5 tips bij het kopen van een huis

5 tips bij het kopen van een huis

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen? Dan kun je onze tips wel gebruiken! Wij geven je een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden wanneer je een huis koopt. Het is namelijk geen aankoop die je zomaar even doet. Met onze tips vermijd je valkuilen en zorg je ervoor dat je een weloverwogen beslissing maakt.

Bereken wat je kunt lenen

Voordat je een huis koopt is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit heeft invloed op het type huis dat je kunt kopen. De maandlasten moet je namelijk wel kunnen betalen. Online kun je de maandlasten van je hypotheek berekenen. Deze kun je daarna met een hypotheekadviseur bespreken. Als je inzicht hebt in wat je kunt lenen, kun je gerichter op zoek naar een huis.

Must have en nice to have

Wanneer je op zoek gaat naar een huis, heb je vast een heel wensenlijstje. Bijvoorbeeld een grote tuin op het zuiden, minimaal drie slaapkamers, veel daglicht, minimaal 100 m², een schuur, een goede locatie, een bad, speeltuintje in de buurt, supermarkt om de hoek, ga zo maar door. Je kunt vaak niet alles hebben. Tenzij je een ongelimiteerd budget hebt natuurlijk, maar dat komt niet vaak voor. Maak een splitsing in must have en nice to have. Heb je twee kinderen? Dan zijn drie slaapkamers waarschijnlijk een must have. Maar misschien zul je moeten inschikken op het aantal vierkante meters of de kant van de tuin. Deze zijn nice to have. De must have en nice to have zal per persoon verschillen. Maak een goed overzicht en probeer concessies te doen waar mogelijk. Dit maakt de zoektocht naar je huis makkelijker. 

Meerdere woningen bezichtigen

Heb je een mooie woning op het oog? Dan wil je deze natuurlijk gaan bezichtigen. Focus je niet te veel op één woning. Waarschijnlijk heb je wel een favoriet, maar die kan er in het echt heel anders eruit zien dan op de foto’s. Wanneer je meerdere woningen bezichtigt, kun je woningen met elkaar vergelijken. De een heeft misschien een bad en de ander een grotere tuin. Door die verschillen te vergelijken, zul je erachter komen wat je écht belangrijk vindt bij een woning. Daarnaast kun je ook het gevoel dat je krijgt in een woning met elkaar vergelijken. Het ene huis zal meer als thuis aanvoelen dan een andere woning. Als je meerdere woningen bezichtigt, kun je beter een keuze maken. 

Bezoek aan de notaris

Wanneer je een woning hebt gevonden, ga je langs bij de notaris. De notaris neemt voor de overdracht de hypotheekakte met je door. Dit is belangrijk omdat de notaris bij het Kadaster onder andere checkt of de gegevens van de woning kloppen. Daarnaast controleert de notaris ook of er hypotheken of beslagen op de woning rusten. Als dit het geval is, kan dit de koop vermoeilijken. Let tijdens dit bezoek goed op dat alle gegevens kloppen. Je wilt niet iets tekenen en er later achter komen dat er iets mis is met het huis. 

Aanschaffen nieuwe inrichting

Is de koop rond? Dan kun je gaan shoppen! Waarschijnlijk zul je nog wel wat meubels over hebben van je vorige woning, maar een nieuwe woning kan natuurlijk ook een nieuwe inrichting betekenen! Geen huis is hetzelfde dus kan het zijn dat de oude bank te klein is voor de ruimte of niet meer past in het hoekje. Voordat je een nieuwe inrichting aanschaft, is het belangrijk om te bedenken welke ruimtes waarvoor gaan dienen. Daarna kun je een plattegrond schetsen en je wensen in kaart brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een moodboard of met behulp van Pinterest. Laat je inspireren!

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.