Kat katten baasjes

Dít is waarom je kat z’n ‘gekke 5 minuten’ heeft

Katteneigenaren zullen het vast herkennen: lag je dier net nog rustig op de bank, ineens verandert hij in een wilde tijger die de hele kamer door rent.

Waar komen deze ‘gekke 5 minuten’ toch vandaan?

Energie kwijt

Er wordt over het algemeen aangenomen dat veel (huis)katten dit gedrag vertonen om hun overtollige energie kwijt te raken en hun jachtinstinct te bevredigen. Het is dan ook niet gek dat vooral katten die niet of weinig buiten komen weleens last hebben van de ‘gekke 5 minuten’. Hoewel ze hun jachtinstinct in huis niet volledig kwijt kunnen, moet het er wél uit. Het vormt dan ook een soort ontlading voor het dier.

Jagen

Rent je kat vooral laag over de grond door het huis heen? Dan beeldt hij zich waarschijnlijk in dat er iets te jagen valt. Veel dieren zullen dit gedrag vooral vertonen in de ochtend- of avondschemering, omdat dit normaal de tijd is waarop ze het liefst jagen. Toch kan het ook op andere momenten van de dag – of ’s nachts – voorkomen.

Na het poepen

Naast het kwijt moeten van zijn energie, is er nog een reden dat je kat ineens wild rond kan gaan rennen: een bezoekje aan de kattenbak. Vooral wanneer het dier heeft gepoept, kan het nog weleens voorkomen dat hij z’n gekke 5 minuten vertoont.

Lees ook: je kat alleen thuis laten? Zo lang kun je maximaal wegblijven

Veel spelen

Straf je kat niet wanneer hij z’n ‘gekke 5 minuten’ heeft, maar laat hem gewoon gaan. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat hij zich niet te veel verveelt door regelmatig met hem te spelen. Dit is ook belangrijk om je dier fit en gezond te houden. Wanneer je kat niet vaak buiten komt, kan het spiervolume eerder afnemen en kunnen gewrichten stijf worden. Zorg er dus voor dat hij voldoende beweegt.

Let op: vertoont je kat buiten zijn ‘gekke 5 minuten’ ook op andere momenten wild gedrag? Dan is het goed om even met de dierenarts te overleggen. Het kan namelijk dat hij gezondheidsproblemen heeft, zoals epilepsie, rugproblemen of parasieten. Ook is het goed om in de gaten te houden dat het rondrennen van het dier na zijn bezoek aan de kattenbak niet te maken heeft met afwijkende ontlasting of pijn.

Bron: MAX Vandaag, Praktijk voor Kattengedrag
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.