De jeugd van tegenwoordig krijgt wél voorlichting over de clitoris

De jeugd van tegenwoordig krijgt wél voorlichting over de clitoris

Voorlichtingsplatform Sense biedt scholen dit jaar een herzien lespakket seksuele voorlichting aan. Een waarin ook het vrouwelijke geslachtsorgaan uitvoerig staat beschreven. Want de clitoris, dat is niet alleen maar dat ‘knopje tussen de kleine schaamlippen’.

Voorlichtingsplatform Sense biedt scholen dit jaar een herzien lespakket seksuele voorlichting aan. Een waarin ook het vrouwelijke geslachtsorgaan uitvoerig staat beschreven. Want de clitoris, dat is niet alleen maar dat ‘knopje tussen de kleine schaamlippen’.

Minder prioriteit

Zo wordt de clitoris omschreven in het boek ‘Biologie voor jou’ (2013) van schoolboekenuitgever Malmberg, momenteel in gebruik op 60 procent van de scholen. Dat een penis stijf wordt als een man zin heeft, wordt jongeren al vroeg geleerd. Maar hoe het bij de vrouw down under precies werkt, is voor veel mensen nog een mysterie. Zélfs voor vrouwen. Hoewel sinds 1998 bekend is dat de clitoris niet alleen vanbuiten zit, maar doorloopt naar binnen en van vergelijkbare grote is als een penis, is er van deze ontdekking nog niets terug te vinden in de schoolboeken. Terwijl ze wél allemaal een doorsnede van het mannelijk geslachtdeel laten zien. Op de vraag hoe het komt dat de anatomie van de vulva en vagina tot nu toe minder prioriteit had, heeft niemand echt een antwoord.

Stijve clitoris

De inwendige clitoris werd simpelweg decennialang ‘vergeten’. Tot seksuologe Ellen Laan in 2017, met haar promotieonderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen, iedereen verwelkomde in de wereld van de clit. Een complex geslachtsorgaan waar we als maatschappij nog veel te weinig van afweten, maar hier komt verandering in. Vanaf het nieuwe schooljaar leren zowel jongens als meisjes dankzij Sense hoe de clitoris er echt uitziet, inclusief haar zwellichamen. “Het is belangrijk dat kinderen leren hoe hun lichaam werkt”, zegt Elsbeth Reitzma, voorlichter bij Sense. “We willen kinderen daarom laten zien dat niet alleen jongens een stijve piemel krijgen als ze opgewonden zijn, maar dat er bij meisjes ongeveer hetzelfde gebeurt.”

Lees ook: Met deze tips houd je je seksleven spannend

Anatomie leren

In januari heeft Sense de Pubergids herzien om de anatomie van de clitoris net zo uitvoerig te beschrijven als die van de piemel. Zo leren kinderen bij het hoofdstuk ‘vulva/vagina’ dat er bij opwinding meer bloed naar de clitoris stroomt, waardoor ze van binnen opzwelt. De voorlichtingsgids is voor kinderen vanaf tien jaar en kan zowel online bekeken worden als door scholen worden uitgedeeld. “We kijken daarbij heel bewust welke informatie kinderen aankunnen”, zegt Reitzma. Een afbeelding van hoe de clitoris er vanbinnen uitziet, laat Sense in de Pubergids dan ook pas zien bij het hoofdstuk opwinding, dat bestemd is voor groep 7/8. “We krijgen van ouders soms wel de vragen over wat onze voorlichting precies inhoudt, maar wanneer we dit nader toelichten, zien tot nu toe alle ouders het belang ervan in dat kinderen ook leren over het geslachtsorgaan van de vrouw.”

#kut-voorlichtings-week

Uit onderzoek van 3Vraagt in samenwerking met 3FM Tussenuur en Brandpunt+ blijkt dat jongere tussen de 16 en 34 jaar de huidige seksuele voorlichting les niet voldoende vinden. Zij geven de les gemiddeld slechts een 5,8. Deze week start naar aanleiding van het onderzoek de #kut-voorlichting-week om aandacht te vragen voor leukere en betere seksuele voorlichting op de middelbare school. Hoewel jongeren aangeven dat ze genderidentiteit, plezierige seks, seks met jezelf en weerbaarheid missen in de les, wordt er niet gevraagd naar meer informatie over de anatomie van de vulva en vagina.

Lees ook: Dit zijn de allergrootste seksafknappers

Geen noodzaak

Op welke scholen jongeren vanaf het nieuwe schooljaar ‘clitkundig’ worden gemaakt, is nog even afwachten. Scholen mogen zelf een lespakket kiezen, zolang deze maar voldoet aan de Europese richtlijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2012 heeft opgesteld. Het lespakket ‘Lang Leve de Liefde’ van SOAIDS is onder scholen ook populair. Zij hebben er echter voor gekozen om de informatie die ze over de clitoris geven niet te herzien. “We moeten keuzes maken”, zegt woordvoerder Lisette Schutte. “We willen compleet en volledig zijn, maar we houden ook rekening met het niveau van de doelgroep en het belang van het communiceren van deze informatie”, aldus Schutte. Het lespakket van Sense is tot nu toe de enige die meer onderwijst over de clitoris.

Tekst: Jamy Joy Sens. Foto: iStock