit is inderdaad het geval, maar te lang wachten met verkopen van diamanten kan ook verkeerd uitpakken. Wanneer de vraag afneemt, daalt de prijs namelijk. Hierdoor levert verkoop van diamanten je mogelijk (veel) minder op dan wanneer je verkoopt op het moment dat de diamantprijs hoog staat.

Om te bepalen of dit een goed moment is om te verkopen, doe je er goed aan naar de koers van de laatste jaren te kijken. Heeft de prijs van diamant nog nooit zo hoog gestaan? Dan is het een goed moment om ze te verkopen. De prijs kan weliswaar nog verder stijgen, maar besef je goed dat hij ook (snel) kan dalen. Wanneer je (te) lang wacht met verkopen, kan dit dus ook nadelige gevolgen hebben voor de prijs die je voor jouw diamant(en) krijgt.

Factoren die de waarde van een diamant bepalen

Voordat je besluit om diamanten te verkopen, wil je waarschijnlijk eerst weten hoeveel een diamant waard is. Dit is op voorhand niet te zeggen, want iedere diamant is anders. Daarom wordt er altijd naar vier factoren gekeken om de waarde van diamanten te bepalen: kleur, slijpwijze, karaat en zuiverheid. In de wereld van diamanten staan deze factoren ook wel bekend als de 4 C’s. Aan de hand hiervan kan niet alleen de kwaliteit van een diamant achterhaald worden, maar ook waar hij uit bestaat.

Heb je geen kennis van de 4 C’s? Dan ben je niet in staat om zelf de waarde van diamanten te bepalen. Neem een diamant daarom altijd mee naar een expert, zoals de Specialisten van Waarde. De mensen die hier werken hebben verstand van zilver, goud en diamanten, waardoor ze een nauwkeurige inschatting kunnen maken van de waarde.

Hoe verkoop ik diamanten?

Als de waarde van diamanten je aanstaat, besluit je waarschijnlijk om ze te verkopen. Ook hiervoor kun jij je het beste richten tot een specialist op het gebied van goud inkoop. Heb je jouw diamanten door zo’n specialist laten taxeren en blijken ze geld waard te zijn? Dan brengt een goudexpert hier een bod op uit. Dit bod is geheel vrijblijvend, waardoor je zelf bepaalt of je erop ingaat of niet. Ben je niet helemaal tevreden met de prijs? Dan kun je proberen om de diamanten aan iemand anders te verkopen. Verwacht alleen niet dat je dan een eerlijke prijs krijgt voor jouw diamanten.

Deze tekst is geschreven in samenwerking met goudwisselkantoor.nl.